www.car.cz
 

C-CACTUS - Funkční, inteligentní a ekologické vozidlo
     6.9.2007 08:55 - tisková zpráva


NOVÉ EKOLOGICKÉ A ATRAKTIVNÍ POJETÍ FUNKCIONALISTICKÉHO AUTOMOBILU
 
Na frankfurtském autosalonu 2007 Citroën odhalí koncept C-Cactus. Tento promyšlený koncept je novým pojetím automobilového designu zaměřeným na základní hodnoty. Ambiciózním cílem značky je uvést na trh ekologický hatchback s příjemným, atraktivním designem, vybavený hybridním pohonným agregátem a nabízený za stejnou cenu jako model C4 v základní výbavě.
 
K vyřešení této složité rovnice si Citroën vybral cestu nových koncepcí designu. Konstruktéři značky se rozhodli zavrhnout prvky, které nejsou nezbytné pro komfort, a soustředili se místo nich na technologii, design a výbavu s ekologickým přínosem pro uživatele.
Funkční, inteligentní a ekologické vozidlo
 
C-Cactus je ekologický vůz. K jeho výrobě byl použit vysoký podíl recyklovaných a recyklovatelných materiálů, vyznačuje se dále nízkou spotřebou, stejně jako rostlina, po níž dostal své jméno,. Při hmotnosti pouhých 1 180 kg a s hybridním pohonem HDi má C-Cactus spotřebu 2,9 l/100 km s emisemi CO2 78 g/km.
Koncept C-Cactus přitom není nákladnější než rodinný automobil střední třídy. Za své nízké výrobní náklady vděčí použití moderních materiálů a racionálnímu konstrukčnímu procesu využívajícímu menší množství dílů. Kabinu vozu tvoří něco málo přes 200 součástí, což představuje téměř poloviční počet oproti konvenčnímu hatchbacku shodné velikosti.
 
Atraktivní a moderní vůz
 
C-Cactus je automobil se vším všudy a bez zbytečných příkras, vůz svižného designu a atraktivních rysů. Jeho křivky mu dodávají živý výraz a vyzařují sílu, hrany a zaoblené linie karosérie pak zdůrazňují jeho dynamičnost.
C-Cactus úrovní komfortu kabiny s prostorným interiérem, jenž si v ničem nezadá s rodinným automobilem, nastavuje laťku hodně vysoko. Je dlouhý 4,2 a široký 1,8 m a do jeho výbavy patří celá široká škála prvků jako je například automatická klimatizace, audioaparatura špičkové kvality, panoramatická prosklená střecha, tempomat a omezovač rychlosti.
 
C-CACTUS
Funkční, inteligentní a ekologický
 
Díky ekonomickému a důmyslnému řešení konceptu C-Cactus jsou výrobní náklady nízké a vůz může být osazen hybridním dieselovým pohonným agregátem za cenu modelu C4 v základní úrovni výbavy. Aby bylo tohoto výsledku dosaženo, klade se    u konceptu C-Cactus důraz na vybavení, které je pro komfort cestujících nezbytné. Zároveň jsou využívány nové konstrukční procesy, které ukazují, že úspornost a ekologie ještě nemusí znamenat nepohodlné ježdění.
 
Nové směry v designu
 
C-Cactus je výsledkem inteligentního zpracování designu sledujícího zcela nové cíle. Konstruktéři Citroënu vyzkoušeli nové formy koncepcí a nová technická řešení, kdy   dokázali zredukovat počet dílů potřebných ke konstrukci vozu.
 
K dosažení tohoto cíle konstruktéři:
 
- extrémně zjednodušili řadu součástí a mechanismů,
 
- seskupili několik funkcí do jedné součásti,
 
- odstranili veškeré součásti, které nejsou nezbytně nutné pro provoz vozu ani pro komfort a pohodu osádky.
 
Přístrojová deska byla odstraněna a její obvyklé funkční prvky jsou nyní seskupeny na středové konzoli a pevném středu volantu. Na středové konzoli jsou nyní umístěny reproduktory, řazení a dotykový displej pro ovládání palubního počítače, navigačního systému a klimatizace. Ovladače směrových světel, světlometů, stěračů, klaksonu a tempomatu/omezovače rychlosti se nacházejí na pevném středu volantu stejně jako tachometr a kontrolky směrových světel, světlometů a výstražných signálů.
 
Další ukázkou zjednodušení je díl použitý pro konstrukci předního nárazníku, který obsahuje reflektory a stylizované chromované šípy. Je totiž totožný s dílem, který tvoří spodní část zadních pátých dveří. To jednak přispívá k sebevědomému designu vozu a zároveň to přináší úspory ve výrobě.
 
Tato jednoduchost se odráží i v designu přední části karosérie, která je tvořena pouhými dvěma díly: pevnou kapotou spojenou v jeden celek s předními blatníky a víkem umožňujícím běžné úkony údržby (doplňování oleje, náplně ostřikovačů atd.).
 
Obdobně bylo přistupováno k otevírání oken, které je při používání klimatizace prakticky zbytečné. Proto byl použit jednoduchý posuvný mechanismus, který při normálním užívání plně postačí. Tak mohli konstruktéři vypustit okenní rámy i otevírací mechanismus.
 
Mimo to je v konstrukci konceptu C-Cactus použita řada monoblokových jednotek, což dále snižuje počet dílů.
Panely dveří jsou například tvořeny dvěma díly na rozdíl od konvenčního hatchbacku, kde jsou dveře sestaveny z dvanácti součástí.
Sedadla jsou rovněž tvořena dvěma díly: velmi pohodlnou tvarovanou barevnou pěnovou sedákovou části s integrovanou kůží a pevným monoblokovým rámem, v němž je pěna usazena a který ukotvuje sedadlo k podlahovým drážkám. Ergonomie je vynikající a počet dílů je i v tomto případě snížen.
 
Vysoce kvalitní ekologické prvky
 
Pro dosažení skutečného přínosu pro životní prostředí bylo vždy snahou značky Citroën nabízet technologie a vozy dostupné co největšímu počtu zákazníků. U konceptu C-Cactus je cílem dostat se ještě o krok dále nabídkou automobilu, z něhož hybridní pohon HDi činí plně ekologický vůz a který může být nabízen za stejnou cenu jako rodinný vůz v základní úrovni výbavy.
 
S hybridním dieselovým hnacím ústrojím, v němž je zkombinován naftový motor 70k DIN HDi s filtrem pevných částic a elektromotor poskytující výkon dalších 30k DIN, má C‑Cactus spotřebu pouhých 2,9l/100 km s emisemi CO2 o hodnotě 78 g/km v kombinovaném provozu. Při městském provozu zajišťuje režim ZEV (Zero Emission Vehicle-vozidlo s nulovými emisemi) tichý provoz plně na elektrický pohon. Na cestách vyžadujících opakovanou akceleraci a zpomalování snižuje hybridní systém spotřebu paliva využíváním obou druhů energie.
 
I díky dalším prvkům je C-Cactus automobilem, který šetří životní prostředí.
 
Ke snížení spotřeby paliva a emisí CO2 přispívají i řešení zvolená při konstrukci konceptu C-Cactus. Protože bylo použito menší množství dílů, vůz je s celkovou hmotností 1 180 kg o 15 % lehčí než C4 s hybridním HDi pohonným agregátem.
U konceptu C-Cactus byla zmenšena i šířka pneumatik (205/45 R21), což rovněž snižuje zatížení životního prostředí.
 
Nižší počet dílů rovněž znamená menší množství surovin. Kromě toho značná část materiálů je recyklovaná nebo recyklovatelná. Například čelní sklo i okna jsou vyrobena z recyklovatelného skla. Recyklovatelné jsou i pneumatiky a surová ocel použitá na panely dveří. Tento kov není barven ani lakován, ale byl ošetřen proti korozi.
Ochranné potahy jsou vyrobeny z recyklované kůže získané z kožených odřezků, které nemohou být využity v běžných kožedělných provozech. Mnohé díly jsou z korku, přírodního materiálu získávaného z dubové kůry. Plst použitá na výplně panelů dveří a odkládací přihrádky je vyrobena z vlny. Tento materiál nevyžaduje žádné chemické přísady a je jak recyklovatelný, tak biologicky rozložitelný.
 
Maximální rychlost konceptu C-Cactus byla záměrně omezena na 150 km/h. Tato volba nejen že přispívá k optimalizaci znečišťujících faktorů vozu, ale odráží i snahu značky vyvinout ekologický vůz dokládající nový přístup k automobilu, v němž motorista myslí na životní prostředí.
 
C-CACTUS
Moderní vůz s půvabem
 
Díky odvážnému, ale racionálnímu využití dílů a materiálů je C-Cactus úsporný vůz zosobňující novou vizi automobilu zaměřenou na:
 
- novou rovnováhu priorit a koncepce, který usiluje o nezbytné, aniž by byl obětován komfort,
 
- design, u něhož ekologie a ekonomičnost nejsou synonymem fádnosti, ale naopak osobitosti a potěšení.
 
Tímto atraktivním konceptem se zajímavým a netradičním stylem nastolil Citroën novou cestu k ekonomickému a ekologickému vozu, který celkově ladí se svým originálním a nápaditým designem. Zároveň je to vůz, který osádce poskytuje všechny prvky nezbytné pro její pohodlí.
 
Hledání jednoduchosti: inteligentní, vzrušující design exteriéru
 
C-Cactus je koncept s jedinečnou osobností: přitažlivý, moderní a nekonvenční, s jednoduchými tvary a kombinací oblých, zakřivených linií. V originálním stylu se rovněž odrážejí nápaditá designérská rozhodnutí. Při vývoji designu byla jedním z hlavních cílů jednoduchost. To vedlo k přijetí neotřelých řešení, jež přispívají k atraktivnímu, nekonvenčnímu vzhledu konceptu C-Cactus.
 
Vpředu propůjčují vozu přitažlivý vzhled světlomety díky svým zaobleným, mírně skoseným tvarům. Jsou zvýrazněny dvěma cylindrickými otvory sání vyříznutými v nárazníku nad moderně stylizovanou mřížkou sání, která přispívá ke zdůraznění oblých tvarů vozu a současně mu dodává na výrazu robustnosti a energičnosti. Vyvýšená kapota a další dva otvory sání rovněž podtrhují dynamický vzhled konceptu C‑Cactus.
 
Zaoblené tvary vozu nechybí ani v jeho profilu. Dynamické linie designu jsou zvýrazněny plynulou přední hranou střechy a asymetrickými dveřmi ze surové oceli s antikorozní úpravou.
Dveře se vyznačují originálním tvarem, protože díky pevným oknům je odstraněna řada omezení, jež obvykle design limitují. Jsou tvarovány tak, aby umožňovaly snadný přístup k interiéru, a propůjčují konceptu C-Cactus zaoblený, úhledně robustní vzhled. Použití surové oceli ošetřené proti korozi, avšak bez barvy nebo laku, přispělo k úsporám výrobních nákladů i k nápadnému a modernímu vzhledu.
 
Vysoko uložená podokenní linie a 21-palcová kola rovněž zdůrazňují moderní charakter konceptu C‑Cactus.
Zvláštní pozornost byla věnována kolům. Ráfky o velkém průměru a nízkoprofilové pneumatiky se staly klíčovými stylistickými prvky vozidel s výrazným moderním designem.
Na vývoji nízkoprofilových pneumatik s velkým průměrem a omezenou šířkou Citroën spolupracoval se značkou Michelin. Zmenšená třecí plocha omezuje spotřebu paliva a zároveň jsou snižovány náklady na výrobu pneumatik, protože výrobní proces vyžaduje pouze malé množství gumy.
Pro dosažení nového a ještě originálnějšího stylu jsou tyto speciálně konstruované pneumatiky zdobeny zeleným vzorkem na bílém pozadí natištěném v široké drážce táhnoucí se po celém běhounu.
 
Tytéž stylové zásady jsou patrné i na zádi vozu, kde kombinace křivek a strohých linií ilustruje dynamiku a atraktivní osobnost automobilu. Stylizované šípy jasně dokládají příslušnost ke značce Citroën. Označení „Cactus" je uvedeno v reliéfu na spodní části zadních pátých dveří ve svižném, elegantním, moderním formátu.
Zadní reflektory, které se tvarem podobají předním světlometům, se pyšní moderním prvkem: díky výřezům ve vnitřním plastu jsou pro řidiče průhledné. Tato inovace významně zvětšuje řidičovo zorné pole a může být obzvláště užitečná například při couvání.
 
Méně je někdy více: vlídný, přitažlivý a chytře vymyšlený design interiéru
 
C-Cactus je originálním a nápaditým vozem i zevnitř. Designové minimalizace, výběr materiálů, vzory a barvy propůjčují kabině vozu minimalistický, atraktivní a vzdušný vzhled.
 
V materiálech použitých v interiéru se odráží inovativní přístup. Jejich kvalita je viditelná na první pohled. Nehledě na jejich vzhled jsou rovněž ekonomické a ekologické. Na mnohé dekorativní díly, ale i na ventilační otvory a panel klimatizace je například použit korek. Vzorkování podlahy je vyvedeno v recyklované kůži. Bílá laková úprava některých dílů a vizuální efekty vytvářené zvolenými materiály přispívají k originálnímu designu a dojmu kvality vyzařujícímu z interiéru kabiny vozu.
 
Další klíčovou ideou bylo posílit netradiční styl konceptu C-Cactus omezením počtu dílů a množství materiálů použitých k dekoraci.
Postradatelné díly jako například palubní deska scházejí, zatímco některé součásti, které bývají obvykle skryty, jsou součástí dekoru. Příkladem je sloupek volantu, vedení klimatizace a mřížka pro posun předních sedadel. Tyto prvky kabině přidávají na modernosti a originalitě. Viditelná je i náplň osvěžovače vzduchu, která přispívá k atraktivnímu vzhledu kabiny.
 
Dekor nebyl přidán. Vznikl naopak odebráním materiálu. Projevem této metody dekorace „prázdnem“ jsou vzory na panelech dveří a rámech sedadel. Vzory vystříhané v dveřních panelech odhalují plsť v barvě zeleného jablka vloženou mezi obložení a kov. Hlavním posláním tohoto materiálu je vozidlo hlukově izolovat, díky svému barevnému odstínu a výřezům se však stává nedílnou součástí dekoru.
Stejné vzory květů, rostlin a motýlů symbolizujících životní prostředí, čistotu a pohodu se vyskytují na několika dalších prvcích kabiny. Jsou vyříznuty například v rámu sedadel s bílou lakovou úpravou. Tyto výřezy odhalují barevnou pěnu použitou na polstrování sedadel a využívají ji tak i k dekorativním účelům.
 
Nápaditá řešení pro usnadnění a zpříjemnění jízdy
 
C-Cactus se pyšní moderní výbavou, optimalizovaným prostorem kabiny a variabilním designem za přijatelnou cenu. Cestující mají veškerý komfort potřebný pro pohodu cestování.
 
„Klíčem zapalování“ konceptu C-Cactus je přenosný MP3 přehrávač s dotykovým displejem. Po zasunutí do pevného středu volantu je vozidlem rozpoznán a lze nastartovat.
Volant s pevným středem disponuje celou škálou funkcí. Kromě obvyklých ovladačů je na něm umístěn i designově neobvykle řešený tachometr. Čísla rozmístěná v reliéfu kolem středu se otáčejí v závislosti na rychlosti a umísťují se podle polohy pevného bodu.
 
Druhý dotykový displej na středové konzoli patří k navigačnímu systému, který řidiče na cestách vede. Slouží i jako palubní počítač. Díky tomuto vybavení nechybí konceptu C-Cactus technicky vyspělé prvky při udržení nízkých nákladů díky seskupení funkcí.
 
Na středové konzoli jsou umístěny dva výkonné aktivní reproduktory vynikající kvality, které konceptu C-Cactus zajišťují dokonalé ozvučení. Jejich nápadité rozmístění omezuje množství kabeláže i instalační náklady.
 
Komfort osádce zajišťuje velkorysý vnitřní prostor. C-Cactus se pyšní rozměry rodinného vozu (4,2m délka a 1,8m šířka) s velkoryse řešeným variabilním zavazadlovým prostorem (o objemu v rozpětí 500 a 1 100l).
Zadní sedadlo usazené na drážce je posunutelné k předním sedadlům. Podlahový panel integrovaný se zadním sedadlem se posouvá rovněž a odhaluje podklad podlahy. Vzniká tak naprosto plochý povrch umožňující nakládání objemných předmětů.
 
Dalším promyšleným doplňkem je připínací taška na straně spolujezdce. Nahrazuje přihrádku a lze ji využít k přenášení věcí i mimo vůz.
 
Komfort a styl konceptu C-Cactus dále podporuje panoramatická prosklená střecha, díky níž může být kabina zaplavena světlem.
 
 
 
Simona Klavrzová
PR manager
Citroën Česká republika, s.r.o.
 

 
TECHNICKÁ DATA
·        Rozměry
Délka: 4.200 mm
Šířka: 1.800 mm
Výška: 1.490 mm
Rozvor kol: 2.800 mm
     Celková hmotnost vozidla (CHV): 1 180 kg (včetně baterií)
 
·        Výkon a spotřeba
Maximální rychlost: 150 km/h
Kombinovaná spotřeba: 2,9 l/100 km
Emise CO2: 78 g/km
 
·        Dieselový hybridní hnací agregát
Dieselový motor 70k HDi s filtrem pevných částic a pětistupňovou automatickou převodovkou
Elektromotor 30k instalovaný ve spojkové skříni
Režim ZEV (vozidlo s nulovými emisemi)
 
·        Aerodynamika
Cd: 0,35
CdA: 0.8 m²
 
  • Podvozek
Platforma C4
 
·        Základní výbava
Navigační systém s dotykovým displejem
Přenosný přehrávač MP3 s dotykovým displejem, který funguje jako klíč zapalování
Klimatizace s automatickým řízením teploty
Audio systém špičkové kvality
Omezovač rychlosti a tempomat
Elektrická parkovací brzda
 
PR

 
 
Fotogalerie:   Nový koncept C-Cactus

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose