www.car.cz
 

ALMS: Enge si chce vynahradit zklamání .Navíc zná trať !!
     31.3.2007 19:47 - tisková zpráva


Tomáš Engeho čeká o víkendu druhý závod American Series v St. Petersburgu na Floridě, kde znovu usedne do kokpitu Ferrari 430 týmu Petersen Motorsport / White Lightning, ve kterém se bude střídat s Timem Bergmeisterem.

Tým se s vozem Ferrari 430 poprvé představil ve dvanáctihodinovém závodu v Sebringu, který zahájil letošní sezonu ALMS. Velmi dobrý výkon v kvalifikaci zvýšil očekávání, nicméně víkend dostal brzo kyselou příchuť  a výsledné těžce vybojované osmé jen zvýšilo odhodlání majitele týmu Michaela Petersena. Vítězný tým v hodnocení jezdců z let 2005 a 2006 je nyní připravený na první letošní závod na městské trati, kde chce vylepšit své postavení v šampionátu.

Zpočátku se zdálo, že Sebring přinese podobný začátek jako v roce 2005, kdy tým Dale Whitea vyhrál závod ve své třídě a se čtyřmi vítězstvími v řadě završil tažení za jezdeckým titulem v GT2. Veškeré vyhlídky však změnila druhá zatáčka, kdy jezdec ve voze startujícího z třetího místa provedl agresivní manévr, který nemohl zvládnout a najel do Engeho startujícího z prvního místa ve třídě GT2. Kontakt poškodil na voze číslo 31 přední nárazník, spojler a podlahu. Následná oprava stála tým 30 kol a v cíli byl vůz odmávnut šestý. Vůz je od opravy bez problémů, jediným mínusem byly následky kontaktu, tým tak je přesvědčený, že by jinak bojoval o vítězství.

Po široké trati v Sebringu nyní na týmy čeká první ze tří městských tratí v řadě, celkem se v letošní sezoně pojede na tomto typu okruhu čtyřikrát. Trať ležící v centru St. Pete je dlouhá 1,8 míle, má 14 zatáček a slibuje ještě napínavější boj než v Sebringu. Italský vůz s motorem umístěným blíže středu vozu, na rozdíl od vzadu položeného motoru u Porsche a vpředu u Panozu, má teoreticky ideální předpoklady pro zatáčkovitou a těsnou městskou trať. Když se k tomu přidá síle jedné z nejrychlejších a nejagresivnějších jezdeckých dvojic ve startovním poli GT2, první krátký (2h45m) závod letošní sezony představuje pro tým ideální příležitost k vyražení vpřed.

Na rozdíl od většiny týmů, které míří na městskou trať na Floridu poprvé, má tým Petersen Motorsport / White Lightning skryté eso v rukávu a tím je Enge. Všestranně nadaný jezdec jel totiž na této trati v roce 2005 s vozem Dalara série IRL. Enge, který do týmu nastoupil před letošní sezonou, tehdy v závodu čtyři kola vedl, následně jej vyřadila kolize. Čas strávený mezi zdmi tratě v St. Pete však bude pro Engeho přínosem a o zkušenosti se podělí nejen se spolujezdcem Bergmeisterem, ale i inženýrem Frankem Funkem a hlavním mechanikem Dennisem Chizmou.

Tomáš Enge: „Celý tým míří do St. Pete s jediným cílem – vynahradit si zklamání ze Sebringu a vylepšit naši pozici v šampionátu. V St. Pete jsem závodil s vozem IRL a trať s emi líbí. Je hodně zajímavá. Stejně jako u ostatních městských tratí nesmíte chybovat, protože zdi jsou hodně blízko a tvrdě trestají. Bude to můj první závod s Ferrari 430, ale mám zkušenosti s vozy GT jako Ferrari 550 Maranello a Aston Martin, takže to nebude problém.“

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Rally Vysočina 2007, Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose