www.car.cz
 

A1GP: V Mexiku bude hájit české barvy Janiš
     21.3.2007 19:19 - tisková zpráva


Jarek Janiš se vrací do akce v A1GP, po startu ve dvanáctihodinovém závodu v Sebringu se přesunul přímo do Mexika, kde se na okruhu bratří Rodriguezů jede další závod Světového poháru motorsportu.

Po skoro měsíční přestávce se opět roztočí kola vozů A1GP, na týmy tentokrát čeká americký kontinent, konkrétně Mexiko. Na rozdíl od loňského roku se však již nepojede v Monterrey, ale přímo v Mexiko City. Českou republiku bude podruhé v kariéře a poprvé v letošním roce reprezentovat Jarek Janiš, který si svou závodní premiéru v A1GP odbyl loni v Indonésii, ale na svém kontě má další starty v nováčkovských trénincích. Vzhledem k minimu odjetých závodů bude Janiš moci znovu nastoupit i v tréninku nováčků, což pomůže k adaptaci na novou trať.

Pro Charouz Racing Systems, který zajišťuje přípravu vozu českého týmu, bude nadcházející víkend náročný a tým musel rozdělit síly mezi A1GP a testování prototypu Lola-Judd pro Le Mans Series. S předstihem však byly učiněny opatření, aby to nijak neovlivnilo práci a výkon týmu.

Český tým má na Mexiko příjemné vzpomínky, loni v Monterrey startoval Tomáš Enge a bodoval ve sprintu i v hlavním závodu. Přesun do Mexiko City ovšem znamená, že všechny týmy budou začínat od nuly a loňská data budou nerelevantní. Autodrom Hermanos Rodriguez, jak zní celé jméno okruhu na památku tragicky zesnulých bratrů závodníků, má za sebou od roku 1962 bohatou historii čítající i mnoho závodů formule 1, v posledních letech se tam představily vozy ChampCar a NASCAR.

Trať měří 4,42 km a její zvláštností je vysoká nadmořská výška – 2285 metrů nad hladinou moře. Řídký vzduch prověří kondici jezdců a odrazí se také na výkonech motorů, které přijdou o část výkonu. Samostatnou kapitolou je hrbolatý povrch komplikující vyladění vozů a znepříjemňující jezdcům život.

Jarek Janiš: „V Mexiku jsem ještě nikdy nebyl, takže poznám zase něco nového. I to je na A1GP příjemné, že máme možnost poznat nová místa. Těším se, že znovu pojedu s formulí, už je to pár měsíců, ale rychle si zase zvyknu. Závod v Sebringu byl náročný, ve voze jsem strávil dost času, ale mám týden na odpočinek a nemusím se po přeletu do Mexika vyrovnat s velkým časovým posunem.

Vzhledem ke změně okruhu v letošním roce, kdy se závod přesunul z Monterrey do Mexiko City budou všichni na stejné lodi a začne se od nuly. Jako vždy budu dělat vše pro to, abych týmu pomohl k co nejlepšímu výsledku, a věřím, že máme šanci získat další body.“

Antonín Charouz, šéf týmu: „Bude to pro nás dost náročný víkend, protože náš tým i jezdci budou v akci hned na několika místech. Tomáš závodí v Číně, Honza testuje ve Francii, kde měl být i Jarek. Nakonec jsme se ale rozhodli nasadit v Mexiku Jarka, protože má zkušenosti a ty jsou na neznámé trati důležité, nováček by byl v obtížné situaci. Náš tým také musí o stejném víkendu zvládnout A1GP i testy LMS, ale máme dost lidí a zkušeností, aby se to neprojevilo negativně.“

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Jänner rallye 2006, Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose