www.car.cz
 

Děti a policejní prevence
     22.3.2007 07:28 - tisková zpráva


Veřejné pozornosti jistě neuniklo několik zpráv o nerozvážnosti, se kterou nechávají někteří rodiče své děti samotné v autech.

V uplynulých měsících jsme se tak mohli dočíst jak o voze, ukradeném i s dítětem, tak o hravém dítku, které, ponecháno ve voze stojícím ve svahu, odbrzdilo. Poučme se proto i ze zkušeností policistů z Prahy o nebezpečích, která ohrožují děti i mimo vozidla.

Na přelomu loňského a letošního roku vzrušil veřejnost případ násilníka, který na sídlištích v Praze 8 a 9 spáchal několik sexuálně motivovaných útoků na děti. Policie ČR zahájila ihned intenzivní pátrání a následně informovala i veřejnost. Přesto musela čelit kritice, že nevarovala včas a v dostatečné míře. Co si ale představit pod pojmem včasné a dostatečné varování?

Počet osob, které mají vůči dětem nebezpečné sklony, není znám. Žijí mezi námi. Mnozí se dokáží ovládnout, případně se dobrovolně léčí, jiní časem zaútočí. Policie proti nim smí ze zákona zakročit, až když páchají trestný čin nebo přestupek. To už ale může být pozdě. A i kdyby se v budoucnu zjednodušením přebujelé administrativy a zvýšením početních stavů podařilo vyslat do ulic více policistů a strážníků než dnes, nikdy jich nebude tolik, aby uhlídali každé dítě. Z toho vyplývá, že zásady bezpečného chování je třeba děti naučit bez ohledu na to, zda právě někde řádí nějaký pedofil. Nejvíce možností mají v tomto směru rodiče a učitelé, případně výchovní pracovníci v zájmových organizacích, kteří jsou s dětmi v kontaktu nejčastěji. Ale ani policie není v tomto směru nečinná. Již řadu let působí i v Praze preventivně informační skupina Policie ČR a útvar prevence Městské policie. Jejich pracovníci spolupracují také s mateřskými, základními, středními školami i dalšími organizacemi, kdy policisté a strážníci formou besed, přednášek, her, rozboru skutečných případů, apod. pomáhají vštěpovat dětem pravidla bezpečného chování.

Preventivně informační skupinu správy hl.m. Prahy Policie ČR je možné kontaktovat (v pracovní době) telefonicky na čísle: 974 825 281, 4, 5 (preventivní pracovníci), 974 825 280, 2, 3 (tiskoví mluvčí) nebo e-mailem: tiskpha@mvcr.cz. Sídlí v Kongresové ulici č. 2, Praha 4.

Jde většinou o známé zásady, které ovšem děti často nedodržují. Desetkrát se nic nestane, protože dítě mělo štěstí a potkalo dobrého člověka. Po jedenácté může jít o zločince, který někdy ukolébá pozornost dítěte i slušně vypadajícím zevnějškem a zpočátku vlídným chováním. Jindy vystupuje autoritativně a sází na to, že dítě se mu neodváží odporovat.

Tedy zásady typu: "Nechoď nikam s neznámými lidmi, neotvírej jim dům ani byt, nesedej s nimi do auta, nesděluj jim svou adresu, neber si od nich jídlo ani pití, nenos viditelně klíče od bytu a cenné věci," a tak dále, mají jistě svůj smysl. Ostatně již ve starých pohádkách pro děti najdeme řadu rad, které dnes můžeme zahrnout pod prevenci. Připomínáme také, že i samotné dítě bez rodičů má právo požádat policii o pomoc.

Je dobré udržovat si přehled o situaci v okolí. Zjistí-li dítě že je sledováno, mělo by se snažit zmizet pronásledovateli z dohledu, uchýlit se někam, kde je více lidí, například na poštu, do obchodu, úřadu, anebo v nejlepším případě kontaktovat přímo policisty, ať už státní či městské, na ulici či policejní služebně, a požádat je o pomoc. Nepřehledná místa jako například hustá křoví, opuštěné budovy, otevřené dveře, apod. by dítě mělo minout s odstupem, tak má velkou pravděpodobnost, že předejde napadení ze zálohy. Bezpečný odstup by mělo udržovat i tehdy, pokud je někým lákáno třeba k cizímu autu, otevřeným dveřím nebo podezřelé skupině osob, to je zase prevence proti uchopení, zavlečení nebo obklíčení. Policie zaznamenala i případy, kdy byly některé děti napadeny v okamžiku, kdy vstupovaly do domu nebo výtahu. Proto než přistoupí ke dveřím a vytáhnou klíče, měly by se ohlédnout, zda v jejich těsné blízkosti není neznámá osoba. Pokud ano, neměly by dveře samy odemykat, neboť by se s cizí osobou-pachatelem o dveře jen těžko přetahovaly. Lepší je rychle zazvonit na známého souseda, domácí osoby, nebo odejít stranou a vrátit se za chvíli, až bude "čistý vzduch", případně se známým doprovodem. S cizími osobami by děti nikdy neměly vstupovat do výtahu! Pachateli pak jen totiž stačí stisknout tlačítko do sklepa a dítě je v pasti.

Většina lidí, které děti venku potkají, jsou naštěstí normální a slušní. Přestože se mezi nimi občas najdou i výjimky, bylo by velkou chybou, pěstovat v dětech strach z každého kroku na ulici. Je lépe utvářet v nich zdravé sebevědomí a neustále jim připomínat, že obezřetnost a předvídavost je může v některých případech zachránit. Tak by ale měli jejich rodiče činit nejen ve výjimečných případech, ale soustavně během celého roku.

Infoservis UAMK


 
 
Fotogalerie:   Aprílové testy v Brně (1.4.2005)

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose