www.car.cz
 

FIA GT: Enge začal sezonu FIA GT pěkným třetím místem
     25.3.2007 16:00 - tisková zpráva


Tomáš Enge musel při úvodním podniku šampionátu FIA GT bojovat nejen se soupeři, ale také s nepřízní osudu, který značně narušil přípravu na závod v čínské Žuhaji. Společně s Timem Mullenem přesto odvedl za volantem výborné výkony a v cíli bylo jejich Ferrari 430 klasifikováno na třetím místě.

Letošní šampionát FIA GT má oproti minulým sezonám nový kabát, kdy je veškerý program vtěsnán do dvou dnů. Kumulace dvou tréninků do jediného dne s krátkou přestávkou znamená potencionální riziko ztráty veškeré přípravy v případě technických problémů. Enge s Mullenem a tým Scuderia Ecosse se o tom přesvědčili hned v zahajovacím víkendu sezony. Mullen sotva vyjel na trať a po dvou letmých kolech selhal zbrusu nový motor.

Následná časově náročná výměna znamenala, že vůz byl připraven až pro kvalifikaci, navíc náhradní motor ještě nebyl v dispozici v letošní specifikaci. Do té logicky nastoupil Mullen, který měl alespoň minimální šanci seznámit se s tratí, nicméně penalizace za výměnu motoru stejně automaticky znamenala start z konce startovního pole.

Enge se s čínskou tratí poprvé naostro seznámil až v nedělním zahřívacím tréninku. Po startu závodu pak sledoval boj svého týmového kolegy, který byl v boxech jako jeden z posledních po 28 kolech. Enge v průběhu svého stintu zajížděl jedny z nejrychlejších časů třídy GT2 a získával další pozice. Situaci pak řádně zamotalo vyjetí zpomalovacího vozu, který si vyžádala oprava trati.

Při komunikaci s týmem došlo k nedorozumění, český jezdec musel do boxů dvakrát. Závěr závodu odjel Mullen, který se i přes hektické zastávky držel chvílí na třetím místě, se slabším motorem však měl ztíženou obranu. Cílem projel čtvrtý,  jenže nakonec se posunuli na třetí místo, protože původně vítězný vůz posádky Collard, Malucelli neprošel technickou kontrolou.

Tomáš Enge: „Náš víkend měl hodně divoký průběh a celkově vzato můžeme být po všech těch peripetiích se čtvrtým místem vcelku spokojeni. V sobotním tréninku hned po dvou kolech bouchnul Timovi motor, přišli jsme kvůli tomu o oba tréninky. Náhradní motor byl navíc loňské specifikace, na rovinkách jsme tak trochu ztráceli. Já jsem se na trať poprvé dostal až v nedělním zahřívacím tréninku, což nebylo ideální, ale stačilo to. Závod rozjel Tim a podařilo se mu trochu postoupit vpřed.

Po našem vystřídání jsem se snažil udělat maximum pro další posun vpřed a myslím, že to nebylo špatné. Bohužel nám moc nevyšla poslední zastávka, na trať vyjel zpomalovací vůz a došlo k nedorozumění. Tým mi řekl o zastávce ve chvíli, kdy jsem míjel vjezd do boxů a ještě jsem do nich stihl najet, ale Tim ještě nebyl připravený. Bylo to o sekundy, o chvíli později bych tam mohl zajet až o kolo později.  Jenom jsme dotankovali a o dvě kola později jsem zajel na výměnu jezdců.“

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   FIA GT Zhuhai (c) DPPI /FIA GT

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose