www.car.cz
 

Tommy Mikšovský je připraven na motocyklovou 24 hodinovku Le Mans !
     18.4.2007 05:45 - tisková zpráva


Před Tomášem Mikšovským je nejtěžší závod světa – kultovní „čtyřiadvacítka“ ve francouzském Le Mans prověří schopnosti každého závodníka.

 Na francouzském okruhu Bugatti v Le Mans, odstartuje v sobotu 21. dubna již 30. ročník slavného závodu 24 hodin Le Mans. V letošním roce se český fanoušek motocyklového sportu opět může těšit z toho, že k boji se světovou vytrvalostní elitou nastoupí jezdec z naší země.

Ve slovenském týmu Maco Moto Racing, tedy v jednom z dvacítky permanentních týmů, se na Yamaze YZF R1 představí Tomáš Mikšovský, pro něhož to bude start již ve třetím světovém šampionátu. Na začátku své jezdecké kariéry se totiž nymburský jezdec představil v závodě Grand Prix 125, když obdržel divokou kartu pro závod v Brně. Poté několik roků působil v české formaci Intermoto, za kterou nastupoval poslední dva roky do šampionátu Mistrovství světa supersport. Nyní tedy třetí světová série, která je zaměřená na vytrvalostní mot ocyklové maratóny.

 Závod samotný má start v sobotu v 15:00 hodin, nicméně předchází mu nejen dvě kvalifikace, ale i po dvou volných denních a nočních tréninků, kde především noční trénování bude pro mladého Čecha něco zcela nového. Na start závodu se poté postaví neuvěřitelných 57 týmů, které vzejdou z celkem 67 formací o minimálně třech jezdcích, jenž prošly pořadatelským sítem výběru. Mezi letošními účastníky tohoto závodu můžeme číst jména jezdců, kteří prošly mnoha světovými šampionáty.

Především to bude tovární formace Suzuki v podání Matta Lagriveho, Vince Philippeho a Julien Da Costy, dále se v Le Mans postaví na start například Max Neukirchner, který je jinak permanentním jezdcem Mistrovství světa superbike, supersportový šampionát budou zastupovat ostřílení Van Keymeulen, Gimbert či David Checa, svého zástupce bude mít i MotoGP, na startu totiž nebude chybět několikanásobný účastník nejprestižnějšího motocyklového šampionátu Jose Luis Cardoso.

 Tomáš Mikšovský a tým Maco Moto Racing nastoupí s motocyklem Yamaha, jenž je připraven pro střídu Superproduction, kde budou bojovat o co nejlepší výsledek společně s dalšími 21 týmy. Jak se jim povede v samotném závodě můžete sledovat i prostřednictvím televizní stanice Eurosport, která pro tento závod naplánovala několik přímých přenosů a záznamů.

 
Tomáš Mikšovský „První závod v QMMF Endurance World Championship, poprvé na okruhu Le Mans, poprvé 24 hodin a poprvé s týmem Maco Moto Racing, to je diagnóza se kterou vyrážím na start úvodního závodu této třídy. Jsem velice natěšen, ale zároveň ve mě bloudí i různá očekávání. Postavit se rovnou na start „24ky“ je pro mě cestou do neznáma. Ze všech stran slyším různé názory, připomínky, zkušenosti i samozřejmě nešťastné chvíle závodu, které se odehrávají na této prestižní čtyřiadvacetihodinové „honičce“. Jsem si vědom, že to nebude žádná procházka růžovým sadem a že celý tým čeká tvrdá a náročná práce.

Ale myslím si, že je na to každý člen týmu kvalitně připraven. Nevyjímaje ani mě. Poslední měsíce jsem na sobě dost poctivě makal. Tak doufám, že to přinese i nějaké to ovoce. Máme před sebou ještě testování na témže okruhu, kde se budeme snažit ještě doladit to, co jsme nestihli v Maďarsku. Pak mě také čeká noční trénink, ze kterého mám největší vítr. Ale moc se na to těším, protože mě zajímají nové věci.

A závodit třeba v noci, za deště v šesti stupních, jak pravila zkušenost nejednoho závodníka, se často nestává. Plný dojmů budu až po odmávnutí šachovnice, po které budeme toužit, už po prvním střídáníJ Samozřejmě vás budu informovat o celém průběhu závodu. Tak držte palce!“

Petr Štola

Media servis


 
 
Fotogalerie:   LMES z Monzy od J.M Le Meura © DPPI

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose