www.car.cz
 

Lukáš Pešek v Le Mans čtrnáctý. Konečně světové body
     tisková zpráva


Grand Prix Polini De France. Le Mans (14.5.2004)

Další závod seriálu mistrovství světa silničních motocyklů se koná o tomto víkendu na světoznámém francouzském okruhu v Le Mans, který leží necelých 200 km jihozápadně od Paříže. Dva týdny po mokrém závodě ve španělském Jerezu se bude Lukáš Pešek opět ucházet o své letošní první body do celkové klasifikace mistrovství světa. Le Mans je pro Lukáše nový okruh a nezná jej, a tak strávil včerejší podvečer na skútru a projížděl si trať, chvíli ve společnosti dalšího českého jezdce Michala Bursy, který se na okruhu v Le Mans zúčastní dalšího závodu seriálu BMW Cup.

Lukáš se rozjel do ranního tréninku aby odkroužil první kola na nové trati, ale v sedmém kole havaroval v pomalé šikaně, která navazuje na táhlou pravou zatáčku za cílovou rovinkou. Během sedmi kol dokázal zajet pouze čas 1:49,472 a umístit se tak na 35 pozici. Lukáš naštěstí zústal nezraněn a škody na motocyklu byly minimální a mechanici týmu AJO stihli připravit stroj do odpolední kvalifikace. Lukáš vyrazil na trať a postupně zlepšoval svůj čas. Zhruba v polovině kvalifikace, ve stejném místě, kde havaroval Lukáš v ranním tréninku, spadl i R. Locatelli po kontaktu s jiným jezdcem. Lukáš ve snaze vyhnout se přejetí na zemi ležícího Locatelliho spadl. Svůj motocykl však opět rozjel a pokračoval do boxů. Po bleskové opravě se vrátil na trať a ještě dokázal zlepšit svůj čas na výsledných 1:45,852, což ho zařadilo na prozatímní 25. startovní pozici.

Lukáš po pátku řekl:  „Dnes to byla velká smůla. Ráno sem neměl pořádně zahřáté pneumatiky a odpoledne spadli jezdci přede mnou a já na to doplatil. Ale stihl jsem se vrátit a ještě si zlepšit čas i přesto, že motorka po tom pádu nebyla v pořádku. Zítra to musí být lepší. Okruh se mi líbí a jede se mi tu dobře. Tak doufám, že vydrží počasí a zítra bude zase sucho.

Grand Prix Polini De France. Le Mans (15.5.2004)

Ideální slunečné počasí s teplotami blížícími se 20°C panovalo na okruhu v Le Mans a dalo tak příležitost všem jezdcům zlepšit své včerejší kvalifikační časy. Lukáš Pešek dnes nastoupil do ranního tréninku po dvou včerejších pádech s cílem výrazně zlepšit svůj čas a tím i pozici na startu.

Lukáš v ranním tréninku odkroužil 22 kol a zajel čas 1:44,902, což bylo zlepšení o téměř celou sekundu oproti včerejšku. Zařadil se tak na 23. pozici a o 2 místa si polepšil. Díky včerejším dvěma pádům nezbylo příliš času na ladění motocyklu a vše bylo třeba stihnout během ranního tréninku, aby byl motocykl co nejlépe připraven na odpolední kvalifikaci. Lukáše v průběhu tréninku trápilo zejména nastavení podvozku, který se choval velmi neklidně v rychlých zatáčkách a ve druhé polovině okruhu. V této části Lukáš ztrácel až 0,5 sekundy na ostatní jezdce.

Do odpolední kvalifikace mechanici týmu AJO Motorsport pozměnili nastavení motocyklu a to se projevilo dalším zlepšením času. Lukáš v kvalifikaci zajel čas 1:44,877 a dostal se tím na konečnou 21. pozici na startovním roštu zítřejšího závodu. I přes další mírné zlepšení však nebyl se svým výkonem příliš spokojen a komentoval jej slovy:

Trochu jsem zlepšil čas, ale je to málo. Chtěl jsem stáhnout celou sekundu oproti včerejší kvalifikaci. Vím že by to šlo, ale nepovedlo se mi to. Díky včerejší smůle jsem měl dost málo času na ladění motorky a seznámení se s okruhem a to se asi projevilo. Zítra odstartuju do závodu z 21. pozice, ale i přesto se budu snažit zajet na body.“

Během včerejška se začaly na okruh v Le Mans sjíždět desetitisíce fanoušků a diváků. V pozdním odpoledni odstartoval i zábavný program, který pokračoval až do brzkých ranních hodin. Celou noc se pak po okoli okruhu v Le Mans rozléhalo dunění motorů a koncertu. Dnes tomu nebude jinak, protože fanoušky v podvečere naladí vystoupení kaskadérů, které organizátoři velké ceny připravili do prostoru cílové rovinky.

Lukáš Pešek v Le Mans (3)  (16.5.2004)

135 000 fanoušku v průběhu víkendu přijelo na Bugatti okruh v Le Mans, aby byli svědky dalšího závodu letošní sezóny mistrovství světa tříd 125cc, 250cc a MotoGP. Pořadatelé připravili na celý víkend program, který měl přitáhnout co nejvíce diváků. Navíc krátce před závodem dostala celá trať nový kvalitní povrch, takže velká cena Francie byla v podstatě premiérou na nové trati. Ještě ve čtvrtek panovaly všeobecné obavy, že po zmoklém závodě v Jerezu bude následovat další mokrý závod zde v Le Mans, ale počasí se v průběhu víkendu umoudřilo a po oblačném pátku a sobotě byla v den závodu obloha modrá a bez jediného mraku. Podmínky pro závod tak byly naprosto ideální, s teplotami okolo 20°C.

Český jezdec Lukáš Pešek nastoupil do dnešního závodu po nepříliš vydařené víkendové kvalifikaci, kdy ho v pátek potkaly dva pády ve stejném místě okruhu a tak měl na získání co nejlepší startovní pozice v podstatě jen jeden úplný den. To vše navíc na okruhu, který je pro něj nový a Lukáš tak měl i málo času na to, aby se s ním seznámil. ¨

Na dnešní ranní Warm Up Lukáš nastoupil v pohodě, zajel čas 1:44,955, který byl na úrovni svého kvalifikačního času a umístil na 21. místě, stejně jako v kvalifikaci. Po návratu do boxů pak řekl: „Je to dobrý, motorka jede dobře a pokud dobře odstartuju, mohlo by to vyjít“.

Do samotného závodu pak odstartoval z 21. pozice, kterou si v kvalifikaci vybojoval. Samotný start se Lukášovi vůbec nevydařil a na konci cílové rovinky byl na chvostu startovního pole. V první zatáčce se dostal před několik jezdců před sebou a od začal se postupně posouvat pořadím dopředu. Neustále zlepšoval svůj čas a dostal se o téměř celou sekundu pod své kvalifikační maximum a závod dokončil na výborném 14. místě, jako třetí nejlepší jezdec na motocyklu Honda (před ním pouze A. Dovizioso, který závod vyhrál a J. Simon, který se umístil těsně před Lukášem na 13. pozici). Svým 14. místem Lukáš získal i první 2 body do celkové klasifikace mistrovství světa a po závodě v Le Mans zaujal v celkovém hodnocení 20 místo. V hodnocení klasifikace nováčků 2004 Rookie Of The Year je Lukáš po tomto závodě na druhém místě za M. Passinim s odstupem 5 bodů.

Po návratu do boxu Lukáš k závodu řekl: „Až na to, že se mi vůbec nepovedl start, tak se mi jelo výborně. Dostal jsem se na 14. místo a chtěl ještě zaútočit na Simona, který byl kousek přede mnou. Ale ke konci závodu už mi začaly odcházet pneumatiky a nechtěl sem až příliš riskovat pád. Raději sem držel bodovou pozici a dojel závod. Jel jsem tady v Le Mans poprvé a dopadlo to myslím docela dobře. Tenhle okruh se mi líbí a sedí mi.“

Aki Ajo, manažer týmu AJO Motorsport byl spokojen s průběhem závodu i přesto, že druhý jezdec týmu, Robin Harms, měl smůlu a na konci závodu jej potkal nepříjemný pád. Po závodě řekl:

Myslím, že to byl dobrý víkend. Lukáš jel v závodě výborně, zajížděl časy, které by jel při lepší pozici na startu a lepším startu zařadily do první desítky a to je slibné. Jsem rád, že motorka nám taky jede dobře, srovnatelně s ostatními, protože letos jsou výkony strojů hodně vyrovnané v celém poli. Byl to třetí závod a výsledky se začínají pomalu dostavovat.“

- AMD -

Oficiální stránky okruhu :  http://www.automotodrombrno.cz

 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose