www.car.cz
 

První plnicí stanice CNG ve středních Čechách otevřena v Boleslavi
     19.4.2007 14:07 - tisková zpráva


První plnicí stanici CNG ve středních Čechách otevřela 13. dubna 2007 skupina RWE v Mladé Boleslavi. Slavnostního aktu se zúčastnili ministr životního prostředí ČR Martin Bursík a předseda představenstva Škoda Auto Detlef Wittig.
Mladá Boleslav se tak stala součástí páteřní sítě plnicích stanic CNG v České republice. Ta je v současnosti tvořena šestnácti veřejnými stanicemi, které řidičům nabízejí možnost natankovat stlačený zemní plyn.

Provoz stanice v Mladé Boleslavi v areálu Středočeské plynárenské ve Štefánikově ulici zahájili slavnostním přestřižením pásky Martin Bursík, místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR, předseda představenstva Škoda Auto Detlef Wittig a předseda představenstva společnosti RWE Transgas Martin Herrmann. Společnost Škoda Auto při této příležitosti prezentovala dva automobily Škoda Octavia na stlačený zemní plyn jako ekologické a ekonomicky výhodné řešení osobní dopravy.


Dalšími městy s veřejnou stanicí CNG budou od konce dubna Karlovy Vary a od května také Ústí nad Labem. Do konce letošního roku by jich mělo být okolo dvaceti a do roku 2020 se hovoří o počtu až čtyř set stanic CNG. Stejně dynamicky by měl růst počet vozidel na stlačený zemní plyn. V Evropě by jich mělo do roku 2020 jezdit až 23,5 miliónu a jen v České republice se jejich počet odhaduje na 350 – 450 tisíc.

Cena sériově vyráběných osobních automobilů na CNG je zhruba o pět procent dražší než u standardních verzí. Tyto náklady se však stejně jako u dodatečně upravených vozů, do nichž byla namontována CNG souprava, vrátí při nynějších cenách motorových paliv po zhruba 50 tisících najetých kilometrech. Zejména firmy s vysokým počtem ujetých kilometrů tak mohou díky zemnímu plynu ušetřit až desetitisíce korun měsíčně.

ŠA


 
 
Fotogalerie:   Triestingtal Rallye 2007, foto Jiří Dokulil

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose