www.car.cz
 

Matador Czech Truck Prix 2007 - Skutečný vrchol sezóny v Mostě
     26.8.2007 23:56 - tisková zpráva


Matador Czech Truck Prix 2007

Veliké okruhové bitvy trucků, pohárových octavií a BMW, ale i sportovních vozů a prototypů   na Autodromu Most sledovalo v rámci Matador Czech Truck Prix víc, než padesát tisíc nadšených diváků. Viděli triumf české stáje Buggyra, v prvním závodě octavií zběsilý kotrmelec Laury Hájkové, aplaudovali i zajímavému doprovodnému programu v polední pauze. Vrchol zdejší sezóny potvrdil svou tradičně vysokou úroveň.

Dopolední kvalifikace trucků dopadla nejlépe pro Španěla Albaceteho, který opět posunul hodnotu traťového rekordu. Za ním se ovšem stále drželi Vršecký a Bösiger s roudnickými freightlinery. Čtrnácté místo Michala Doláka bylo podle jeho slov maximem možného. Kvalifikační závod na osm kol pak byl přehlídkou modrých strojů. Bösiger si dojel pro vítězství před Vršeckým a dvojice trucků z Roudnice nad Labem za sebou Albaceteho udržela až do cíle. Nebylo to ovšem tak jednoduché. Albacete původně vedl, Bösiger jej čistě předjel a totéž se povedlo i Vršeckému.

Albacete to však nedokázal přenést přes srdce a bylo z toho několik nevybíravých zákroků, při kterých si vzájemně měnili druhé a třetí místo. Vršecký později uspěl, až když španělskému pilotovi přestával fungovat diferenciál. Nastal kolotoč protestů a jednání jury, přičemž o definitivním výsledku bude v následujících dnech rozhodovat teprve odvolací soud FIA. Listina s konečným pořadím nedělního kvalifikačního závodu je tedy stále provizorní. Mostecký Dolák skončil jedenáctý. Kdyby došlo k navrhované diskvalifikaci všech tří aktérů na čele, jak navrhovala jury, posunul by se na osmou příčku

Mistrovský závod se po důrazném varování rozvášněných jezdců odehrával už v klidu. Bösiger, kterému kryl záda Vršecký, bez problémů jel vstříc vítězství. Třetí Albacete, vědom si faktu, že je „podmínce“, zbytečně neútočil. Půldruhého kola před koncem ale Vršeckého zradilo servo a vůz se stával neovladatelným. Propadl se tedy až na osmnáctou pozici v cíli. Bösiger slavil double, Albacete skončil druhý a přišel o pověst muže, který je v Mostě neporazitelný. Náhody pak vynesly poprvé na stupně vítězů třetího Brita Andy Levetta.
 
Dolák si vedl velice dobře a domácímu publiku ukázal bojovné srdce, které mu pomohlo získat osmou pozici.
 
První jízdu Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu s rozmyslem vyhrál Erik Janiš před Brejlou a Doškem. Hned po startu diváci viděli hrůzostrašný moment v nájezdu do technické pasáže. Bareš se dostal do kontaktu se Skalickým, vozy se roztočily a za nimi jedoucí Laura Hájková, která se snažila o vyhýbací manévr, byla jedním z nich tvrdě knokautována. Její vůz udělal kotrmelec přes střechu a vrátil se zpět na kola. Laura naštěstí ze zdemolovaného auta okamžitě vylezla bez zranění. Druhý sedmnáctikolový závod se konečně vydařil smolaři Matějovskému, kterého v sobotních kvalifikacích zradila elektronika a auto mu v boxech dokonce hořelo. Dojel první následovaný Alešem Jiráskem a Jiřím Gottwaldem.
 
Evropskou sérii Sports Car Challenge v neděli vyhrál Gerd Beisel se speciálem PRC a motorem Nissan. Druhý byl Gregor Fischer na voze stejné konstrukce, ale s motorem BMW a třetí stejně jako v sobotu Karl Heinz Matzinger, který vsadil na agregát Honda.
Pohár BMW1 Challenge nedělní program uzavíral a pro vítězství si dojel Petr Fulín před Lumírem Firlou a Patrikem Němcem. 
 
Oficiální program mostecké sezóny roku 2007 je tak naplněn. Příznivce silničních motocyklů jistě potěší příští víkend, kdy se zde jede prestižní německý šampionát IDM, pterý na pronajaté severočeské trati pořádá německý DMSB.
 
 
(26.8. 2007)
 
PR

 
 
Fotogalerie:   EP trucků v Mostě a Buggyry, neděle, foto Buggyra

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose