www.car.cz
 

Octavia Cup v Mostě : Erik Janiš opět zářil a posílil vedení
     13.8.2007 02:47 - tisková zpráva


Další parádní víkend prožil Erik Janiš. Ve třetím z pěti dvojzávodů série Česká pojišťovna Škoda Octavia Cup v Mostě vybojoval vedle druhého místa své třetí letošní vítězství. Triumfu dosáhl po precizní cestě vzhůru z pátého místa po startu. Posílil tak svou pozici lídra šampionátu. Jeho výkon ve druhé jízdě zvedal diváky z dek na přírodních tribunách severočeského autodromu.

Po startu druhého závodu byl pátý a v úvodních ze sedmnácti kol jakoby vyčkával, sledoval své soky před sebou. Pak ovšem spustil sérii ataků, kterým nikdo ze soupeřů neodolal. Jakmile se dostal do čela, s přehledem poodjel a vedení udržel do cíle. V něm pak byl velmi šťastný. I proto, že byl na vrcholu historického triumfu jeho stáje ACA Autocentrála Hlučín I.

Na stupních vítězů s ním totiž stáli týmoví kolegové Jan Dostál a Michael Vorba. Něco takového jedenáctiletá historie pohárového klání nepamatuje. Devatenáctiletý exmistr Evropy motokár se může stát šampionem již za dva týdny, kdy Octavia Cup pokračuje opět v Mostě při EP tahačů.

První včerejší jízdu poznamenala jedna nejtěžších havárií historie bojů shodných škodovek. V retardéru, nad kterým bylo nejvíce diváků, neubrzdil Ctirad Hájek svůj vůz a v plné rychlosti narazil do boku octavie Miloslava Kárného. Než se obě rozbitá auta zastavila v záchytné zóně, trefily ještě stroj Radka Bareše. Hájek přečkal čelní náraz do soupeře se třemi zlomenými žebry, Kárný vyvázl s natrženým ušním boltcem a naštíplým obratlem páteře, noc strávil v mostecké nemocnici. Bareš zůstal nezraněn.

Erik Janiš: „Jsem opravdu hodně spokojený. Měl jsem jenom dva problémy. Auto špatně startovalo, jako bych se rozjížděl na dvojku a pak jsem měl smůlu v tom, že první závod byl přerušen. Prvního Michala Matějovského jsem postupně stahoval, myslím, že bych ho snadno předjel. Ale to jsou závody, hlavně že aktéři té hrozivé bouračky jsou v pořádku. Druhý závod mě hodně bavil. Sice jsem byl zkraje až pátý, ale věděl jsem, že auto je skvělé a také jsem viděl, jak a kde soupeři přede mnou dělají chyby. Připravil jsem si útoky a postupně šel vpřed, prostě paráda.“

Eduard Skaba, šéf týmu ACA Autocentrála I: „Jaká slova použít pro takovou radost? Erik byl bezvadný a další naši kluci také. Obsadit úplné podium v Octavia Cupu je pro naši stáj velkou událostí. Vždyť se to nikomu před námi nepodařilo. Erik má velkou šanci na zisk titulu – prvního pro něj a v hodnocení jezdců i pro nás – takže naše podpora ve zbývajících bitvách patří právě jemu.“

Antonín Charouz, jezdcův manažer: „Erik zaslouží pochvalu, jel výborně. Nyní se soustředíme na to, aby získal titul a pak budeme jednat o angažmá pro příští rok. V týmu ACA Autocentrála Hlučín I. by jen mohli více zapracovat na taktice. Není ideální, aby se jezdci jedné stáje předháněli v situaci, kdy jeden z nich má velkou šanci na titul. Dnes to tak trochu bylo. Jsou to velmi ošemetné situace, které mohou zapříčinit zcela jiný konec závodu, než se dnes týmu podařil.“

Výsledky, Česká pojišťovna Škoda Octavia Cup, 1. závod: 1. Matějovský  (O2 Motorsport) 12 kol za 23:28,300, 2. E. Janiš , 3. Dostál (oba ACA Autocentrála I), 4. Jirásek (ACA Autocentrála II), 5. Brejla (Auto Brejla I), 6. Vorba (ACA Autocentrála I).
2. závod: 1. E. Janiš 17 kol za 33:20,863, 2. Dostál -2,651, 3. Vorba -3,508, 4. Brejla -9,738, 5. Pál (SR/Josef Ferenc FRT) -17,632, 6. Vršínský (Auto Brejla I) -17,857.
Průběžně po 6. z 8 jízd: 1. E. Janiš 138, 2. Brejla 105, 3. Vorba 84, 4. Dostál 76, 5. Matějovský 76, 6. Vršínský 72.
Internet: www.cp.octaviacup.cz

Sestava týmu ACA Autocentrála Hlučín I
St.č. 5 Jan Dostál
St.č. 6 Erik Janiš
St.č. 7 Michael Vorba
Internet: www.autocentrala.cz

Česká pojišťovna Škoda Octavia Cup 2007
11.-13. května Česká pojišťovna - Škoda Octavia Weekend, Most   
15.-17. června FIA WTCC, Brno
10.-12. srpna MMČR, Most         
24.-26. srpna Matador Czech Truck Prix, Most         
21.-23. září FIA GT, Brno
Internet: www.cp.octaviacup.cz

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Letní Most, OCup 2007 a vítěz Erik Janiš, Foto M.Straka

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose