www.car.cz
 

Roman Kresta premiérově ve Škoda Octavia Cupu okusil i karambol
     tisková zpráva


Roman Kresta se 15. a 16.května na mosteckém autodromu zúčastnil úvodního podniku Škoda Octavia Cupu. Pro Romana byla premiéra složitá v tom, že každý očekával hned při prvním startu špičkový výsledek, protože Roman Kresta patří mezi světovou elitu v automobilových soutěžích. Je samozřejmé, že „dvoukolka“ na okruhu vyžaduje naprosto odlišné ovládání než vůz specifikace WRC s přeplňovaným dvoulitrovým motorem, s pohonem všech kol a s aktivními diferenciály na tratích rychlostních testů.

Snažil jsem se přizpůsobit nastavení vozu pro můj styl jízdy a to se mi bohužel podařilo částečně až na závěrečnou jízdu. Potřeboval bych přece jenom více času na seznámení s technikou, protože je naprosto odlišná od vozu WRC. I styl průjezdu okruhem je jiný. Na okruhu lze teoreticky vyznačit ideální stopu, což na trati rychlostní zkoušky je prakticky nemožné. Samozřejmě velkou roli hraje i znalost okruhu. Protože okruhoví piloti jezdí u nás doma jenom v Mostě a v Brně, znají tyto tratě do nejmenších detailů. Sám jsem během celého víkendu poznával, kde se lze posunout o tolik cenné desetinky vteřiny dopředu,“ řekl Roman Kresta.

Roman Kresta dosáhl v prvním měřeném tréninku 14.času, když na nejrychlejšího Doška ztratil necelé dvě vteřiny. Ve druhém měřeném tréninku se mu bohužel dosažený čas nepodařilo zlepšit a posunul se na sedmnácté místo, ze kterého se také vydal na trať prvního bodovaného závodu na 10 kol. Ihned po startu bylo znát, že Roman se výrazně s technikou i tratí seznamuje a adekvátně zrychluje. Cílovou páskou projel na 12.místě, které znamenalo jeden bod do průběžného pořadí seriálu.

Do druhého závodu odstartoval Roman z dvanáctého místa a postupoval startovním polem, až se pohyboval kolem sedmého místa. Bohužel po kontaktu vozu Maděryče se vůz Romana Kresty stal neovladatelným a Roman odstavil Octavii mimo trať. „Je to škoda. Postupně jsem zrychloval a bylo to rozhodně výrazně lepší než v předchozích jízdách. Odstoupení mě mrzí, ale nemělo smysl pokračovat. Octavia nezatáčela a bylo rozumné skončit než zpomalovat ostatní jezdce pomalou jízdou,“ řekl zklamaný Roman Kresta.

Roman Kresta se již připravuje na velmi náročný program, neboť ve velmi krátké době čekají posádku týmu Styllex Prosport Tuning Roman Kresta-Jan Tománek dvě náročné soutěže. Ve dnech 28. a 29.května s vozem Subaru Impreza WRC absolvují Rally Český Krumlov a hned následující víkend s vozem Ford Focus WRC Rally Akropolis, která je součástí seriálu Mistrovství světa v rally.

Martin Bobek, www.eWRC.CZ


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose