www.car.cz
 

Těžkotonážníci, doba jízdy a neděle X kontrola dodržování zákona
     1.8.2007 11:19 - tisková zpráva


O tom, kdy by měly vozy přes 7,5 tuny jezdit a kdy ne, se vedou už dlouho vášnivé spory na všech úrovních – od řidičů až po parlament. O tom, jak to vypadá v praxi svědčí příklad jedné kontroly.

Zákon o provozu na pozemních komunikacích omezuje v neděli v době od 13.00 do 22.00 hodin jízdu nákladním vozidlům přesahujícím 7,5 tuny na dálnicích a silnicích I. třídy. Pro některá vozidla z této kategorie zákonné omezení neplatí, jedná se např. o vozidla přepravující živá zvířata či poštovní zásilky. Pokud chtějí vozidla nad 7,5 tuny, na které se zákonné omezení vztahuje, v uvedenou dobu dálnici či silnici I. třídy užít, musí si vyžádat výjimku, kterou jim vydá Ministerstvo dopravy ČR nebo krajský úřad.

V neděli v odpoledních hodinách provedli pracovníci Ředitelství služby dopravní policie ve spolupráci s pracovníky Ministerstva dopravy ČR kontrolu dodržování omezení jízdy nákladních vozidel nad 7,5 tuny a kontrolu dodržování udělených výjimek.

Kontrola probíhala na dvou vybraných stanovištích regionu severomoravské policejní správy. Pozornosti policie neuniklo 34 nákladních vozidel, ve čtyřech případech řidiči nerespektovali zákonné omezení jízdy, za což obdrželi blokové pokuty v celkové výši 10 000 korun. Ve dvou případech se jednalo o zahraniční řidiče. Zneužití povolené výjimky bylo zjištěno u dvou řidičů, kdy v jednom případě skončila její platnost a ve druhém případě byla vydána pouze na území Jihomoravského kraje.

Přestože byla kontrola zaměřena na dodržování omezení jízdy, nemohli policisté opomenout i další zjištěné přestupky. U šesti vozidel zjistili technické závady, za které uložili blokové pokuty v částce 4 100 korun. Dva z kontrolovaných řidičů porušili sociální předpisy (např. doba řízení, doba odpočinku).

V průběhu kontrolní akce se policisté zaměřili také na řidiče autobusů. U dvou zahraničních dopravců byly zjištěny zásadní nedostatky, neboť nedodrželi mezinárodní dohody a předpisy ES. Každému z dopravců byla uložena kauce ve výši 10 000 korun, kterou musel na místě složit řidič, aby mohl pokračovat v jízdě. Kauce slouží k tomu, aby se zahraniční dopravce nevyhýbal projednání protiprávního jednání na území ČR. Porušení ze strany dopravců byla následný pracovní den oznámena dopravnímu úřadu, kterému policisté zároveň předali vybrané kauce.

 

Infoservis UAMK


 
 
Fotogalerie:   FIA GT - 24 hod. Spa 2007 a T. Enge a J. Janiš, foto archiv BPA

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose