www.car.cz
 

Robert Šenkýř se ohlíží za Rechbergem a Jarní cenou Brna
     tisková zpráva


Z rakouského Rechbergu si odvážíme body za druhé místo


Úvodním závodem v rakouském Rechbergu odstartoval seriál mistrovství Evropy 2004 v závodech automobilů do vrchu. Obhájce titulu evropského mistra Robert Šenkýř v něm po velkém boji nakonec obsadil druhé místo, když jej porazil pouze jeho největší soupeř a trojnásobný mistr Evropy z minulých let Chorvat Niko Pulič.

RECHBERG (A) : 24. – 25.4. 2004

Na 5050 m dlouhé trati vedoucí ze štýrské vesničky Tulwitz na vrcholek Rechbergdorf se za tradičně značného zájmu diváků sešla ve všech skupinách kompletní evropská konkurence, doplněná o závodníky domácího mistrovství.
Pulič jedoucí stejně jako Šenkýř na BMW M3 dosáhl nejlepšího času již v sobotním tréninku, kdy překvapil konkurenci překonáním několik let starého traťového rekordu skupiny A. Druhý čas v tréninku zajel Šenkýř, na třetím místě figuroval po tréninku další český jezdec Jaromír Malý, jedoucí na dvoulitrovém speciálu Ford Escort Maxi Kit.

Hned první nedělní závodní jízda slibovala velký souboj těchto tří jezdců, kteří v tréninku svými časy výrazně odskočili ostatním soupeřům. Malý po chybě v rychlé zatáčce krátce po startu najel na svodidla a s lehce poškozeným vozem dojel do cíle s výraznou ztrátou. Robert Šenkýř se oproti tréninku výrazně zrychlil, přesto se po první jízdě ujal vedení Pulič, který Šenkýře porazil o 0,9 vteřiny.

V druhé jízdě se oba jezdci opět zrychlili, Pulič byl však opět o 0,7 vteřiny rychlejší než Šenkýř a v součtu obou jízd závod vyhrál. Na třetím místě skončil Liška na BMW M3, který ve druhé jízdě odolal náporu Malého. Páté místo obsadil domácí jezdec Kogler na Mitsubishi.

„Loni i předloni jsem závod v Rechbergu vyhrál, letos začínáme sezónu druhým místem. Mám ze svého výkonu velmi dobrý pocit, souboj s Puličem byl velkou motivací a naše dosažené časy výrazně překonaly dosavadní traťový rekord skupiny A. Jel jsem ještě s variantou úprav roku 2003, protože některé novinky, respektive jejich součásti jsou v časovém skluzu. Se stejnými úpravami pojedu ještě ve Španělsku a Portugalsku, s plně naladěným vozem se objevíme až na domácím Ecce homo počátkem června. Doufám, že podobná konkurence zůstane i pro další závody, protože pouze s takto kvalitními soupeři má jezdec motivaci na sobě a na voze dále pracovat,“ uvedl po závodě Robert Šenkýř.

Náš tým nyní absolvuje s červeným okruhovým BMW M3 první okruhový závod sezóny – Jarní cenu Brna (1.-2.5.), v plném proudu však jsou již přípravy na druhý a třetí závod evropského vrchařského mistrovství ve Španělsku (15.-16.5) a Portugalsku (22.-23.5).

Jarní cena Brna zahájila sezónu mistrovství ČR v závodech na okruzích


Tradiční Jarní cenou Brna odstartovala sezóna mistrovství České republiky v závodech automobilů na okruzích. Po úspěšném vystoupení v šestihodinovém podzimním Epilogu se do českého okruhového mistrovství vrací i Robert Šenkýř se svým Matador Hectorra Teamem a vozem BMW M3.Ve svém úvodním vystoupení tým obsadil v konkurenci téměř padesáti vozů kvalitní sedmé místo.

Na startu pěti sobotních tříhodinových vytrvalostních závodů a stejného počtu nedělních sprintů se v letošní sezóně na autodromech v Brně a Mostě objeví dvojice slovenských jezdců Štefan Rosina junior, vítěz Česká pojišťovna Škoda Octavia cupu 2003 a jeho otec Štefan Rosina, prezident společnosti Matador, a.s. a jezdec stejného škodováckého cupu.

JARNÍ CENA BRNA (30.4 – 2.5.2004)

Malou změnu zaznamenalo v Brně složení týmu pro vytrvalostní tříhodinový závod. Štefana Rosinu staršího, který se účastnil jako zástupce hlavního partnera Rallye Matador Tatry, nahradil v brněnském závodě Robert Šenkýř. Robert také ve výborném čase 2,20,758 vyjel v pátečním tréninku pro tým osmé místo a zajistil tak posádce startující na sedmnáctipalcových pneumatikách Matador místo ve čtvrté řadě startovního roštu.

Štefan Rosina junior se přes své studijní povinnosti v Anglii pátečního tréninku vůbec nezúčastnil, přiletěl v pátek podvečer a byl připraven až přímo na start v sobotním vytrvalostním závodě.

Mladý Štefan odstartoval do sobotního závodu velmi nebojácně a vyrovnaným časy udržoval sedmou pozici. Po problémech Machánkova Porsche a odstoupení Krámského BMW se po hodině posunul dokonce na skvělou pátou pozici. Přesně po devadesáti minutách bylo v boxu Matador Hectorra Teamu připraveno střídání, tankování a výměna kol. Štefana Rosinu juniora vystřídal Robert Šenkýř, který pokračoval v zajíždění vyrovnaných časů a snažil se získat zpět pátou pozici, o kterou tým přišel zástavkou v boxech. Při předjíždění o kolo však do Roberta nešetrně narazil vůz Audi posádky Maděryč, Zbožínek a následné dvacetivteřinová ztráta se již nedala stáhnout.

Po tří hodinách závodu bylo červené BMW M3 Matador Hectorra odmávnuto na konečném sedmém místě, což je při dané konkurenci a při testech nových pneumatik Matador velmi slušný výsledek.
„Zvládli jsem tříhodinovku bez zaváhání, auto fungovalo skvěle a to je pro mě velmi dobrá informace. Nemáme s vytrvalostními závody žádné zkušenosti, jsme v tomto seriálu úplnými nováčky. Celý závod jsme bez problémů odjeli na pneumatikách Matador, které budeme v letošním seriálu testovat a i z tohoto pohledu máme mnoho zajímavých poznatků. Velmi mile překvapil i mladý Štefan, který absolvoval svůj úsek bezchybně a na svých šestnáct let si počínal opravdu zkušeně. Připravil pro tým před střídáním výbornou výchozí pozici.

Na úvod jsem s naším vystoupením velmi spokojen. Naše BMW má v sobě ještě velký potenciál, své přidají určitě i technici z Matadoru. Věřím tedy v příštích závodech v další zlepšení,“ uvedl po tříhodinovém závodě šéf týmu Robert Šenkýř.

V neděli byl na programu sprint na deset kol. Štefan Rosina do něj odstartoval z poslední, třicátéčtvrté pozice. Díky pozdnímu příletu z Londýna totiž nestihl páteční trénink na sprintový závod a pravidla jsou v tomto případě jasná. Během prvního kola se propracoval na sedmnáctou příčku, ve druhém kole byl již desátý. Na začátku třetího kola byl však závod po vážné havárii slovenského jezdce Petera Prince zastaven. Vzhledem k vážnému zranění jezdce byl opakovaný start posunut až na závěr nedělního programu. Těsně před opakovaným startem začalo pršet, což však Štefanovi nijak nevadilo. Na mokrých pneumatikách znovu předjel většinu startovního pole a do cíle přijel na desátém místě.


Další závod mistrovství České republiky na okruzích se uskuteční 14.-16.5. na Autodromu Most.


Tisková zpráva Matador Hectorra Teamu


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose