www.car.cz
 

Pět hvězdiček v testu NCAP pro Ford Mondeo!
     19.10.2007 10:11 - tisková zpráva


 
  • Nový Ford Mondeo obdržel 35 bodů za ochranu dospělých cestujících, což je jeden z deseti nejlepších výsledků v historii testů Euro NCAP.
  • Mezi těchto deset nejlepších již patří další tři modely Fordu: Focus, Galaxy a S-MAX; žádná jiná automobilka nemá v první desítce tolik zástupců.
  • Za ochranu dětských cestujících obdrželo Mondeo výborné čtyřhvězdičkové hodnocení, ochrana chodců byla ohodnocena dvěma hvězdičkami.
Nový Ford Mondeo získal v nejnovějším kole nárazových zkoušek pět hvězdiček za ochranu dospělých cestujících. Oznámila to  organizace Euro NCAP. Výsledek dosažený Mondeem přitom patří mezi deset nejlepších, jaké tato široce respektovaná nezávislá instituce kdy zaznamenala.
 
Na seznamu deseti nejlepších se Mondeo ocitá ve společnosti tří dalších modelů Ford: Focus, Galaxy a S-MAX. Ford tím jen potvrdil pozici výrobce mimořádně bezpečných vozů.
Ziskem 35 bodů si Mondeo vysloužilo pět hvězdiček, což je dle metodiky Euro NCAP nejvyšší možný počet. Za ochranu dětských cestujících obdrželo Mondeo výborné čtyřhvězdičkové hodnocení, ochrana chodců byla ohodnocena dvěma hvězdičkami.
„S každým novým modelem usilujeme o co nejlepší bezpečnostní parametry. Pět hvězdiček od Euro NCAP dokládá, že na bezpečnost všech vozidel Ford je kladen obrovský důraz, a je také svědectvím o přednostech Systému inteligentní ochrany Ford ,“ prohlásil Gisbert Gaeb, který je ve společnosti Ford of Europe zodpovědný za bezpečnostní vlastnosti vozů s modrým oválem ve znaku. „Tento výsledek názorně demonstruje, že naše úsilí přináší ovoce tam, kde na tom záleží nejvíc – v ještě lepší ochraně dospělých i dětských pasažérů.“
Nekompromisní přístup
Série „pětihvězdičkových“ modelů Ford je výsledkem systematického přístupu k otázkám bezpečnosti. Prvotním předpokladem je robustní karoserie, která zaručuje adekvátní ochranu posádky v případě nehody. Dále je to celá řada systémů aktivní bezpečnosti, jež pomáhají řidiči zabránit kolizi, a systémů pasivní bezpečnosti, jejichž účelem je omezit následky srážky na nejmenší možnou míru.
Odborníci společnosti Ford věnují nezměrné úsilí co nejpečlivějšímu sladění všech těchto systémů, které společně zajišťují optimální ochranu cestujících.
Svůj podíl na pětihvězdičkovém hodnocení nového Fordu Mondeo v testech Euro NCAP má i mimořádně pevná samonosná karoserie, která minimalizuje deformaci prostoru pro cestující. Součástí Systému inteligentní ochrany Ford IPS je rovněž sériová výbava čítající sedm airbagů včetně kolenního na straně řidiče.
Systém inteligentní ochrany Ford IPS (Intelligent Protection System)
Řidiče, ale i všechny ostatní členy posádky nového Mondea chrání řada nejmodernějších technologií, sdružených v Systému inteligentní ochrany Ford IPS. Ten byl v novém modelu dále vylepšen a nyní zahrnuje kromě jiného také čelní airbagy řidiče a spolujezdce, nový kolenní airbag řidiče, boční airbagy vpředu a okenní airbagy, které chrání cestující na obou řadách sedadel.
Dále do systému IPS patří následující prvky pasivní bezpečnosti:
Horizontálně deformovatelný sloupek řízení Bezpečnostní pedálová skupina Optimalizované vystřelení airbagů Vylepšené bezpečnostní pásy s předpínači pro cestující vpředu Nová konstrukce sedadel Vyspělý systém ochrany krční páteře pro cestující vpředu Vysoká úroveň ochrany dětí díky úchytům ISOFIX
Účinnost horizontálně deformovatelného sloupku řízení a kolenního airbagu řidiče ocenili i komisaři Euro NCAP, když s bezpečnostními odborníky Ford of Europe detailně rozebírali výsledky nárazových zkoušek.
Pro nové Mondeo je nicméně k dispozici rovněž plejáda technologií aktivní bezpečnosti, které přispívají k lepší kontrole nad vozem v mezních situacích a pomáhají tak předcházet nehodě.
Kromě sériově montovaného protiblokovacího systému (ABS) s elektronickým rozdělováním brzdné síly (EBD) a elektronického stabilizačního programu (ESP) představil Ford na novém Mondeu také tyto moderní systémy aktivní ochrany*:
  • Adaptivní tempomat (ACC) s audiovizuálním varovným systémem a systémem pro zmírnění následků střetu
  • Aktivní podvozek (IVDC) s plynule měnitelnou charakteristikou tlumení (CCD)
  • Samočinná aktivace výstražných světel
  • Systém monitorování tlaku v pneumatikách (TPMS) a pneumatiky umožňující jízdu po defektu (run-flat)
  • Asistent pro rozjezd do svahu
  • Tankovací systém EasyFuel, který zabraňuje nechtěnému načerpání špatného paliva
* Některé z uvedených technologií jsou v nabídce jako výbava na přání
 
Bezpečí pro děti i dospělé
I s novým Mondeem má Ford v nabídce již pět modelů, jimž organizace Euro NCAP udělila čtyři hvězdičky za ochranu dětských pasažérů.
„Výsledek Mondea ve zkouškách ochrany dětí nám udělal obzvlášť velkou radost,“ přiznává Gaeb.
Organizace Euro NCAP byla založena v roce 1997. Od té doby provádí nezávislá posouzení bezpečnostních vlastností těch nových automobilů, které jsou u evropských zákazníků nejoblíbenější. Iniciativa Euro NCAP přispěla k tomu, že bezpečnost osobních vozů se stala široce diskutovaným tématem a jedním z klíčových faktorů v procesu navrhování nových modelů. Organizaci Euro NCAP podporuje pět evropských vlád, Evropská komise a motoristická či spotřebitelská sdružení v řadě zemí EU.
 
NOVÝ FORD MONDEOHodnocení Euro NCAP (zveřejněno 26. září 2007)
Test Hodnocení
Ochrana dospělých cestujících 5 hvězdiček
- čelní náraz 15 bodů
- boční náraz 18 bodů
- upozornění na nezapnuté pásy 2 body
- ochrana dospělých celkem 35 bodů
Ochrana dětí 4 hvězdičky
Ochrana chodců 2 hvězdičky

 
 
Fotogalerie:   EuropaTruckTrial v Osnabrücku (D), foto Martin Ježek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose