www.car.cz
 

OMV modernizuje těžbu ropy a plynu v Rakousku
     12.4.2007 10:18 - tisková zpráva


 OMV investuje přibližně 120 milionů eur do rekonstrukce a dalšího rozvoje svých průzkumných a těžebních aktivit ve Vídeňské pánvi. 
 Cílem je 25% nárůst těžby v Rakousku do roku 2010
 Dlouhodobé zajištění těžby ropy a plynu v Rakousku

OMV, přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evropě, chce do roku 2009 investovat přibližně 120 milionů eur do rekonstrukce a dalšího rozvoje své těžební infrastruktury na nalezištích v oblasti Vídeňské pánve. Modernizační proces se uskuteční v rámci dvou projektů.

První, Matzen Neu, se zaměří na vybudování nového centrálního technického zázemí těžby a renovaci a optimalizaci potrubní sítě o celkové délce zhruba 60 km. Druhý projekt, Ebenthal Tief, má za cíl celkový rozvoj naleziště.  OMV tak významně přispěje k silnějšímu zabezpečení dodávek plynu a ropy v Rakousku. V roce 2006 dosáhla těžba v Rakousku 14 milionů barelů ropného ekvivalentu. Cílem OMV je do roku 2010 těžbu zvýšit o čtvrtinu.     

 „Projekt Matzen Neu je největším projektem na změnu infrastruktury, jaký OMV dosud v Rakousku podnikla. Díky němu budeme moci podstatně přispět k celkové těžbě ropy a plynu OMV,“ sdělil k plánované modernizaci výkonný ředitel společnosti OMV Austria Expoloration & Production GmbH, Reinhart Samhaber.  

Projekt Matzen Neu
Investice do tohoto projektu, jehož hlavním úkolem je zmodernizovat infrastrukturu ropného naleziště v Matzenu (zhruba 20 km od Vídně), dosáhne přibližně 70 milionů eur. Tyto prostředky pomohou realizovat plán na výměnu 12 stávajících stanic a přispějí i ke zjednodušení veškerých technických procedur. Renovace a optimalizace se dočká i 60 km dlouhý potrubní systém. Veškeré práce spojené s projektem na největším středoevropském nalezišti by měly skončit do poloviny roku 2009.

Rozvoj naleziště Ebenthal Tief
Naleziště plynu Ebenthal Tief se nachází zhruba 30 km na severovýchod od Vídně. Zde do poloviny roku 2008 vznikne nové potrubí, které spojí naleziště se 16 km vzdálenou kompresní stanicí v Auersthalu. Investice, která zčásti podpoří i další vrty, dosáhne okolo 50 milionů eur. OMV odhaduje, že rozvoj Ebenthal Tief vytvoří další rezervy – přibližně 1,5 miliard kubických metrů plynu.

Nárůst těžby do roku 2010
Modernizační proces je jedním z kroků, jakým chce OMV naplnit svoji strategii pro průzkum a těžbu v Rakousku. Jejím cílem je do roku 2010zvýšit těžbu o 25 %. OMV nyní v Rakousku těží okolo 39 000 barelů ropného ekvivalentu denně. Za tři roky by to tedy mělo být již 50 000.

Vyvážené mezinárodní portfolio průzkumu a těžby
Společnost OMV disponuje vyváženým mezinárodním portfoliem průzkumných a těžebních projektů ve 20 zemích ležících v 6 klíčových světových regionech: Podunají a Jadran, Severní Afrika, severozápad Evropy, Střední východ, Austrálie/Nový Zéland a Rusko/oblast Kaspického moře. Objem těžby dosahuje přibližně 324 000 barelů ropného ekvivalentu za den a rezervy společnosti se pohybují okolo 1,3 miliardy barelů ropného ekvivalentu.


Doplňující informace:
Stabilní těžba ropy a plynu v Rakousku
OMV v roce 2006 udržela vysokou úroveň těžby ropy – asi 14 milionů barelů ropného ekvivalentu. Podobných výsledků se společnosti dařilo dosáhnout i v předchozích třech letech. Podíly ropy a plynu ze zmíněných 14 milionů jsou poloviční. OMV tak pokrývá roční rakouskou poptávku z 10 % (ropa) a ze 13 % (plyn).
Na celkové těžbě ropy v Rakousku se OMV podílí z 90 %, v případě plynu je to 70 %. Pomáhá jí k tomu 830 ropných a 130 plynných vrtů.   
Průzkum a těžba OMV v Rakousku
Veškeré průzkumné a těžební aktivity OMV se odehrávají v oblasti Vídeňské pánve, v regionu Weinviertel. Pro divizi OMV E&P (exploration and production – průzkum a těžba) v Rakousku pracuje 760 lidí. Dosud zde OMV pomocí speciální 3D seismické technologie prozkoumala 1 700 km². Celková délka všech vrtů dosahuje 24 500 metrů.

OMV v České republice
Skupina OMV působí v České republice od roku 1991, kdy zde založila svoji 100% vlastněnou dceřinou společnost OMV Česká republika, s.r.o., s centrálou v Praze. Nejdůležitější událostí v historii firmy byla akvizice sítě čerpacích stanic Aral v říjnu 2005. Tím získala OMV 18% podíl na trhu, a stala se tak jedničkou českého trhu. OMV v České republice přímo zaměstnává 106 lidí, nepřímo pak 1 800. Společnost se zabývá především prodejem pohonných hmot prostřednictvím svých 219 čerpacích stanic po celé České republice.

Všechny stanice jsou efektivně rozmístěné na dálnicích, frekventovaných silnicích a ve větších městech. Kromě pohonných hmot nejvyšší kvality nabízejí svým zákazníkům další služby včetně provozu oblíbených VIVA Shopů, v nichž si je možno vybrat z široké nabídky pečiva, občerstvení a předmětů denní potřeby (momentálně je v České republice k dispozici 129 VIVA Shopů).

Skupina OMV je vedoucí ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě. V oblasti rafinace a marketingu je aktivní ve 13 středoevropských zemích.

OMV Aktiengesellschaft
OMV Aktiengesellschaft je jednou z největších rakouských průmyslových firem s volně obchodovatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2005 činily 18,97 miliardy eur, počet zaměstnanců 40 993 a tržní kapitalizace cca 14 miliard eur. Co se týče rafinace a marketingu, je OMV aktivní ve 13 zemích. Průzkumné a těžební aktivity provádí OMV v 20 zemích pěti kontinentů. OMV podniká i v plynárenství. Kromě zázemí ke skladování plynu disponuje i celkem 2000 km potrubního systému. Ročně přepraví 47 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako je Německo a Itálie. Objem prodeje se pohybuje okolo 14,11 miliard kubických metrů. Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích – 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinační síti BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

Po odkupu většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,3 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 324 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2 540 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje 20 %.
 
Svoji pozici v Evropě OMV posílila i v roce 2006 – akvizicí 34,96 % Petrol Ofisi, přední turecké společnosti. 

V červnu 2006 OMV založila OMV Future Energy Fund, plně vlastněnou pobočku, která má podporovat projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie. S více než 100 miliony eur má přispět k zahájení přeměny z ryze ropné a plynárenské společnosti na energetickou skupinu, která ve svém portfoliu počítá i s obnovitelnými energiemi.   

OMV: korporátní společenská odpovědnost
Společnost OMV se plně zavazuje, že bude plnit hodnoty stanovené ve vlastním kodexu. Jde především o spoluodpovědnost za sociální a životní prostředí ekonomicky slabých regionů. OMV si zakládá na tom, že se věnuje i záležitostem, které se k jejímu působení vztahují ekonomicky, sociálně a environmentálně. Všechny aktivity na podporu společenské odpovědnosti se zaznamenávají v půlročních zprávách vytvořených podle směrnic globální iniciativy k podávání zpráv (Global Reporting Initiative).


OMV
Tiskové oddělení:

Internet:
http://www.omv.com


 
 
Fotogalerie:   JSC Racing na Brněnském draku 2007

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose