www.car.cz
 

Evropský dětský motokros, aneb dovezené body z Rumunska a Bulharska.
     9.5.2007 12:42 - tisková zpráva


První závod Mistrovství Evropy v motokrosu třídy 65 a 85 ccm se jel na území dvou kontrastních přírodních celků – Jižních Karpat a Valašské nížiny v rumunském Zarnesti. Nedaleká hora Tohanu Nou tyčící se ve výšce1804 metrů nad mořem byla ještě pokryta sněhem na svém vrcholu a přivítala účastníky dvaadvaceti států studeným větrem.

Již v sobotní kvalifikaci 28.dubna 2007 se bojovalo ostře o místo na startovním roštu do nedělního závodu a nic se ani v jedné z výprav motokrosových nadějí nenechalo náhodě.

Bratři Dominik a Erik Schneiderové z neslovického AMK Motosport teamu se důkladně připravovali na závody ME a startovali v barvách Slovenské republiky. Mimo „Slováků“ z Neslovic se na start nedělního závodu probojovali jezdci Německa, Maďarska, Itálie, Dánska, Belgie, Holandska, Moldávie, Ruska, Slovinska, Ukrajiny, Španělska, Estonska, San Marina, Srbska, České republiky a Bulharska.

Trať závodu byla 1.650 metrů dlouhá a jelo se systémem dvou jízd na 12 minut + dvě kola.Ve velmi tvrdé konkurenci čtyřiceti nejlepších neudělali naši kluci ostudu a dokonce Dominik získal 10 mistrovských bodů evropského šampionátu. Erik jako jeden z nejmladších jezdců (nar. 18.9.1997) dojel na24 místě bohužel mimo body do seriálu.

Druhá jízda byla zkropena silnou průtrží mračen a tak výjezd do sedmdesáti metrového převýšení zakončený skokem byl „ vražděním neviňátek“ a tady se dostal do potíží i Erik, který přes pád pak dále pokračoval v závodě se ztrátou, která se již nedala dohnat. Řada vedoucích výprav byla přesvědčena, že závod bude zastaven , ale opak byl pravdou a tak jezdce rozlišovaly jen počítačové transpondéry na připevněné na motocyklech a zádová čísla na dresech jezdců, ale i ta byla těžko čitelná zejména u těch, kteří v prudkém a dlouhém výjezdu upadli.

Překrásně vybudovaný areál motokrosového sportu se rozloučil s jezdci slavnostním ceremoniálem a celkové sedmnácté místo není ostudou ba právě naopak. Po nedělním blátivém závodě bylo pondělní ráno ve znamení „velkého prádla“ a přípravy na přejezd celého startovního pole na druhý závod mistrovství Evropy do Bulharska.

Sevlievo je tratí mistrovství světa „dospěláků“ a podle toho vypadal i profil tratě s perfektně vybudovaným zázemím pro jezdce a jejich doprovody, mycí boxy pro motocykly, dostatečný počet sprch a toalet pro jezdce, budovy a místnosti pro veškeré motoristické hemžení kolem velkých závodů, jakými jsou i závody ME mládeže.

I přesto, že trať byla pro tréninky uzavřena dalo se připravovat fyzicky a řádně prostudovat dvoj a trojskoky, které byly umístěny ve výjezdech do strání sevlievské Grand Prix Bulharka. Na páteční technické přejímky museli být motocykly v naprostém pořádku a čistotě, včetně výstroje jezdců. Sobotní kvalifikace dne 5.května začala trochu rozpačitě a to proto, že se zde jezdci setkávali s prvky na trati, které jsou pouze pro dospělé a mladí motokrosař je mají zakázány.

I přes intervence jury pořadatel neupravil trať zejména pro třídu do 65 ccm a tak se museli smířit s pomalejšími průjezdy „dlouhé rolety“ a přesto průměrná rychlost těchto mladých jezdců byla naměřena v hodnotách 42.379 km/hod nejrychlejších a nejpomalejší 36.781 km/hod. Za pomoci trenérů a mechaniků byly motocykly naladěny pro tuto náročnou trať a byly probrány podrobné pokyny na nedělní závod. I přes veškerá opatření došlo k několika zraněním a sanita zdravotní služby rychlé pomoci byla v permanenci celkem 6x.

Zranění českého jezdce Jiřího Dobeše si vyžádalo i složitou operaci stehenní kosti a letecký převoz do České republiky. Naši kluci měli také smůlu a to, že při první jízdě byl zadřen motor na motocyklu Dominika a Erik si natáhl tříslo při skoku 25 metrové lavice a následném doskoku každým kolem do jiné koleje. Síla, která vymrštila pravou nohu Erika vychýlila stroj do nezvyklé polohy tak prudce, že diváci na tribuně jen hlasitě vzdychli protože neupadl a pokračoval v jízdě dál.

Bohužel přijel zase na nebodovaném místě a tak na druhou jízdu zapůjčil motor Dominikovi a ten dokončil závod na pěkném 13.místě. Doufejme, že se podaří motor opravit do 12.května na první závod mistrovství České republiky v Horažďovicích.

Dovezené body z Evropy jsou dobrým předpokladem na umístění Dominika Schneidera v první polovině startovního pole a dobrou výchozí pozicí pro závod v dánském Herningu ve dnech 9.a10.června 2007. Děkujeme AMK Motosportu a hlavně jejich sponzorům za vynikající výsledek a je vidět, že s motokrosem mládeže to myslí všichni opravdově.


Martin Schneider


 
 
Fotogalerie:   Mimoňské Války XI 5.5.2007

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose