www.car.cz
 

LG Superracing weekend Brno – poháry formule Renault
     Vladimír Rožánek


Součástí závodů FIA GT a ETCC jsou také trochu opomíjené poháry formule Renault, které jsme v Brně mohli sledovat hned ve čtyřech jízdách.

Slabší formule představila série Formel Renault FR2000. Jedná se o dvoulitrové monoposty, se kterými jezdí talentovaní zahraniční jezdci.
Jednu z těchto formulí představuje v Mistrovství Republiky divize 2 Slovák Miroslav Horňák. Na startu se schází hodně účastníků, a závody bývají hodně vyrovnané a plné kolizí. Startují zde ostřílené teamy jako Cram competition, nebo Euronova junior team. Závodníci nemají zvučná jména a o své místo na slunci ještě musí svádět urputné souboje. Mezi velké favority můžeme zařadit především vítěze obou brněnských závodů Speeda Scotta z USA.

Druhou sérii, kterou nabídl i brněnský závod, tou je Eurocup Formula Renault V6. Vozy pohání 3,5 litrový motor, takže můžeme vidět hodně rychlé stroje a jezdci, kteří se osvědčí v této sérii, mohou pomýšlet o místech v F3000, nebo jako testovací jezdci v F1. Mezi známými jezdci figurují například Ivan Bellarosa z Itálie, nebo Japonec Hayanari Shimoda, kteří už i jako někteří další piloti absolvovali závod F3000, nebo obdobné série.

Mezi favority patří i vítěz obou brněnských závodů Neel Jani ze Švýcarska, startující za team DAMS. Ten je zatím celkově po brněnském závodě na místě čtvrtém, vede Ryan Scharp z Jenzer Motorsportu. Ten byl v sobotu klasifikován až na místě sedmém, v nedělním sprint závodě na něj zbylo bohužel až deváté místo. Smůlu si v Brně vybral Ital Giorgio Mondini, jezdící za Eurointernational, jenž musel sobotní dlouhý závod vzdát z prvního místa, v celkové klasifikaci je druhý. Na třetím místě v pořadí formule Renault V6 v současné době figuruje Ital Andrea Belicchi ze stáje AFC.

Výsledky Formule Renault FR2000

1. závod

1. Scott Speed – Motorpark Academy
2. Pascal Kochem – Jenzer Motorsport
3. Reinhard Kofler – JD Motorsport

2. závod

1. Scott Speed – Motorpark Academy
2. Simon Pagenaud – Graff Racing
3. Collin Fleming – Jenzer Motorsport

Formule Renault V6

Dlouhý závod (max. 45 min. – GP start)
1. Neel Jani – DAMS
2. Stefano Proetto – Eurointernational
3. Bruce Lorgere-Roux – DAMS

Sprint závod (max. 30min. – letmý start)
1. Neel Jani – DAMS
2. Robert Bell – David Price Racing
3. Giorgio Mondini – Eurointernational

Vláďa Rožánek, www.car.cz


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose