www.car.cz
 

Pelhřimovský J.Svoboda s Toyotou Celica 4x4 turbo úspěšně vkročili do sezóny VP
     10.4.2007 19:52 - tisková zpráva


Posádka pelhřimovského závodního týmu AKZ racing Jiří Svoboda – Pavel Adámek na voze Toyota celica 4x4 turbo úspěšně vkročila do prvního letošní kola Volného poháru České republiky 2007 v rallye, která se konala o velikonočním víkendu v okolí Švihova a Nepomuku na Plzeňsku. V nejsilnější třídě soudobých vozů obsadili 2. místo, když ještě před poslední etapou vedli s náskokem 4 sekund na budoucího vítěze Koutného se Subaru Impreza STi. V absolutním účtování pak stanuli na stupních vítězů na celkově 3. místě.

 Soutěž se vyvíjela pro posádku z Vysočiny a jejich 16-ti letou toyotu velmi příznivě. Nejrychlejší čas na první a poslední sobotní zkoušce napověděl, že zimní příprava vůz citelně zrychlila oproti loňsku. „Po třech rychlostních testech  jsme vedli absolutní pořadí a snažili jsme se pokračovat v soutěži s rozumem, protože zejména lesní úsek vložek byl velmi rozskákaný a nechtěli jsme si způsobit zbytečný problém“ říká spokojený řidič Toyoty.

Po všech 6 sobotních rychlostních vložkách byla posádka hodnocena na celkovém druhém místě. Spolujezdec Pavel Adámek hodnotí konec sobotního zápolení: „V poslední RZtě jsme nedobrzdili do posledního retardéru před cílem. Plastové zábrany letěly vzduchem a odnesl to předek našeho vozu, naštěstí bez újmy na chladičích“.Problém s brzdami však předznamenal trápení na nedělní části soutěže“.

 Nedělní první rychlostní vložka málem ukončila úspěšné působení posádky rychlé toyoty. Krizovku popisuje Jiří Svoboda: „Přibližně po 2 kilometrech po startu se sjíždělo do Mladého Smolivce partií rychlých zatáček, jeli jsme na vytočenou 4 rychlostí skoro 180 km/h. Do obce se silnice stáčela prudkou levou zatáčkou a brzdilo se cca na 80 km/h. Před zatáčkou jsem však prošlápl pedál brzdy až na podlahu bez znatelného brzdného účinku, podobně, jako den předtím ve Švihově. Opakovaným sešlápnutím brzdy a dvojím podřazením toyota sice zpomalila, ale zatáčku jsme najížděli bokem rychlostí tak 120 km/h. Vůbec nevím, jak se nám podařilo udržet se na silnici, ale skvělý podvozek a nové Matadory nás zcela jistě zachránily od velkého problému."

 Spolujezdec Pavel Adámek dodává:“Zbytek zkoušky jsme absolvovali velmi ostražitě a čas v cíli jsme měli překvapivě  o 1 sec lepší čas, než náš pozdější přemožitel Koutný se Subaru. Navíc jsme objížděli stojícího Zahradníka, kterému jeho Lancia vypověděla poslušnost“. Vadnoucí brzdy však pronásledovaly posádku z Vysočiny i v průběhu dalších zkoušek, poslední vložku posádka absolvovala prakticky úplně bez brzd a udržení vedoucí pozice ve třídě bylo nemožné. Koutný navíc vycítil příležitost a náležitě „zatáhl“.
 
Přes technický problém na brzdách bylo však vystoupení posádky toyoty velmi úspěšné a získané body do celkového hodnocení jsou dobrým základem před dalšími kláními. Druhé kolo Volného poháru v rallye pokračuje první víkend v květnu soutěží v Hořovicích.

 

V Pelhřimově dne 10.4.2007


 
 
Fotogalerie:   Brněnský drak v momentkách Pavla a Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose