www.car.cz
 

Milan Svoboda na vodě v Portugalsku opět „vystrčil drápky“
     21.5.2007 07:46 - tisková zpráva


Daleká mise na závody vrchařů ve Španělsku a v Portugalsku dopadla pro loňského mistra republiky rozpačitě. Ve Španělsku nebodoval pro závadu na převodovce, ale z Portugalska veze body za skvělé 5. místo absolutně.

 

Milan si tentokrát na jihu Evropy prožil opravdové martyrium! Po oba závody přecházel chřipku a k tomu se navíc přidala nečekaná technická závada.

 

V závodu ve Španělsku v trénincích sekundoval se svojí dvoulitrovou Dallarou nejrychlejším Formulím s třílitrovými motory. V první závodní jízdě v Al Fitu zajel skvělý 5. čas absolutně, ale cestou z kopce dolů se mu odporoučela rychlostní skříň – k tomu Milan dodává: „Najíždění na start probíhalo popojížděním po městě. Auto má dvoulamelovou keramickou spojku, která neumožňuje jemný prokluz, ale zabírá dost razantně. Při tom hrkání městem se uvolnila matice na hřídeli převodovky a jízdou do kopce se zlikvidoval i závit na hřídeli. V poslední partii kopce už skoro nešlo řadit.

 

 

Milan neměl možnost vrátit se do Čech pro náhradní díly, protože ihned po skončení závodu ve Španělsku následoval přesun do Portugalské Serra Estrely. Za pomoci soupeřů Vilariňových se pokoušel sehnat díly ve Španělsku, ale poškození hřídele bylo takové, že na závody v Portugalsku bylo nutné matici na hřídel navařit bez možnosti následné výměny převodů.

 

Milan však zná Portugalskou trať od loňska, takže volba převodů podle telemetrie a zkušeností ze Španělska nebyla těžkou volbou – „Myslím, že jsem se do jednotlivých kvaltů trefil. Auto jelo jako z praku, po poslední úpravě výfuku má ten správný zátah při maximálním výkonu. Na neděli navíc hlásili déšť, tak jsem se na závody těšil moc!“ 

 

Sobotní první závodní jízda se jela na suchu a Milan dokázal zajet 4. čas abs.! Nedělní ráno se přihlásilo bouřkou nad závodní tratí, a to byl příslib dalšího možného zlepšení. Milanovi se podařilo skutečně na mokré trati ukázat svoje kvality a přednosti rychlé Dallary a druhou závodní jízdu s náskokem vyhrál! Odpoledne se však měla jet ještě třetí závodní jízda a celkový výsledek byl stanoven součtem ze dvou nejrychlejších jízd.

 

 

Po dvou předchozích jízdách byl Milan absolutně první, těsně před Bormolinim (loňským vítězem Ecce Homo) a letošním suverénem Anderem Vilarinem – oba jeli na F 3000.

 

„Třetí jízdu jsme jeli už na polosuché trati. Chtěl jsem za každou cenu vyhrát a jel jsem na hraně, ale v horní pasáži trati byla taková mlha, že nebylo vůbec vidět do zatáček. Hned po mém startu pořadatelé závod přerušili a moje největší soupeře odstartovali hned poté, co se mlha rozplynula. Všechny formule 3000 se tak dostaly přede mne, hlavně proto, že si druhou jízdu na vodě mohly  škrtnout. Výsledné 5. místo v absolutním pořadí je pro mne tedy trochu zklamáním, ale po vyhodnocení všech komplikací to bylo reálné maximum!“

 

Milan se nyní se svým týmem vrací do Čech, kde hned o příštím víkendu pojede závod Českého mistrovství na jeho oblíbené 21´v Ústí nad Orlicí a hned týden nato se pojede Evropské Ecce Homo ve Šternberku, kde bude Pelhřimovský tým obhajovat loňský evropský bronz.


 
 
Fotogalerie:   JSC Racing na Brněnském draku 2007

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose