www.car.cz
 

Palmi dosáhl první triumf v Národní formuli 1400. Mičánek stříbrný
     tisková zpráva


Kolize po startu třetího mistrovského závodu pokazila Matzkemu debut
 
Ve třetím závodě mezinárodního okruhového mistrovství České republiky, který se konal v rámci druhého podniku šampionátu na mosteckém autodromu, zaznamenal David Palmi své premiérové vítězství v Národní formuli 1400. Druhým místem si pojistil své vedoucí postavení v průběžném pořadí mistrovství Jiří Mičánek junior a druhý bronz si do bilance letošní sezóny připsal Radek Mifka.
 
Na startu v nejvýhodnější pozici stojící Palmi se podle očekávání v prvních stovkách metrů závodu o první místo přetlačoval s Mičánkem, ale navzdory předpokladům souboj dvou největších favoritů netrval dlouho. Svým pronásledovatelům se totiž Palmi v prvních zatáčkách začal rychle vzdalovat, v každém okruhu zvyšoval svůj náskok o vteřinu a zvolnil až v závěrečném kole, když měl k dobru dvanáct sekund. „Čekal jsem, že souboj s Mičánkem o první pozici bude hlavně na začátku ostřejší. Bylo to však naprosto v pohodě,“ říkal spokojeně Palmi. „Chtěl jsem zkusit soupeře setřást co nejrychleji. Na startu jsem ovšem trochu chyboval a protočila se mi zadní kola, ale naštěstí jsem se udržel na úrovni Jirky a pak mu mohl ujet. Auto fungovalo na výbornou a kdyby bylo třeba, mohl bych asi ještě trochu zrychlit,“ dodal čtyřiadvacetiletý krmelínský pilot ke své cestě za prvním triumfem v Národní formuli 1400.
 
Mičánek marně vyčkával na Palmiho chybu. „Netaktizoval jsem, ani se nespokojil s druhým místem. Po startu jsem se snažil dostat před Davida, ale marně, začal mi rychle ujíždět,“ konstatoval loňský vicemistr, kterého se snažil pokořit Mifka. „Do poloviny závodu jsem se zkoušel na Jirku dotáhnout, ovšem zbytečně. Nedostal jsem se tak blízko, abych jej mohl nějak atakovat. Před koncem jsem proto lehce zvolnil, abych šetřil auto,“ svěřil se Mifka a dodal: „Možná bych měl větší šanci, kdybych měl po startu více odvahy a tlačil se více na první místo.“
 
Čtvrtý s výraznější ztrátou dojel Igor Lešinský následovaný Lubomírem Poláškem, který nebyl pátým místem zklamán. „První mistrovský podnik mi nevyšel a nějak mi nepřálo štěstí ani v kvalifikaci na tyhle závody, tak jsem rád, že se mi podařilo dojet. Snad jsem tím nějak už svoji smůlu prolomil,“ uvedl Polášek.
 
O šesté místo v úvodních kolech svedli souboj Antonín Sus, Radek Krakovič a Václav Žemla, jenž byl nakonec úspěšnější. Krakoviče potěšily čtyři mistrovské body za sedmou pozici. „Je to určitě lepší výsledek, než jaký jsem mohl očekávat po měřeném tréninku, ve kterém jsem se s autem dost trápil,“ svěřil se.
 
Devátou příčku před závěrem závodu atakovala Věra Vostrá, ale Zdeněk Černohorský před jedinou dívkou ve startovním poli svoji pozici uhájil. V úvodu předposledního okruhu se Vostrá zalekla, když ji prachatický jezdec vystrašil v nájezdu do retardéru. V posledním kole potom osmnáctiletá závodnice chybovala v nejpomalejší zatáčce, kde se dostala do hodin.
 
Po absolvování prvního okruhu ztratil naději na připsání prvních letošní bodů Václav Koudela, jehož zradila technika. Letošní premiérový start s novým vozem nedopadl dobře ani pro Ondřeje Loukotu, který zůstal stát už na startu s porouchaným motorem. Po kolizi pak do prvních zatáček nenajel ani Pavel Sukop, jenž ve skrumáži po startu přišel u své formule o levé zadní kolo, když se trefil do pravé přední pneumatiky u vozu debutujícího mladíka Martina Matzkeho. Ten musel svůj monopost s poškozeným závěsem odstavit.
 
tisk info
 
KLap

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose