www.car.cz
 

Seznam přihlášených na víkendový Pačejov čítá rovných sto posádek
     10.7.2007 23:44 - tisková zpráva


Rovnou stovku přihlášek obdrželi pořadatelé XXIX. Rally AGROPA. Soutěž je zařazena do dvou šampionátů. Posádky navíc doplní účastníci volné soutěže historických automobilů. Tam se přihlásili čtyři posádky, z nichž se těžko hledá jednoznačný favorit. Nejatraktivnější automobil v této kategorii představí Zdeněk Kroupar, který pojede tradičně s Lancií Fulvia.

      Stěžejní kategorií letošní Agropy bude Mistrovství České republiky ve sprintrally. V Pačejově a okolí by se měla představit celá rallysprintová špička. Předchozí soutěže ukázaly, že se jedná o letošní nejvyrovnanější šampionát v rally. Síly přijede změřit i plzeňský Zdeněk Vlček, který je však prioritním jezdcem, a tak díky nešťastnému rozhodnutí FASu nesmí ve sprintrally bodovat.  V absolutním pořadí však bude patřit se svým Mitsubishi Lancer EVO IX k favoritům. Uvidíme, jak ho poznamenala poměrně velká nehoda na Rally Bohemia.


     Jako vedoucí muž šampionátu odstartuje do Rally AGROPA Karel Trněný. Ten zatím naplno využívá technickou převahu svého vozu Škoda Octavia WRC a šampionát celkem kontrolovaně vede. Prohnat ho však dokáže celá řada  posádek na produkčních vozech. Stejně jako Trněný, budou na západočeských tratích doma posádky Hozák – Hršel a Szabo – Tichý. Toto je dosavadní trojice nejlepších v šampionátu sprintrally. Zatímco Petr Hozák si svou pozici vydobyl zejména velmi agresivní jízdou na hranici možností, Viktor Szabo pravidelně sbíral body na jistotu ve všech předchozích soutěžích. K velkým favoritům bude určitě patřit celá smečka vozů Mitsubishi Lancer různých evolucí. 

Nejrychlejší z nich by měli být Lumír Firla, Jan Jelínek a Milan Pantálek. Pozadu určitě nezůstanou Martin Kožmín nebo Milan Chvojka. Pokud bude fungovat technika, je třeba počítat i s Eddy Schlagerem, pilotujícím Mitsubishi Lancer nejsilnější kategorie S2. Smečku vozů Mitsubishi bude chtít určitě prohnat Dan Běhálek s vozem Subaru Impreza. 

Ten je znám svou atraktivní jízdou pro diváky. Přestože do šampionátu nastoupil pozdě, dokázal vyhrát předchozí podnik sprintrally v Podkopné Lhotě. Za černého koně soutěže je považován blovický Jan Sýkora s Martinou Škardovou. Ti už dokázali svou rychlost na předchozích  rallye Bohemia a Lužické Hory. Bohužel je vždy zklamala technika. Do Pačejova by měli přijet s nejnovější verzí Mitsubishi Lancer EVO IX. Jak se jim povede na téměř domácích tratí, ukáže už tato sobota.


         Nejen produkční vozy tvoří špičku sprintového šampionátu. Také posádky na velmi rychlých vozech kategorie S 1600 mohou promluvit do celkového pořadí. Na rychlých pačejovských tratích se vždy dařilo Romanu Odložilíkovi. Ten se představí s velmi atraktivním vozem Suzuki Swift S1600. Oproti loňskému ročníku mu však bude chybět jeho velký soupeř Josef Peták, kterého zde dokázal porazit. Soupeřů však bude mít dost.

S Fiatem Punto S1600 se představí Lubomír Minařík, který podává dobré výkony i ve „velkém mistrovství“. V popředí tabulky vozů skupiny A se drží i Milan Kneifel. V letošním roce už vystřídal několik vozidel, pro pačejovskou soutěž si vybral Suzuki Ignis S1600. S tímto vozidlem v minulosti brázdil tratě mistrovství světa Martin  Prokop. Dalším domácím jezdcem je kdyňský Jan Šlehofer. Ten letos usedne podruhé do Fiatu Punto S1600 plzeňského teamu ROTO.

Na téměř domácích tratí může být příjemným překvapením soutěže. Posledním pilotem vozidla třídy S1600 je Jiří Vlček. Ten zde před dvěma lety zažil nejtěžší nehodu svojí kariéry, když skončil s vozidlem v rybníce. V loňském roce se však na trať Agropy vrátil, i když tentokrát s potápěčskou výbavou ve voze. Přestože tvrdí, že jezdí pouze pro radost, povede se mu občas zle prohnat nejednoho soupeře. Svou atraktivní jízdou si získal mnoho diváků u tratí RZ. Na jeho Peugeot 206 S 1600 zvaný „Karkulka“ se tedy můžeme těšit i letos.
          

Letošní Agropa slibuje zajímavé boje i ve slabších třídách. Překvapení se chystá ve třídě A do 2000ccm. Tam by měl s vozem Nissan Almera nastoupit velmi rychlý plzeňák Michal Fiala. Tento pilot pravidelně startuje s produkčním Mitsubishi a vždy patří mezi nejrychlejší. V Pačejově už získal také několik pohárů se slabšími vozy. Třída A do 1400 patřila vždy k nejvyrovnanějším.

Letošním favoritem by měl být plzeňský Michal Hora s Gabrielou Szenderákovou. Ti pilotují Škodu Fabii KBS teamu. Přestože startují spíše sporadicky, vždy patří k nejrychlejším v této třídě. Uvidíme jak se popasují s letošním suverénem čtrnáctistovek Janem Dohnalem na VW Polo. Pozadu určitě nebude chtít zůstat další domácí posádka na Škodě Fabia, sušičtí Robert Achs a Filip Langer. Velmi rychlý bývá na západě Čech také Vlastimil Hodaň s Felicií KIT Car. Velmi vyrovnaná je také třída N do 2000ccm. Zde je největším favoritem blatenský Václav Stejskal s Renaultem Clio.

Chybět nebude ani vedoucí muž této kategorie Roman Štefan s Peugeotem 306. Velmi rychlý je letos také Josef Čermák s Hondou Civic,  Roman Stromšík s Opelem Astra a tradičně Jaroslav Roubíček s Renaultem Clio. Tím však výčet kandidátů na bodované umístění nekončí. Do šampionátu sprintrally je přihlášeno 67 posádek, a tak nebude o zajímavé boje nouze. Mezi přihlášenými můžeme najít například populární Katku Trojanovou, poprvé se v mistrovském podniku představí Dalibor Gondík s Otakarem Brouskem na Škodě Fabia Tdi.


          V K4 poháru České republiky se utká o body 23 posádek. Mezi přihlášenými bohužel chybí vedoucí posádka Janota – Rada s Opelem Ascona. Pohár ČR v rally nabízí široké startovní pole. Můžeme zde vidět Toyotu Corollu WRC Karla Macka, několik vozidel Mitsubishi Lancer, ale i legendární Škodu 130 RS. Pole startující je velmi rozmanité a hledat zde jednoznačné favority nelze.


         V MČR sprintrally je letos poprvé vypsán pohár mládeže.
Toho se mohou zúčastnit jezdci od 16 let. V Pačejově by se mělo představit pět posádek Chybět nebude ani syn loňského vítěze Josefa Semeráda Martin.

Jak je vidět letošní Rally AGROPA bude mít nejpočetnější startovní pole za několik posledních let. Přestože zde nemohou bodovat nejlepší posádky České republiky, čeká nás velmi vyrovnaná a zajímavá bitva o prvenství v absolutním pořadí i v jednotlivých třídách. Šampionát se přehoupl do druhé poloviny a v konečném hodnocení začíná jít do tuhého. Kdo se přiblíží k mistrovskému titulu napoví už tuto sobotu XXIX. Rally AGROPA.


Miroslav Žitník  ml.                                             Tomáš Cihlář
zpravodaj Rally Agropa                                       tiskové středisko Rally Agropa

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Rallye Sprint Kopná © P.Douša

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose