www.car.cz
 

ALMS: Engeho doplní Brit Turner
     5.5.2007 21:30 - tisková zpráva


Dvě dobré zprávy pro tým Petersen Motorsports/White Lightning Racing ohledně zbytku sezóny American Le Mans Series. Lékař Tim Weber dal zelenou Tomáši Engemu, aby startoval s vozem Ferrari F430 GT jedoucím pod hlavičkou MMPIE/PAWS/Petersen Holdings/Michelin ve Velké Ceně Utahu. Majitel týmu Michael Petersen navíc oznámil, že v Utahu a v šesté části v Lakeville v Connecticutu se s Engem představí britská hvězda Darren Turner.

Tato sestava je pro utažskou trať prověřenou kombinací - loni tu Enge s Turnerem vyhráli třídu GT1 s vozem Aston Martin. Enge se do týmu manažera Dala Whita vrací po vynechání dvou posledních podniků, kalifornské Long Beach Grand Prix a Lonestar Grand Prix v Houstonu. Důvodem jeho nucené pauzy byla zranění, která si přivodil 31. března v závodě v St. Petersburgu na Floridě.

Nejvážnější poškození utrpěl jezdcův levý loket, jenž si 6. dubna vyžádal dvouhodinový chirurgický zásah. Úspěšný zákrok a Engeho touha vrátit se co nejdřív za volant znamenaly jediné - doktor Weber mohl Engeho pustit za volant skoro o měsíc dřív oproti původním plánům.

Turner, jenž si odbude svou premiéru ve třídě GT2, má od svého debutu v roce 2003 na kontě patnáct startů v sérii American Le Mans. Za tu dobu si připsal čtyři prvenství, vždy s vozem Aston Martin (včetně loňského triumfu s Engem a vítězstvích ve třídě v Petit Le Mans v roce 2006 a ve dvanáctihodinovce v Sebringu o rok dříve). V ALMS seriálu startoval tuto sezónu jednou, v Sebringu, přičemž svůj Aston Martin DBR9 dovedl ve třídě GT1 na bronzový stupínek.

Vedle svého nového angažmá u dvojnásobného mistra třídy GT2 jezdí Turner v Britském mistrovství cestovních vozů BTCC za stáj SEAT Sport UK. V červnu se britský jezdec opět spojí s Engem za volantem Aston Martinu ve slavné čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans, kde tandem doplní expilot F1 Johny Herbert.

Tým Petersen Motorsports/White Lightning Racing 23. dubna představil Němce Dirka Müllera jako svého stálého jezdce. Müllerovo předchozí působení ve stáji AF Corse Motorola v seriálu FIA GT mu znemožní účast v závodech v Utahu a Connecticutu. Šampion American Le Mans Series GT2 z roku 2000 (tehdy GT) se k týmu s Engem připojí v závodě v Ohiu 22. července. Dvojice dokončí v italském voze sezónu, s výjimkou závěrečného podniku v Monterey v Kalifornii 20. října.

Engeho návrat do kokpitu proběhne právě na okruhu v Utahu při testování 12. a 13. května. Turner dorazí na testy v neděli 13. května, aby se seznámil se strojem F430 GT. Za volant si při zkouškách sedne také Michael Petersen, jenž je uznávaným závodníkem a často pomáhá svému týmu s testy a vývojem.

Michael Petersen, majitel: "Tomášův návrat je pro nás požehnání. Všichni se těšíme, že se pro tuto sezónu dáme dohromady a podaří se nám dosáhnout dobrých výsledků. Už dřív jsme měli výborné auto, jen se nám to nedařilo potvrdit v cílech závodů. S příchodem Darrena se můžeme směle ohlížet po čelných příčkách, celý tým tvrdě pracoval, abychom uspěli.

Testy, které plánujeme v Salt Lake City, nám doufejme pomůžou pro závod i pro zbytek sezóny. Budeme mít čas si více zvyknout na Ferrari a vyzkoušet věci, na které jsme v předešlých závodech neměli čas. Vítej zpátky, Tomáši, jsme rádi, že se uzdravuješ tak rychle!“

Dale White, manažer týmu: "Celý tým je rád, že se Tomáš vrací. Už jenom jeho přítomnost v Houstonu přinesla potřebné soustředění a pozitivní náboj. Teď když je zpátky pro zbytek sezóny také za volantem, všichni cítíme, že se věci dávají zase do pohybu. A samozřejmě možnost mít jezdce takového kalibru, jako je Darren Turner, je skvělá.

Není nedostatek talentovaných závodníků, ale v nabitém mezinárodním programu je obtížné najít takového, který je k dispozici a dobře pracuje pro tým. Spojení Darrena a Tomáše na tyhle dva závody, a potom přítomnost Dirka, znamená, že jsme v této sezóně překonali to špatné a jdeme vpřed.“

Darren Turner: "Chci hlavně poděkovat Miku Petersenovi, Dalu Whitovi a celému týmu, že mi dali možnost jet za ně v těchto dvou závodech ALMS. Opravdu se těším na další spolupráci s Tomášem Engem, protože v minulých letech nám to spolu skvěle šlo. Třeba se nám podaří doplnit náš loňský úspěch v Salt Lake City dalším prvenstvím, tentokrát ve třídě GT2. Ferrari F430 GT jsem ještě neřídil, mám ale hodně zkušeností s jeho předchůdcem, vozem F360, navíc vše, co jsem o autě slyšel, znělo velmi působivě.“

Tomáš Enge: „Mám neuvěřitelnou radost. Při středeční kontrole mi ošetřující lékař Tim Weber oznámil, že nic nebrání mému návratu do závodního vozu. Sdělil mi to poté, co opět zrentgenoval můj zraněný loket. Mám svolení testovat o příštím víkendu se svým týmem Petersen Motosport/White Lighting v Salt Lake City a tamtéž 19. května nastoupit k závodu. Než usednu k první zkušební jízdě, budu stále intenzivně rehabilitovat.

Už mohu cvičit i se zátěží. Jsem si jistý, že k uzdravení mi pomohla velká motivace, touha se vrátit. Léčbě jsem vše podřídil, byl jsem mimořádně poslušný a spolupracující pacient. Jakmile jsem novinku oznámil vedení stáje, obratem mi volali snad všichni členové týmu s tím, že se už na můj návrat těší. Nemůžu se dočkat a věřím, že budu brzy schopen jezdit tak rychle jako před havárií. Test i závod v USA budu brát i jako přípravu pro 24 hodin Le Mans.

Ve Ferrari F430 GT bych měl poznat, jak se budu cítit v silnějším Aston Martinu DBR9 při testovacím dni před maratonem zkraje června. S Darrenem Turnerem se velmi dobře známe a myslím, že opět vytvoříme sehraný a silný tandem.“

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   BMW M3 Dana Suchého při dubnových testech

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose