www.car.cz
 

NF: Kvalifikaci před mosteckými závody vyhrál Palmi před Mičánkem
     tisková zpráva


Vyrovnané tréninkové časy jsou příslibem dalších dramatických soubojů

Pro závody Národní formule 1400 ve druhém podniku mezinárodního okruhového mistrovství České republiky, který se koná na mosteckém autodromu, si nejvýhodnější startovní pozici zajistil David Palmi. Z druhého místa bude do třetího a čtvrtého klání desetidílné série vyjíždět vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu Jiří Mičánek junior a za loňského vicemistra se po zajímavé kvalifikační přetahované o desetiny vteřiny na startovní rošt zařadí Ondřej Loukota a Radek Mifka.

V prvním měřeném tréninku, jenž byl poznamenán výpadkem signálu z časomíry a jezdci proto neměli průběžné informace o svých výkonech, Palmi rychle dokázal, že jeho slíbené zrychlení před závody nebyla jen planá slova. Na vedoucí pozici se usadil už po absolvování druhého kola a první místo si potom upevnil ve čtvrtém okruhu, když dosáhl času 1:35,688, kterým o více než vteřinu překonal stávající rekord Národní formule 1400. Více než sekundu za Palmim zaostal druhý Mičánek, za něhož se zařadil s mankem tří desetin vteřiny Ondřej Loukota startující poprvé se svým přestavěným monopostem. Necelé tři desetiny sekundy pak na první trojici ztratil Mifka, o další tři desetiny vteřiny byl pomalejší pátý Martin Matzke a do sekundové ztráty za druhým Mičánkem se potom vešel i šestý Igor Lešinský. Ještě vyrovnanější byl ovšem souboj v závěru první desítky, takže nakonec dvanáctého Radka Krakoviče od devátého Zdeňka Černohorského dělila necelá půlvteřina.

Pole position ve druhém měřeném tréninku si Palmi zajistil už po projetí třetího okruhu, ale stále se lepšící Mičánek jej donutil ještě zrychlit a tak krmelínský jezdec v posledních kolech vylepšil svůj čerstvý rekord ještě o 0,091 vteřiny. Mičánek byl tentokrát pomalejší o více než šest desetin sekundy. "Když se na mě Jirka dotáhl na jednu desetinu vteřiny, zkusil jsem raději zrychlit, abych si první místo pojistil. Povedlo se to. Stále formuli ještě poznávám a zkouším, co všechno s autem můžu dělat," řekl Palmi. "V prvním tréninku jsem měl problém s elektrikou a postrádal větší výkon. Ve druhé části kvalifikace jsem už s autem problémy neměl a zajel jak nejlépe to šlo. Davidovi se ovšem tréninky vyvedly lépe," konstatoval Mičánek.

O osm desetin sekundy vylepšený čas vynesl ve druhém měřeném tréninku na třetí pozici Mifku, za kterým jen o čtyři desetiny vteřiny zaostal čtvrtý Matzke. "Po testech jsem pomýšlel na výsledek do desátého místa, ale kvalifikace dopadla mnohem lépe. Jsem hodně spokojený," pochvaloval si mladý pilot své premiérové výsledky v Národní formuli 1400, která se mu velice zalíbila. "Auto se chová úplně jinak než motokára. Je to moc pěkné," dodal roudnický jezdec, na kterého ztratil půl vteřiny pátý Lešinský.


Vytékající olej z motoru nedovolil Loukotovi obhájit nebo vylepšit výsledek z první části kvalifikace a sedmnáctiletý jezdec se musel ve druhém měřeném tréninku spokojit s šestou pozicí. Sedmé místo si zopakoval Lubomír Polášek, kterého předtím odstavil prasklý ventil v motoru. Po opakovaném dramatickém duelu o umístění v první desítce nakonec jen vteřina dělila třináctého Pavla Sukopa od osmého Černohorského.

tisk info
Motor Sport Media MSM 2000
Lapáček Karel


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose