www.car.cz
 

Mladí chemici mají část výuky i praxe přímo v provozech firmy Continental
     31.10.2007 12:30 - tisková zpráva


Oboustranně výhodná spolupráce přitahuje
 
Otrokovice, říjen 2007. Jak už to tak bývá, kdo si nepomůže sám, druhý to za něho neudělá. Tento výrok beze zbytku platí i pro spolupráci firem se školami. I přes politické proklamace o nutnosti užší spolupráce se zatím žádné konkrétní kroky ze strany vlády neudály.
Proto nezbývá firmám nic jiného, než vzít vše do vlastních rukou, hledat partnery mezi školami a navazovat spolupráci při odborné výchově středoškoláků. Je to reakce na aktuální stav na trhu práce, kde se nedostává kvalifikované pracovní síly. Dalším důvodem je zastavit masový odliv žáků na gymnázia a snaha nabídnout jim jako alternativu technické obory, které mají perspektivu.
 
Je zapotřebí si uvědomit, že ne všichni mohou studovat na vysokých školách, ne všichni mohou dělat špičkové managery nebo techniky. Pořád zde bude převaha zaměstnanců, kteří budou pracovat jako operátoři na linkách a kteří svým umem a rukama budou vytvářet konečné výrobky, jenž uspokojí i toho nejnáročnějšího zákazníka. A především o tyto zaměstnance firmám jde.
 
Z tohoto důvodu se snaží navazovat kooperaci se středními odbornými školami, aby jim vychovávaly operátory-odborníky, kteří budou připraveni zvládat požadavky na špičkové technologie. Tato příprava se však neobejde bez úzké spolupráce, protože bez znalosti prostředí, technologií, požadavků kladených na zaměstnance nemůže škola aktivně reagovat a upravovat učební osnovy tak, aby výsledný absolvent byl co nejlépe připraven do reálné praxe.
 
První vlaštovky se objevují i v gumárenských a plastikářských oborech. Před rokem se firmě Barum Continental Otrokovice společně se SOŠ Otrokovice podařilo znovuotevřít učební obor Chemik se zaměřením na zpracování kaučuku. Škola zajišťuje teoretickou část výuky a odborná praxe probíhá přímo v provozech firmy. O tom, že tato spolupráce je úspěšná vypovídá i to, že se přihlásilo dostatek žáků, aby mohl být otevřen další 1. ročník.
 
Toto snažení nezůstalo „bez odezvy“. Do projektu se již aktivně zapojila i plastikářská firma Fatra Napajedla, která bude rovněž nabízet odbornou praxi ve svých výrobních provozech a  tím se rozšíří zaměření učebního oboru Chemik i na plastikářskou problematiku.
Ale zájmem a prioritou firem i školy není pouze otevření jednoho učebního oboru. Již teď se připravují další aktivity k tomu, aby společně od příštího školního roku podporovaly strojní a elektro učební obory zaměřené pro potřeby provozní údržby. 
 
Spolupráce mezi firmami a školou je výhodná pro obě strany. Firma má možnost se podílet na výchově učňů tak, aby byli co nejlépe seznámeni s nejnovějšími trendy a technologiemi a nebyl rozdíl mezi teorií a praxí. Na druhé straně získá škola přístup k nejnovější informacím a také k finanční výpomoci na zlepšení vybavenosti laboratoří a dílen.
 
Důležitým úkolem je přesvědčit rodiče, že pro budoucnost jejich dětí jsou výhodnější technické školy, po jejichž absolventech je velká poptávka na trhu práce. Pracovat ve výrobě není nic podřadného. Špičkové technologie si vyžadují špičkové operátory, kteří pracují v podstatně lepších podmínkách než v minulosti. A v neposlední řadě, téměř každá firma má vypracován systém interního vzdělávání, takže ti nejlepší mají šanci dosáhnout i na vysokoškolské vzdělání. Nezapomínejme, že začínat od píky bylo heslo již starého pana Bati.
 
 
Ing. Petr Kunz
HR manager ContiTrade CE
Barum Continental spol. s r.o.

 
 
Fotogalerie:   IFMXF 2007 - freestyle v Rize, foto promotéra - Oliver Franke

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose