www.car.cz
 

Holandská konkurence na Dakar 2008 už nabírá reálných kontur…
     4.10.2007 23:57 - tisková zpráva


Čas se překulil do posledního kvartálu tohoto roku, a tak přípravy na jubilejní 30. Dakar nabírají dvojnásobné obrátky. Pojďme si  na chvilku zaspekulovat, kdo že bude největším soupeřem šestice (!) kamionů z České republiky, konkrétně v hodně ambiciózním Holandsku.
 
Zajímavě se po celý rok vyvíjel příběh Hanse Staceyho. Dakarský šampión z roku 2007 nejprve oznámil, že už dosáhl svého a na Dakar už nikdy nepojede, také pro pracovní zaneprázdněnost (podniká jako velkoobchodník s mazivem), poté své tvrzení ještě zpřesnil, že nebude startovat za předpokladu, že jej nové předpisy donutí stavět nové auto. Stalo se to druhé a Stacey přesto startuje. Nové předpisy pro kategorii Superproduction ho k technickým změnám pravděpodobně donutí, ale podle zpráv holandských kolegů nebude Staceyho tým na Dakaru chybět. V mezidobí se ještě množily zprávy o tom, že by měl tvořit tovární tým MAN spolu s Reifem a Juttou Kleinschmidt, ale poslední novinky hovoří o Staceyho vlastním týmu s tím, že tovární tým MAN vůbec není utopie a jeho vznik je reálný.
 
Tým de Rooy odešel z Dakaru 2007 v roli spráskaných psů, ale v roce 2008 bude zpět v maximální síle, kterou bude představovat trojice nových speciálů kategorie Superproduction. Těmi budou vůz Ginaf s nezávislým zavěšením kol a pohonnou jednotkou Iveco Cursor o výkonu 800 koní. Tým už vydatně testoval jeden přestavěný vůz v tuniské poušti, teď prý probíhá stavba dvou hlavních speciálů.
 
Hans Bekx svá auta prodal. Dva z rychlých Dafů poputují do týmu Van Deijne, kde obléknou tradiční žlutočerný háv. Bekx však startovat bude se třetím ze svých aut, a to v týmu Dakarsprt.com, kde oblékne oranžovomodrou kombinaci.
 
Další invazi chystá tovární Ginaf. Tým Ginaf Rally Power bude znovu startovat se třemi speciály poháněnými motorem CAT. Minimálně vůz Wufa Van Ginkela bude mít posunutý motor. Van Ginkela v týmu doplní ještě zkušení borci Anne Kies a Marcel Van Vliet. Své vozy a týmy se servisní podporou Ginafu však na Dakaru představí i Rob Vink a Arjan Brouwer (vzpomeňte na jeho kvalitní výkony z letošního Dakaru).
 
Ostatní Holanďané by tolik kousat neměli, ať už jde o starší Ginaf týmu Dakarsport.com nebo de Leeuwův Renault Kerax. Skrz na skrz však mluvíme o 12-15 skutečně velmi kvalitních a rychlých kamionech jen z Holandska.
 
 
Jiří Vintr

 
 
Fotogalerie:   FIA GT 2007 - Podzimní cena Brna, foto Ladislav Kuruc

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose