www.car.cz
 

Vytrvalostní závody vozů Grand Tourismo pojedou brzy na brněnském okruhu
     12.9.2007 20:05 - tisková zpráva


FIA GT Championship a Podzimní cena Brna
Automotodrom Brno
21.- 23.září 2007
 
Na sklonku léta přivítá Masarykův okruh již poosmé v řadě seriál FIA GT. Po celý víkend budou na závodní trati soupeřit automobily o výkonu až 650 koní. Harmonogram podniku nabízí hned několik vytrvalostních závodů: dvouhodinové klání vozů GT1 a GT2,  dva hodinové závody vozů GT3 a tříhodinový závod mistrovství České republiky Divize 4. Atraktivní program doplní ještě několik kratších závodů českého mistrovství Divize 3, Divize 4 Sprint a také dva závody Škoda Octavia Cupu.
 
Letošní sezóna FIA GT sestává z desíti podniků, jejichž průběh je totožný: v sobotu absolvují jezdci dva volné a jeden kvalifikační trénink, v neděli pak třicetiminutový warm-up a dvouhodinový závod. Výjimkou je čtyřiadvacetihodinový závod v belgickém Spa, kde jezdci trénují již ve čtvrtek a v pátek, závod začíná v sobotu odpoledne a do cíle jezdci dorazí v neděli.
 
Vozy účastnící se vytrvalostních závodů FIA GT jsou rozděleny do dvou kategorií: GT1 - automobily o výkonu až 650 koní, a GT2 - vozy o výkonu kolem 450 koní. Na závodní dráze se tak v souboji o mistrovské body utkají Aston Martin DB9, Maserati MC 12, Corvette C6, Saleen S7, Lamborghini Murcielago, Porsche 997 či Ferrari 430.
 
V každém voze se střídají dva až tři jezdci. Každý z nich může ujet v kuse maximálně 275km, poté musí zajet do boxů a předat řízení dalšímu jezdci. Během zastávky v boxu mohou na voze pracovat čtyři mechanici, z nichž dva mění pneumatiky a dva doplňují palivo. Diváci se tak mohou těšit nejen na dramatické předjížděcí manévry, ale rovněž na rychlou a precizní práci mechaniků, která může často rozhodnout o výsledku závodu.   
 
Body šampionátu FIA GT jsou udělovány podle standardní stupnice 10 - 8 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1 a započítávají se každému jezdci posádky. Každý tým může do závodu nasadit dva vozy, které sbírají body do poháru týmů. 
 
 
 
Startovní pole FIA GT velice rozmanité, a proto byl za účelem dosažení vyrovnanosti výkonů zaveden systém váhových hedikepů. Zátěže jsou rozdělovány po skončení každého závodu následujícím způsobem: v kategorii GT1 dostane vítěz 40kg, druhý 30 kg a třetí 20kg. V kategorii GT2 dostane vítěz 20kg, druhý 15kg a třetí 10kg. Vozům, které skončí od čtvrtého místa dál, se naopak váhový hendikep (pokud nějaký mají) snižuje. Vozu GT1 na čtvrtém místě je odebrána zátěž 20kg, pátému se ulehčí o 30kg a od šestého místa dále se ubírá 40kg. Maximální váhový hendikep je 100kg pro GT1 a 50kg pro GT2. Pokud závod vyhraje vůz, který již veze maximální zátěž, dostane do dalšího závodu „supermaximum“ : 150kg pro GT1 či 75kg pro GT2. Váhový hendikep se rovněž přiděluje vozům, které vynechají některý ze závodů šampionátu. 
 
K vyrovnanosti startovního pole by měla přispět také omezení týkající se motoru a pneumatik. Během jednoho podniku může být u každého vozu použit pouze jeden motor. Pro volné a kvalifikační tréninky mohou týmy použít maximálně tři sady suchých pneumatik, přičemž do závodu musí vůz vyjet na pneumatikách použitých v kvalifikaci.
 
Letošní novinkou jsou dva hodinové závody vozů kategorie GT3. Tyto automobily jsou sice výkonnostně slabší, ale vizuální atraktivitou se vyrovnají nadupanějším GT1 či GT2. Pohled na Chrysler Viper, Corvette Z06, Aston Martin DBRS9, Lamborghini Gallardo, Ascari Z01, či Ford GT bezpochyby nadchne všechny automobilové fanoušky.
 
Při pohledu do startovních listin české diváky jistě potěší silná základna domácích jezdců v čele s Tomášem Engem, Jaromírem Jiříkem či Jiřím Skulou. A vzhledem k tomu, že součástí podniku je i závěrečný díl Mezinárodního mistrovství České republiky v závodech automobilů na okruhu a seriálu ČP – Škoda Octavia Cup, nebude nouze ani o další nadějné české jezdce, kteří se utkají v těchto závodech.
 
 
 
Vstupenky na podnik FIA GT Championship a Podzimní cena Brna
 
Vstupenky / den
Předprodej (So+Ne) do 16.9.2007
Víkend
Pátek
Sobota
Neděle
Dospělí
(C,D,G,T)
300CZK
450CZK
zdarma
150CZK
350CZK
Junior / Senior
(C,D,G,T)
100CZK
100CZK
zdarma
-
-
Rodinné vstupné
(C,D,G,T)
500CZK
600CZK
zdarma
-
-
Paddock (den)
300CZK
-
zdarma
200CZK
250CZK

 

Děti do 6 let v doprovodu rodičů mají vstup zdarma.
Vstupenky typu Junior / Senior jsou určeny dětem od 6 do 14 let a seniorům nad 67 let

V předprodeji zahrnuje vstupenka typu Junior / Senior i vstup do paddocku.
Rodinné vstupné platí pro rodiče s dětmi (1 - 3 děti ve věku 6 - 14 let).
 
Velkoplošné obrazovky
Obrazovky umožňující sledovat dění na trati i v paddocku budou umístěny u tribun C a T3.
 

Doprava

Doprava na Automotodrom Brno bude během závodního víkendu zajištěna autobusovými linkami 400 a 402.
Pravidelná autobusová linka 402 jezdí ze Starého Lískovce a bude zastavovat na zastávce Start za hlavními tribunami T2, T3.
V neděli bude jezdit speciální autobusová linka 400 z Mendlova náměstí na okruh a zpět zdarma.
 
Parkování
Návštěvníci, kteří přijedou na Automotodrom Brno vlastním vozem či motocyklem, mohou využít parkovacích ploch u tribuny T1, za tribunami T2 a T3 a parkoviště P-VN (naproti tribunám T2, T3).
 
Parkovné:     
Motocykl        50Kč/den
Automobil      100Kč/den
Autobus         400Kč/den
 
Doprovodný program
Kromě atraktivního programu na závodní trati je pro návštěvníky připraven i bohatý doprovodný program. Zájemci si mohou vyzkoušet Sony Playstation2, automobilový trenažér Force 301, trenažér formule A1 nebo malování na tvář. Pro dámy bude otevřen kosmetický koutek.
 
MO

 
 
Fotogalerie:   FIA GT Adria Raceway © FIA GT

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose