www.car.cz
 

Octavia cup v Mostě : Na Pole Position Matějovský, překvapili i nováčci
     13.5.2007 06:34 - tisková zpráva


 

Sobota se na Autodromu Most jako obvykle odehrála ve znamení kvalifikačních tréninků. Podle očekávání pro sebe Pole Position získal Michal Matějovský. Druhý bude startovat Michael Vorba a třetí nováček Aleš Jirásek.  Startovní podnik jedenáctého ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu je v plném proudu.

 

Už v ranní volné jízdě bylo na co koukat, jelo se totiž na vodě. Nejlépe zajel Erik Janiš před Janem Dostálem a nováčkem Ivanem Urbanem. V oficiálním měřeném tréninku se jelo už na osychající trati a všichni startovali nejdříve na mokrém obutí. Jak se ale vyjížděla voda z ideální stopy, postupně všichni přezouvali na slicky. V některých pasážích mostecké trati se ale ještě držela voda a docházelo tady k neuvěřitelným situacím.

 

Výlety z trati a hodiny provázely skoro každé kolo. Nikdo naštěstí nepřišel k žádné újmě a nejlepší kolo se podařilo slovenskému pilotovi Ivanu Urbanovi. Jen několik desetinek za ním zaostali druhý Janiš a třetí Vorba. Také čtvrté místo patřilo jezdci ACA Autocentrály Janu Dostálovi. Matějovský, Brejla, Gottwald, Pál, Vršínský a Jirásek, tak znělo pořadí na dalších místech do první desítky.

 

Vyjmenovaní jezdci se pak v opačném pořadí připravili na konci boxové uličky a jeden po druhém startovali do ostrého kola. Nejlepší se povedlo Michalu Matějovskému. Kolo o tři desetiny pomalejší se podařilo druhému Michaelu Vorbovi. Třetím místem překvapil Aleš Jirásek. Čtvrtý skončil Janiš, pátý Brejla, šestý Dostál, sedmý Vršínský, osmý Gottwald a devátý Pál. Favorizovaný Urban chyboval a s časem přes dvě minuty skončil desátý.

 

Velice zajímavé bylo slyšet názory pilotů, kteří se na startovní pohárový podnik vesměs velice těšili. „Pro mě je to hodně nové, i když nějaké okruhové zkušenosti mám z předchozích let, kdy jsem jezdil s fabií. Pohárová octavia je jiná a pořád se učím,“ nechal se slyšet nováček Jirásek. Michael Vorba, který se vždy profiloval spíše jako formulový jezdec, zase přemýšlel o odlišnosti cestovního vozu a monopostu.

 

Loni jsem se s autem hodně pral, ale už jsem snad přišel na odlišnost jízdního stylu, který je tu potřebný,“ vysvětlil. Erik Janiš ještě před týdnem závodil v zahraničí se supersilným lamborghini a přiznal, že má problémy adaptovat se na odlišný vůz. „Asi je jasné, že akcelerace, brzdy a stabilita jsou tu úplně jiné. Na druhou stranu jsem rád, že v poháru startuji, protože ty vyrovnané boje a jízda v chumlu nabízejí opravdu hodně adrenalinu,“ řekl Erik.

 

Vyloženě dobrou náladou hýřil Ivan Vršínský. „Vrátil jsem se po dvouleté pauze a baví mě to. Nejsem pod tlakem a užívám si,“ chlubil se jezdec, který se v první desítce držel bez problémů a v Super Pole si ještě polepšil z devátého na sedmé místo.

 

Dva nedělní ostré závody budou tedy určitě zajímavé. Oproti očekávání v kvalifikacích příliš nezabodovaly dívky. Laura Hájková zajela patnáctý a Michaela Pešková sedmnáctý čas. Na oficiální rozpravě ovšem zazněl apel na jezdce, aby se k nim v závodech chovali rytířsky. Debata byla  i o novince v předpisu, kdy jezdec smí na víkend mít jen deset suchých pneumatik. „Nezbude, než se k obutí chovat ohleduplně a šetřit ho. Podmínky mají všichni stejné,“ dodal Peter Novosad z Matador Motosportu.

 

Po ranním warm upu jezdci odstartují do prvního závodu na 17 kol v 10,30 a odpolední druhý boj bude zahájen ve čtvrt na čtyři.

 

 

(12.5. 2007)


 
 
Fotogalerie:   Tříhodinovka v Mostě od Miloše Jenčíka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose