www.car.cz
 

OMV získala další dvě průzkumné licence v Norsku
     22.6.2007 20:42 - tisková zpráva


 Posílení pozice v klíčovém regionu severozápadní Evropy
 OMV vlastní celkem čtyři licence u pobřeží Norska
  Sledování růstové strategie v oblasti průzkumu a těžby

OMV, přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evropě, posiluje svou pozici v oblasti průzkumu a těžby v klíčovém regionu severozápadní Evropy. Získala totiž dvě další průzkumné licence u norského pobřeží – v Severním a Barentsově moři.

Provozovatelem licence v Barentsově moři se stane OMV (Norge) AS, plně vlastněná dceřiná společnost OMV Exploration & Production GmbH. OMV získala licence od norského ministerstva energetiky. Společnost OMV má v Norsku celkem čtyři licence; dvě získala již v únoru 2007. Společnost tak posiluje své průzkumné a těžební portfolio.

„Jsme na dobré cestě vybudovat si silnou pozici jako provozovatel průzkumných oblastí v Barentsově moři a zajistit si vysoce kvalitní těžební parcely v Norském a Severním moři,“ prohlásil Helmut Langanger, člen představenstva OMV zodpovědný za průzkum a těžbu.


Růst v Norsku
OMV otevřela pobočku v Oslu v březnu 2006. V únoru 2007 získala dvě licence (PL 430, PL 439) . Nově získaná licence v Barentsově moři (PL 449) zahrnuje tři bloky. Na nich bude OMV působit jako provozovatel (podíl 70 %) spolu s Discover Petroleum AS (30 %) jako podílníkem. Licence v Severním moři (PL 445) je provozována Nexen Exploration Norge AS (40 %) s podílníky OMV (30 %) a Maersk Oil Exploration Norway AS (30 %). Práce na všech průzkumných blocích začnou začátkem podzimu 2007 provedením 3D seizmického průzkumu.

Vyvážené mezinárodní portfolio průzkumu a těžby
Společnost OMV disponuje vyváženým mezinárodním portfoliem průzkumných a těžebních projektů ve 20 zemích ležících v 6 klíčových světových regionech: střední a východní Evropa, Severní Afrika, severozápadní Evropa, Střední východ, Austrálie/Nový Zéland a Rusko/oblast Kaspického moře. Objem těžby dosahuje přibližně 322 000 barelů ropného ekvivalentu za den a rezervy společnosti se pohybují okolo 1,3 miliardy barelů ropného ekvivalentu.


Doplňující informace:
podíly OMV v udělených blocích
PL 449: Norské/Barentsovo moře (bloky 7121/03, 7122/01 a 7122/02 - části)
OMV (Norge) AS, provozovatel   70%
Discover Petroleum AS     30%

PL 445: Norské/Severní moře (bloky 33/2 a 33/3)
OMV (Norge) AS     30%
Nexen Exploration Norge AS, provozovatel   40%
Maersk Oil Exploration Norway AS   30%

OMV v Norsku
OMV (Norge) AS je plně vlastněná dceřiná společnost OMV Exploration & Production GmbH založená v roce 2005 s centrálou v Oslu. V současné době má OMV (Norge) AS podíl ve čtyřech licencích: dvou v Barentsově moři, jedné v Severním moři a jedné v Norském moři.

OMV Aktiengesellschaft
OMV Aktiengesellschaft je jednou z největších rakouských průmyslových firem s volně obchodovatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2005 činily 18,97 miliardy eur, počet zaměstnanců 40 993 a tržní kapitalizace cca 14 miliard eur. Co se týče rafinace a marketingu, je OMV aktivní ve 13 zemích. Průzkumné a těžební aktivity provádí OMV v 20 zemích pěti kontinentů. OMV podniká i v plynárenství. Ročně prodá více než 14 miliard kubických metrů zemního plynu.

Předávací stanici v Baumgartenu projde ročně 47 miliard kubických metrů. Central European Gas Hub, dceřiná společnost OMV Gas International, patří mezi tři největší předávací stanice v Evropě. Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích – 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinační síti BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.


Po odkupu většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,3 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 324 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2 540 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje 20 %.


Svoji pozici v Evropě OMV posílila i v roce 2006 – akvizicí 34,96 % Petrol Ofisi, přední turecké společnosti. 
V červnu 2006 OMV založila OMV Future Energy Fund, plně vlastněnou pobočku, která má podporovat projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie. S více než 100 miliony eur má přispět k zahájení přeměny z ryze ropné a plynárenské společnosti na energetickou skupinu, která ve svém portfoliu počítá i s obnovitelnými energiemi.   
OMV: korporátní společenská odpovědnost
Společnost OMV se plně zavazuje, že bude plnit hodnoty stanovené ve vlastním kodexu. Jde především o spoluodpovědnost za sociální a životní prostředí ekonomicky slabých regionů. OMV si zakládá na tom, že se věnuje i záležitostem, které se k jejímu působení vztahují ekonomicky, sociálně a environmentálně. Všechny aktivity na podporu společenské odpovědnosti se zaznamenávají v půlročních zprávách vytvořených podle směrnic globální iniciativy k podávání zpráv (Global Reporting Initiative).

 

OMV
Tiskové oddělení:

 

Internet:
http://www.omv.com


PR


 
 
Fotogalerie:   Rallye Bohemia 2007 - foto Vladan Hubík

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose