www.car.cz
 

Nejvíce rostla výroba užitkových vozů a přípojných vozidel
     tisková zpráva


4. 6. 2004 – Sdružení automobilového průmyslu představilo na Autotecu výsledky automobilového průmyslu v České republice za rok 2003.

Tržby z průmyslové činnosti firem Sdružení AP v roce 2003 představovaly 334,28 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst o 2,4 %, tržby z činnosti firem autoprůmyslu dosáhly hodnoty 378,19 mlg. Kč, což je nárůst o 3,26 %. Tržby všech firem v autoprůmyslu se odhadují na 400 mld. Kč. „Odhadujeme, že v roce 2006 bychom mohli překročit magickou hranici půl bilionu korun,“ sdělil prezident sdružení Vratislav Kulhánek. Statistiky reprezentují výsledky členů Sdružení AP a 32 firem, které poskytly své údaje za rok 2003.

Podíl tohoto odvětví v rámci průmyslu ČR činí téměř 20 %. Podle Vratislava Kulhánka tato čísla potvrzují, že autoprůmysl je nosným odvětvím české ekonomiky. Rostl také export firem, meziročně o 7,73 %. Export všech firem autoprůmyslu za rok 2003 se blíží hodnotě 300 mld. Kč. Firmy Sdružení AP přispěly k celkové zahraničně obchodní bilanci ČR částkou ve výši 149,4 mld. Kč.

Výroba silničních vozidel meziročně poklesla o 2,1 %. V celkovém poklesu tvoří výjimku užitková vozidla kategorie N1 a LCVs (nárůst téměř o 10 %) a přípojná vozidla (nárůst o 13,6 %), tedy komodity vystavované na Autotecu.

Stále silnější pozici v autoprůmyslu získávají dodavatelé, v objemu produkce zaznamenali nárůst o 10,6 %, v objemu exportu dokonce o 19,7 %. Jejich podíl na celkovém objemu produkce autoprůmyslu se blíží 60 %. „Dříve byla synonymem českého autoprůmyslu Škoda, dnes tuto pozici přebírají dodavatelé,“ poznamenal Antonín Šípek, ředitel sekretariátu Sdružení AP.

V automobilovém průmyslu loni pracovalo celkem 98 536 osob, jejich průměrný měsíční plat byl 18 627 Kč. „Oproti celostátnímu průměru v ČR se toto číslo příliš neliší, ovšem pokud bychom srovnávali např. produktivitu práce, rozdíly ve prospěch našeho odvětví bychom našli,“ řekl Vratislav Kulhánek.

Podle zástupců Sdružení AP nemá vstup ČR do EU na český autoprůmysl prakticky žádný vliv. Toto odvětví již řadu let v evropském prostoru úspěšně působí. Je to dáno jeho vlastnickou strukturou (75 % zahraničních vlastníků), exportní orientací (75 % produkce se vyváží do zemí EU), zapojením do mezinárodních organizací a harmonizací norem a legislativy s výrobci v zemích EU.

Sdružení AP si na Autotecu připomíná 15 let od založení. Za největší přelom v historii sdružení považuje prezident Kulhánek vstup koncernu VW na český trh. „Dalšími významnými mezníky jsou např. začátek spolupráce s BVV, přijetí do mezinárodní organizace výrobců automobilů O.I.C.A. a přijetí do evropské asociace výrobců automobilů A.C.E.A.,“ doplnil Antonín Šípek.

(Tiskové středisko BVV)


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose