www.car.cz
 

Baja Espana 2007 - i našim posádkám se zatím daří
     21.7.2007 07:00 - tisková zpráva


Po prologu v limitu

Dnes odpoledne se postavilo na start úvodní SS letošní Baja Espana 2007 všech 150 motorek a více jak 110 vozů.

Naše posádky Zapletal – Janáček a Procházka – Nemajer startovali v půl sedmé, respektive v sedm, ale teplota na okruhu Jarama byla stále přes třicet stupňů. Nejlépe si dle očekávání vedli tovární Mitsubishi a 4,5 kilometru dlouhý prolog vyhrál Stéphane Peterhansel, vítěz posledního Dakaru. Čtyři vteřiny za ním Joan „Nani“ Roma na druhém Mitsubishi a třetím v pořadí byl s BMW X3 Colin McRae. Na čtvrtém figuruje Boris Gadasin, vítěz letošní Italian Baja na Nissanu Navara. Mirek Zapletal dojel na 14.místě absolutně a třetí ve třídě T1/diesel, ani ne půl vteřiny za loňským vítězem Josefem Sýkorou ze Slovenska.

Petr Procházka měl trať již pořádně zaprášenou a rozbitou, neboť startoval z 51.pozice a drží se v polovině startovního pole na 64.místě celkového pořadí. Mirek k tomu dodává: „ …před startem jsme hovořili o tom, že do patnáctého místa by to bylo super a to se nám podařilo, takže zatím spokojenost. Bude se hodně prášit, takže čím méně posádek před námi tím lépe.

Udělali jsme pár chyb, ale nic závažného… Rozhodovat se bude ale až v sobotu či v neděli. Uvidíme…“. Oba naše vozy zatím fungují na 100% a doufejme tedy, že jim to vydrží celý víkend. O dalším účinkování našeho týmu se vás pokusím průběžně informovat. On-line výsledky můžete najít na www.bajaspain.com. Příjemný večer a víkend přeje, ještě z Madridu


Dvěstě ostrých kilometrů prověřilo připravenost

Dnes se Baja Espana přesunula z Madridu do Zaragozy a na účastníky čekalo 530 km z toho téměř dvě stovky na rychlostní zkouška.

Obě české posádky jsou stále ve hře. Zapletal s Janáčkem se posunuli ze 14. místa na jedenácté, když dnes dojeli do cíle s dvanáctým nejrychlejším časem. Ve třídě T1/diesel si drží stále třetí místo za Colinem McRaem a Španělem Santiagem Angladou. Druhá posádka Procházka – Nemajer se také posunula vpřed, když dnes vybojovala 51.místo a celkově se dostala o dvacet příček nahoru na 44.místo absolutního pořadí. Etapu vyhrál Colin McRae na BMW X3 RR a nechal tak za sebou obě tovární Mitsubishi.

Čtvrtý je stále ruský mistr Boris Gadasin s ex-továrním vozem Nissan Navara. Na pátou příčku se dostal Josef Sýkora, který jel však druhou polovinu RZ bez přední prasklé poloosy. Mirek Zapletal jel dnes takzvaně „opatrnou“ a jeho komentář zněl následovně: „…hodně to klouzalo, ten prach a jemné kamení je jak sníh. Párkrát jsem si myslel, že mám defekt, jak se vůz nedal udržet na cestě. Zvolili jsme opatrnější jízdu, máme toho před sebou ještě hodně. Zítra bude náročný den…“.

Zítra bude opravdu náročný den! Však na účastníky čeká téměř 350 ostrých km a tak se bude pravděpodobně lámat chléb tohoto závodu. Ale i nedělních 250 km může ještě ledacos změnit. O dalším účinkování našeho týmu se vás pokusím průběžně informovat. On-line výsledky můžete najít na www.bajaspain.com.

Příjemný večer a víkend přeje ze Zaragozy

Za celý OffROADSPORT CZ tým

Míla Janáček


Mitsubishi přebírá vedení

Stéphane Peterhansel dnes vyhrál obě náročné rychlostní zkoušky a převzal vedení v Baja Espana 2007.

Dnešní speciálky o délkách 85 km a 252 km se staly kořistí zkušeného Peterhansela. Vrátil tak Colinovi McRaeovi jeho včerejší nadílku více jak půl minuty. Po dnešním dni je mezi nimi rozdíl 47 vteřin ve prospěch Peterhansela. Oběma se ještě snaží sekundovat Nani Roma na druhém továrním Mitsubishi, ale ztrácí téměř čtyři minuty. Boris Gadasin ukroutil zadní kardan a oprava na trati ho stála více jak půl hodiny.

Propadl se tak na 16.místo v absolutním pořadí. Další kdo měl problémy byl Josef Sýkora, který nezvládl své Pajero a skončil mimo trať v betonovém korytu potoka, odkud se nebylo možné dostat bez cizí pomoci a tak odstoupil ze soutěže. Mirek Zapletal jede s Mílou Janáčkem v dobrém tempu i když tratě zde jsou stavěné na úplně jiná auta. Dlouhé rovné úseky o délkách několika kilometrů nahrávají výkonným, rychlým vozům, které jsou schopny jet v těchto úsecích až 180 km/h. Bohužel Zapletalovo Pajero se zde vyšplhá maximálně na 140 km/h. Ale i tak dokázal v ranní kratší RZ „!
 

Huesca“ zajet skvělé osmé místo. V té odpolední, kde bylo rovných úseků více to nebylo na víc než na 14.místo. Mirek dodává:“neudělali jsme žádnou vážnější chybu a auto zatím drží. SS „Lécera“ má mnoho dlouhých rychlých úseků, kde ztrácíme těžce nahnané vteřinky z nepříjemných technických pasáží. Ale to už nezměníme. Pokusíme se dojet do cíle bez chyby, která by mohla znamenat odstoupení nebo vážnější ztrátu a uvidíme, jak si povedou ostatní. Je to ještě 250 km a stát se může cokoliv…“.

I přesto, že tyto tratě našim úplně nesedí, okupuje posádka Zapletal – Janáček v současné chvíli evropskými body hodnocené 10.místo absolutního pořadí a stále je třetí v dieselech. Petr Procházka s Vláďou Nemajerem si odbyli odpoledne premiéru na tak dlouhé „rychlostce“, jakou byla právě 252 km dlouhá „Lécera“. Nebýt defektu pneumatiky mohlo to být ještě o poznání lepší. I tak je po třetím dni Baja Espana na příjemné 51. pozici absolutní klasifikace z původních 112 vozů na startu.

Petr nadšeně sděluje: „…ty tratě jsou sice náročné, ale je to paráda. !
 Hodně se práší a občas vletíte do tak hlubokého prachu, že se vám valí přes kapotu na čelní sklo! Už se těším do sprchy…“. Zítra se jede závěrečná speciálka o délce 252 km, která může ještě zamíchat pořadím. J

ak to celé dopadlo se vás zítra po skončení závodu pokusím informovat krátkou zprávou zde z press centra. On-line výsledky můžete najít na www.bajaspain.com.

Pěkný den přeje ze Zaragozy

Za celý OffROADSPORT CZ tým

Míla Janáček


 
 
Fotogalerie:    Ústecká veteran rallye od Miloše Jenčíka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose