www.car.cz
 

Taxikář v Jihlavě řídil s nehybnou rukou
     1.9.2007 08:50 - tisková zpráva


Taxikář řídil s nehybnou rukou – i to odhalila kontrola taxi služeb v Jihlavě 

Společná kontrola magistrátu a městské a státní policie prověřila 26 vozidel . Kuriózní zjištění odhalila pravidelná magistrátní kontrola taxislužeb v Jihlavě. Jeden z kontrolovaných řidičů se sice prokázal platnou lékařskou prohlídkou, ale  měl viditelně ochromenou levou ruku, vůbec s ní nehýbal. Podle šetření úřadu provozovatel taxislužby o zdravotním stavu řidiče věděl, údajně ale lékař uznal, že muž je schopen vozidlo řídit, a že si levou rukou vypomáhá a přidržuje volant.

Magistrát zjišťuje, jak lze v případě chromého taxíkáře dále postupovat.

Celkem kontrola dopadla na 26 vozidel. V pěti případech byly zjištěny závady, řidičům chyběly patřičné doklady, nebo je měly neplatné - doklad o lékařské prohlídce, kniha se záznamy o době řízení a bezpečnostních přestávkách a doklad o stanovení evidenčního čísla na vozidlo taxislužby. Kontrola také odhalila nevyhovující hasicí přístroje.

S provozovateli taxislužby, u jejichž vozidel byly zjištěny závady, bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty. Úřad může uložit pokutu až 750 tisíc korun. Tentokrát budou uloženy pokuty do 10 tisíc korun. V jednom případě bude pokuta vyšší, asi 20 tisíc korun, protože se pochybení provozovatele opakují, hrozí i podání návrhu k živnostenskému úřadu ke zrušení živnosti. Obecně se ovšem dá konstatovat, že se situace zlepšuje

Další dvě vozidla taxislužby nebylo možné zkontrolovat, jejich řidiči je „včas“ opustili. U provozovatelů těchto dvou vozidel provede magistrát kontrolu státního odborného dozoru v souladu se zákonem o silniční dopravě. V prvním případě šlo o Mercedes s registrační značkou 2J6 2515, provozovatel změnil registrační značku vozidla, ale změnu dopravnímu úřadu neoznámil. V druhém případě šlo o Superb s r.z. 2J1 3311. Důvodem řidičova odhodu z auta v čase kontroly mohla být skutečnost, že řidič nemá platný průkaz způsobilosti řidiče taxislužby.

Kontrola taxi služeb probíhá nepravidelně, nejméně však jednou ročně. Letos se kontrola uskutečnila ve spolupráci Magistrátu města Jihlavy, městské policie a Policie České republiky. Úředníci a policisté dohlédli především na předepsané vybavení a označení vozidel taxislužby, a na předepsané doklady řidičů taxislužby. U všech řidičů byla provedena dechová zkouška na alkohol, která byla ve všech případech negativní. Podle vedení města se budou kontroly i nadále opakovat. Příště může dojít třeba na kontroly tachografů.

Radek Tulis

PR


 
 
Fotogalerie:   Nový Zéland 2007, přípravy Štěpána Vojtěcha, foto týmu

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose