www.car.cz
 

FIA GT - Hockenheimring opět kořistí Ferrari. A příště Brno
     Pavel Jelínek


Na velmi známé německé závodní dráze u Hockenheimu se o uplynulém víkendu konalo další dějství závodů seriálu FIA GT. Jsme těsně před brněnskými závody, které startují již 28.-30. Května, takže jsme také koukali, na jaké závodníky se můžeme při brněnském závodě těšit. K tomuto závodu se dostavilo 24 posádek, včetně českého jezdce Jana Vonky, který opět startoval s osvědčeným italským pilotem Mauro Casadeiem.

Po vítězství Sallenu S7-R při minulém závodě se dal očekávat atak na obhajobu prvního místa, a již první tréninky tomuto tvrzení nahrávaly. Sobotní tréninkové jízdy vyhrála trojice Seiler, Konrad, Lechner Jun. na Sallenu S7-R, před dalším Sallenem Bartelse a Alzena. Až na třetím místě bylo v kombinovaných kvalifikačních časech první Ferrari 575 rakouské posádky Wendlinger, Wolff, Lechner. Strojům Lister Storm se letos moc nedaří, první z nich byl po tréninku až na devátém místě, s posádkou Coronel – Pearce. V N-GT se v tréninku nejvíce dařilo posádce Ortelli – Collard s Porsche 996 GT3 RS.

V ranním warm upu nejlépe odzkoušely techniku Salleny, a hned 4 se seřadily v čele. Na startovním roštu se na pole position postavil Sallen S7-R posádky Lechner Jun, Konrad, Seiler. Ovšem závod ukázal, že se neradovali dlouho.
Nedělní závod, jenž se jel za ne moc příznivých povětrnostních podmínek, se stal kořistí Ferrari 550 Maranello s Bobbim a Gardelem za volantem. Pro tuto posádku to bylo letos premiérové vítězství. Druzí projeli spokojeně cílem další jezdci teamu BMS Scuderia Italia Capellari- Gollin. Třetí skončilo další Ferrari trojice Livio, Calderari, Bryner z Care racing. První Sallen S7-R, tolik úspěšný vůz v kvalifikaci, skončil až na 11. místě s posádkou Godwin – Barbosa, ze stáje RML.
Třídu N-GT vyhráli Massen – Luhr s Porsche 996 GT3 RS a připsali si již třetí vítězství v řadě.
Našemu Janu Vonkovy nevydržela technika a musel odstoupit v 65. kole závodu.

Klasifikaci GT vozů vede duo BMS Scuderia Italia Gollin – Capellari s 34 body, za nimi je pak dvojice vítězů tohoto závodu Bobbi – Gardel ze stejné stáje. Do klasifikace GT bodovalo již 38 borců.
Druhou hodnocenou třídu slabších vozů N-GT vede dvojice Ortelli – Collard s 32 body, jen těsně následovaná Massenem a Luhrem, kteří mají jen 2 bodový odstup. Náš Jan Vonka se drží na pěkném 14. místě.

Závody, které jsme viděli na Hockenheimringu, uvidíme také na automotodromu v Brně, již za 14 dní.
Budou jistě zajímavé, boj o prvenství pokračuje a my se můžeme těšit nejen na kvalitní jezdce, ale také na zajímavé souboje, při zastávkách v boxech. Očekáváme i účast dvou českých jezdců Jana Vonky a snad i Jaroslava Honzíka s vozy Porsche.
Součástí programu brněnského automotodromu bude v sobotu pyrotechnické představení v podobě ohňostroje. Další závody, které uvidíme slibují také zajímavou podívanou, především pak Mistrovství Evropy cestovních vozů, a také Formule Renault V6. V neděli pak uvidíme druhé dějství Česká Pojišťovna Škoda Octavia Cupu, jenž předvedlo už v Mostě kvalitní podívanou.

Vláďa Rožánek, www.car.cz


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose