www.car.cz
 

OMV získala čtyři nové licence v severozápadní Evropě
     5.2.2007 10:28 - tisková zpráva


 

u            Vstup do Norska, upevnění pozice ve Velké Británii

u            OMV ke všem licencím získala i odpovědnost hlavního operátora

 

OMV Aktiengesellschaft, přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evropě, získala čtyři nové průzkumné licence – dvě v Norsku a dvě ve Velké Británii. Pro průzkumné a těžební aktivity skupiny OMV jsou tyto regiony klíčové. Norské licence umožní průzkum v Norském a Barentsově moři, zbylé dvě zpřístupní britské vody na západ od Shetlandských ostrovů. Všechny licence vykazují slibný potenciál pro budoucí růst.

 

„Získání těchto licencí je pro nás velkým úspěchem. I z toho důvodu, že prostředí v oblasti  severozápadní Evropy je velmi konkurenční. Co se průzkumu a těžby v této oblasti týče, působíme ve Velké Británii, Irsku, na Faerských ostrovech a nyní konečně i v Norsku,“ sdělil Helmut Langanger, člen představenstva OMV zodpovědný za průzkum a těžbu.  

Rozšíření pozice ve Velké Británii

Britské ministerstvo průmyslu a obchodu přidělilo OMV dvě oprávnění k průzkumu v rámci 24. licenčního kola. Zpřístupnilo tak území o ploše zhruba 1 800 km². OMV se na jeho průzkumu bude podílet z 50 %. O druhou polovinu se rozdělí partnerské společnosti Dana Petrolum (35 %) a Rocksource (15 %). První část průzkumného programu se zaměří na seismické aktivity.  

Důležitý vstup do Norska

OMV otevřelo svou norskou pobočku v březnu 2006. Licence k průzkumu jí přidělilo norské ministerstvo pro ropu a energii. Na průzkumu dvou bloků v Barentsově moři, které zpřístupnila jedna z licencí, se bude OMV podílet opět z 50 %. Jako partneři zde budou působit ještě společnosti RWE-Dea (30 %) a Petoro (20 %). Druhá licence umožní OMV průzkum jednoho bloku v Norském moři, a to ze 70 %. Zbylých 30 % připadlo společnosti Edison.

Vyvážené mezinárodní portfolio průzkumu a těžby

Společnost OMV disponuje vyváženým mezinárodním portfoliem průzkumných a těžebních projektů v 19 zemích ležících v 6 klíčových světových regionech: Podunají a Jadran, Severní Afrika, Severní moře, Střední východ, Austrálie/Nový Zéland a Rusko/oblast Kaspického moře. Objem těžby dosahuje přibližně 320 000 barelů ropného ekvivalentu za den a rezervy společnosti se pohybují okolo 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu.

Další informace:

OMV (U.K.) Limited

OMV (U.K.) Limited je plně vlastněnou dceřinou společností OMV Aktiengesellschaft. Byla založena v roce 1987 a sídlí v Londýně. OMV (U.K.) Limited v současnosti působí na 10 nalezištích a má 37 licencí. Průměrná těžba se pohybuje okolo 13 000 barelů ropného ekvivalentu denně.

 

OMV Česká republika, s.r.o.

Skupina OMV působí v České republice od roku 1991prostřednictvím OMV Česká republika, s.r.o., s centrálou v Praze. Společnost se zabývá především prodejem pohonných hmot prostřednictvím svých čerpacích stanic.  Nejdůležitější událostí v historii firmy byla akvizice sítě čerpacích stanic Aral v říjnu 2005. Tím získala OMV 15,7% tržní podíl, a stala se tak jedničkou českého trhu. Síť 219 čerpacích stanic OMV v České republice přímo zaměstnává 116 lidí, nepřímo pak 1 800..

Všechny stanice jsou efektivně rozmístěné na dálnicích, frekventovaných silnicích a ve větších městech. Kromě pohonných hmot a motorových olejů nejvyšší kvality nabízejí svým zákazníkům další služby včetně nejmodernějších automyček a kaváren či restaurací. Současných 128 VIVA Shopů disponuje širokou nabídkou pečiva, občerstvení a přehledně řazeného sortimentu předmětů denní potřeby.

Skupina OMV je vedoucí ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě působící ve 13 středoevropských zemích.

 

OMV Aktiengesellschaft

OMV Aktiengesellschaft je jednou z největších rakouských průmyslových firem s volně obchodovatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2005 činily 15,6 miliardy eur, počet zaměstnanců 5 226 a tržní kapitalizace cca 13 miliard eur. Co se týče rafinace a marketingu, je OMV aktivní ve 13 zemích. Průzkumné a těžební aktivity provádí OMV v 19 zemích pěti kontinentů. OMV skladuje zemní plyn a disponuje celkem 2000 km potrubního systému. Ročně přepraví 45 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako je Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích – 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

 

Po odkupu většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,4 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 320 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2 509 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje 20 %.

Svoji pozici v Evropě OMV posílila i nedávnou akvizicí 34 % Petrol Ofisi, přední společnosti na tureckém trhu.

V červnu 2006 OMV založila OMV Future Energy Fund, plně vlastněnou pobočku, která má podporovat projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie. S více než 100 miliony eur má přispět k zahájení přeměny z ryze ropné a plynárenské společnosti na energetickou skupinu, která ve svém portfoliu počítá i s obnovitelnými energiemi.    

OMV: korporátní společenská odpovědnost

Společnost OMV se plně zavazuje, že bude plnit hodnoty stanovené ve vlastním kodexu. Jde především o spoluodpovědnost za sociální a životní prostředí ekonomicky slabých regionů. OMV si zakládá na tom, že se věnuje i záležitostem, které se k jejímu působení vztahují ekonomicky, sociálně a environmentálně. Všechny aktivity na podporu společenské odpovědnosti se zaznamenávají v půlročních zprávách vytvořených podle směrnic globální iniciativy k podávání zpráv (Global Reporting Initiative).

 

 

 

 

OMV

Tiskové oddělení:

 

http://www.omv.com

 

Ewing Public Relations

Jan Hrabovský

PR 


 
 
Fotogalerie:   Holky při A1GP v Brně 2006 od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose