www.car.cz
 

Lukáš Pešek v Mugellu nespokojen, ale má bod
     tisková zpráva


Grand Premio Cinzano D’Italia, Mugello

Čtvrtý závod mistrovství světa silničních motocyklů třídy 125cc se dnes konal na sluncem zalitém okruhu Mugello v podhůří italských Apenin. Stejně jako na předcházejících závodech v Jerezu a Le Mans i zde s výbornou diváckou kulisou. Za celý víkend přišlo dění na okruhu shlédnout téměř 127 000 návštěvníků, kteří dokázali vytvořit skvělou atmosféru pro dramatický závod.

Jeden ze dvou českých zástupců v mistrovství světa, Lukáš Pešek, jezdec týmu AJO Motosport, nastoupil do dnešního závodu po velmi vydařené sobotní kvalifikaci, kdy se dokázal probojovat do čtvrté startovní řady na 13. pozici, což bylo zatím jeho nejlepší umístění v mistrovství světa. Start do závodu se ale Lukášovi nevydařil. Stále jej trápí problémy se spojkou, které byly příčinou špatného startu i v předcházejícím závodě ve francouzském Le Mans.

Lukáš se hned po startu výrazně propadl a v průběhu prvního kola bojoval až na samém konci jezdeckého pole. První kolo závodu pak dokončil na 27. místě. Hned v úvodu závodu se jedno z mnoha pádů utvořila ve středu pole tříčlenná skupinka, ve které spolu sváděli souboj Lukáš Pešek, Dario Giuseppetti a Imre Toth. V průběhu závodu si pak několikrát vzájemně vyměnili pořadí a do cíle pak Lukáš dojel na 15. místě. Získal tak další cenný bod do celkového hodnocení mistrovství světa, kde mu po závodě v Mugellu patří 22. místo s celkovým ziskem 3 bodů. Tři mistrovské bodu Lukáše zařadily i na průběžné 3 místo v hodnocení nováčků, o které se dělí právě s Dariem Giuseppettim.

S průběhem dnešního závodu Lukáš nebyl spokojen a radost mu nepřinesl ani zisk dalších bodů do mistrovství světa. Lukáš dnešní závod popsal takto:
„Dnes jsem odstartoval opravdu špatně a přišel jsem o všechno, co jsem si v kvalifikaci vybojoval. Krátce po startu jsem byl skoro poslední a těžko jsem se dostával dopředu. Navíc mne ještě zdržela i nepříjemná havárie, která postihla kolegu z týmu Robbina Harmse a další jezdce a díky níž jsem musel skoro zastavit.
 
Vůbec nejsem s dnešním závodem spokojený. Sice mám další bod do mistrovství světa, ale myslím, že jsem měl na víc než na ten jeden bod. Ani z toho vlastně nemám radost, navíc když celý víkend probíhal výborně. Motorka měla skvělý výkon, ale dnes to tak bohužel nebylo a bylo pro mne hodně obtížné předjíždět ostatní. Na rovinkách jsem ztrácel a pak jsem to doháněl v zatáčkách. Máme problém se spojkou, což mi komplikuje starty. Musíme to do příštího závodu v Barceloně vyřešil. Nejlepší start jsem měl v Africe, od té doby to není dobré.“
 
I přes pochopitelné zklamání z dnešního výsledku byl Lukáš s celkovým průběhem víkendu spokojen, nejvíce však s tím, jak se motocykl zlepšuje po stránce motoru. Již nyní se těší na závod v Brně. „Motor včera pracoval skvěle. Pokud bude takto fungovat i v Brně, mohl bych zajet dobrý výsledek. Brněnská trať je náročná na motor, podobně jako Mugello a navíc ji znám nejlíp ze všech okruhů, na nichž se jede mistrovství světa.
 
Proto se do Brna těším a chci pozdravit všechny fanoušky u nás doma a pozvat je na závod. Postupně se nám daří zlepšovat výsledky a ještě máme před Brnem několik závodů a tedy i dost času na změny a vylepšení. Myslím, že Brno bude dost zajímavé.“ řekl Lukáš.

Lukáše přišli na start dnešního závodu povzbudit i několikanásobný mistr světa silničních motocyklů M. Doohan a jezdec formule 1 D. Coulthard. Po skončení závodů se pak ještě jednou společně potkali v paddocku a diskutovali o dnešním závodě a o věcech, na kterých je třeba zapracovat. Pro Lukášovu budoucí kariéru bude mít pomoc od takového experta, jakým nepochybně Doohan je, zásadní význam.

Lukáš se s Doohanem opět setká již příští víkend v Barceloně, kde se jede pátý závod mistrovství světa. Okruh v Barceloně Lukáš zná a věří si, že by mohl potvrdit vzestupnou tendenci, kterou jeho výkony v letošní sezoně mají.

AMD

ofic. stránky: www.czechGP.com

 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose