www.car.cz
 

Diváci v Mostě viděli také kotrmelec Laury Hájkové
     26.8.2007 23:49 - tisková zpráva


Janiš je vítězem, bodoval i Matějovský
 
Další dvě ostré bitvy pohárových octavií na Autodromu Most sledovalo v rámci víkendu trucků víc, než padesát tisíc nadšených diváků. Když v prvním závodě viděli zběsilý kotrmelec Laury Hájkové, vstávali z tribun.
 
První jízdu s rozmyslem vyhrál Erik Janiš před Brejlou a Doškem, ve druhé triumfoval Matějovský před Jiráskem a Gottwaldem. Jisté je, že Janišovi už nikdo nevezme titul absolutního vítěze Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu 2007.
 
Do prvního závodu šel z Pole Position Janiš pronásledovaný Brejlou a Doškem. Brejlovi ale lépe vyšel start a ujal se vedení. Šikanou všechny vozy projely spořádaně a bez kontaktu. V nájezdu do technické pasáže u postu tři ale všem zatrnulo. Bareš se dostal do kontaktu se Skalickým, vozy se roztočily a Hájková, která se snažila o vyhýbací manévr, byla jedním z nich tvrdě knokautována. Její vůz udělal kotrmelec přes střechu a vrátil se zpět na kola. Laura naštěstí ze zdemolovaného auta okamžitě vylezla bez zranění.
 
Je pravda, že tohle jsem ještě nezažila. Podobnou centrifugu si příště klidně odpustím. Ani nevím jak jsem vylezla, nepamatuju si to. Ale jsem v pořádku. Až je mi skoro líto Radka Bareše, který se mi hodně zkroušeně omlouval,“ líčila později dívka. 
 
Závod ovšem pokračoval dál, jen v inkriminované partii byli jezdci upozorněni na nebezpečí žlutými vlajkami. Když se podařilo poničený vůz odklidit za svodidla, bitva pokračovala. Janiš v nájezdu na cílovou rovinku čistě překonal Brejlu a jel si pro rozhodující body. Bitva se vedla hlavně o třetí místo. Vršínský atakoval Doška a dostal za trest průjezd boxy.
 
Jenže poněkud neodhadl povolenou rychlost a když mu na výjezdu maršálové naměřili 114 kilometrů v hodině, sbor sportovních komisařů usoudil, že by si Drive Through měl zopakovat. Propadl se tedy hodně dozadu a třetí jel Došek. Na něj se v konci sedmnáctikolového závodu hodně tlačil Fulín, ale zkušený nestor poháru si při svém návratu nehodlal nechat vzít stupně vítězů a volbou defenzivní stopy bronz uhájil. Za Fulínem dojel pátý Gottwald, šestý skončil Jirásek a sedmý Vorba. Osmý byl Matějovský, pro nějž šlo přeci jen o chabou útěchu, přestože byl skokanem závodu po startu ze samého konce startovního pole.
 
Vyvíjelo se to podle představ, sice jsem trochu pokazil start, ale v klidu jsem si pošetřil gumy. Když pak přišla pravá chvíle, Vašek bojoval korektně a nedělal naschvály, takže předjetí proběhlo bez problémů. Ano, body už jsme předběžně počítali a vůbec nemám špatný pocit,“ tajnosnubně se pod stupni vítězů usmíval Erik Janiš.
 
Odpolední závod už byl klidnější. Jirásek si po startu neudržel první místo, které na něj vyšlo po dopolední šesté  pozici a podlehl Gottwaldovi, který startoval druhý. Třetí jel Došek, čtvrtý Matějovský a pátý Fulín. Po startu ztratil Brejla a čekalo se na jeho postup vpřed. Místo toho však jezdec už v první půlce závodu odstoupil s prasklou poloosou. Mezitím se na první místo propracoval Matějovský a začal si zvyšovat náskok. Na druhém místě jel v ten moment Jirásek a o třetí místo se v samém závěru prali Gottwald, na nějž tlačil Janiš. Gottwald nakonec bronzový stupínek uhájil. Vítězný Matějovský se netajil zadostiučiněním.
 
Ano, přijel, hořel a nakonec zvítězil,“ připomněl Michal situace, které ho potkaly v sobotní kvalifikaci, krušný boj v první bitvě ze samého chvostu a závěrečný triumf. „Povedlo si mi chovat se slušně k obutí a to se mi vyplatilo v závěru závodu,“ dodal Michal.
 
Přišla řada na počítání bodů a bylo jasné, že absolutním vítězem poháru je letos už jistě Erik Janiš. Má totiž 179 bodů. Druhý Brejla nasbíral 127, třetí Matějovský 104 a čtvrtý Vorba 93 body. Páté místo patří Dostálovi (84 b.), šesté Vršínskému (81 b.), sedmé Jiráskovi (70 b.) a osmý je Gottwald (68 b.).
 
Je tedy jasné, že za necelý měsíc v Brně při šampionátu vozů GT o víkendu 21. až 23. září nuda rozhodně hrozit nebude.
 
(26.8. 2007)
 
PR

 
 
Fotogalerie:   Škoda Octavia Cup při Czech Truck Prix 2007, foto Phen

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose