www.car.cz
 

Polovinu letošní KW Berg Trophy uzavře závod v Brezně
     28.6.2007 08:45 - Vladimír Rožánek


Vrchařský seriál KW Berg Trophy 2007 úspěšně směřuje ke své polovině, kterou o víkendu uzavře bezpochyby náročný závod ve slovenské obci Čierny Balog poblíž Brezna. Bezpochyby proto, neboť jeho délka je dvojnásobná až třínásobná oproti dosavadní šestici vrchařských podniků a měří 6600 metrů.

„Naše trať je jedna z nejrychlejších na území bývalého Československa a hodně motoristických příznivců ji zná. Bude ale záležet na tom, jak se jezdci popasují zejména s její délkou a jak rozvrhnou síly. Určitou výhodu budou mít závodníci, kteří ji už okusili, rozhodující bude ale technika,“ připomíná na úvod hlavní pořadatel nadcházejícího závodu Radoslav Košut. Povrch vozovky je bezproblémový, přesto bude důležité řádně si projít a načíst soutěžní úsek, a podle toho pak nastavit svůj vůz, což potvrzuje i Tomáš Bek z Hronova, lídr třídy ST. „Brezno neznám, a tak jsem si ho raději v rámci služební cesty zhruba třikrát projel se svým civilním vozem, protože na svém soutěžním Renaultu Clio mám v poslední době problémy s převodovkou.Trať je to dlouhá a rychlá, rozhodně se vyplatí trpělivost,“ prozradil obhájce stříbrné příčky z loňského Berg Cupu.

Zkušení i začínající vrchaři se podle Radoslava Košuta nemusejí obávat nějakých zákeřných úseků či nerovností. „Po celém úseku tratě jsou svodidla, navíc v nejnebezpečnějších místech budou pod ně vložené dřevěné sloupky, aby bezpečný průjezd měli zajištěný i řidiči nejrychlejších formulových vozů. Všichni závodníci musí soutěžit s rozmyslem a potom si krásně zazávodí. Když se to zdravě přežene, dá se jet opravdu velmi rychle, což potvrzuje i dosavadní nejrychlejší výkon Jaroslava Krajči z roku 2005. Ten s vozem Lola F 3000 dosáhl času 2:09, 897 minuty, což činí rychlostní průměr zhruba 184 km/hod. To bych ale většině účastníků našeho klání nedoporučoval,“ uzavřel pozvánku na malebné střední Slovensko šéf nadcházejícího podniku.   

Obec Čierny Balog leží ve Slovenském rudohoří, asi 6 km jižně od města Brezno. Se svými pěti tisíci obyvateli je jednou z největších vesnic na Slovensku a vznikl spojením 13 osad, rozložených na horním toku Čierného Hronu a jeho přítoků. Nejbližším správním městem je Banská Bystrica, a tak stejně jako ona byl i Čierny Balog  během 2. světové války výrazným centrem Slovenského národního povstání. Příjezd do depa je nejlepší ve směru B. Bystrica – Hriňová, kde je i dostatek ubytovacích míst v nově postavených apartmánech (např. p. Švantner: 0905264781). Pořadatelé závodu žádají účastníky o slušné chování v prostoru depa, protože ne zrovna všichni z lidí žijících v blízkosti tratě, jsou soutěži nakloněni. Dvoudenní akce bude také mimořádně sledována mnohými slovenskými složkami a případné chyby, problémy či nedostatky by se mohly projevit v příštím roce,  při další žádosti o povolení závodu.

 

 

 


 
 
Fotogalerie:   Prototypy z brněnského SCC

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose