www.car.cz
 

Připraven k jakémukoliv dobrodružství - Audi Cross Cabriolet quattro
     14.11.2007 18:39 - tisková zpráva


Praha, 14. listopadu 2007

Připraven k jakémukoliv dobrodružství

Na autosalonu v Los Angeles konaném od 14. do 24. listopadu vystavuje automobilka Audi koncepční studii Audi Cross Cabriolet quattro. Tento čtyřmístný dvoudveřový vůz dlouhý 4,62 metru kombinuje geny typického dynamického kabrioletu Audi s terénními schopnostmi plnokrevného SUV.

Robustní tělo karoserie, v poměru k nízkému oblouku čelního skla neobvykle vysoké, zřetelně prozrazuje dravou sílu vozu. Jeho výška byla šikovně využita ke zvýšení tuhosti skeletu, protože díky dvojité konstrukci spodní části karoserie se její obvyklá otevřená struktura nahrazuje strukturou uzavřenou, která je při dosažení stejné tuhosti mnohem lehčí. Tuhost podporuje i mohutný A sloupek a zesílený rám čelního skla. Díky neexistujícím B sloupkům není výhled z vozu nijak omezen; neomezují ho ani ochranné oblouky za zadními sedadly, které jsou normálně zatažené a s milisekundovou rychlostí se vystřelují do pracovní polohy teprve když snímače signalizují nebezpečí převrácení vozu.

Exkluzivní exteriér studie podtrhuje měděně oranžová barva laku „Copper Sunset“, hliníkové A sloupky, elegantní textilní střecha a pod průzračnými kryty umístěné LED světlomety s charakteristickými pruhy denních světel. Také ostatní světla, tedy mlhová, koncová i směrová, využívají LED technologii. Offroadový charakter vozu prozrazuje především široký ochranný kryt podvozku, kovové stupačky na prazích a výrazně klenuté podběhy, odhalující nápadná jedenadvacetipalcová kola, obutá do pneumatik rozměru 265/35 R21.

Srdcem vozu je podélně uložený třílitrový vznětový šestiválec TDI s výkonem 176 kW (240 k), který už téměř od volnoběžných otáček dodává maximální točivý moment 500 Nm. Zajišťuje skutečně sportovní akceleraci z nuly na 100 km/h za 7,2 sekundy a maximální rychlost 240 km/h; přitom spotřebuje jen 7,3 l paliva na 100 km. Vstřikovací systém koncepce common rail s maximálním tlakem 2000 barů přispívá k jemné atomizaci paliva a tedy i k dokonalému spalování. Pečlivě optimalizované turbodmychadlo s recirkulací, katalyzátor s předvstřikem aditiva AdBlue a částicový filtr DPF jsou hlavními z řady opatření, díky nimž bylo dosaženo emisních hodnot plnících normu Euro 6, která má vstoupit v platnost až v roce 2014.

Mohutná síla motoru se přenáší pomocí osmirychlostní automatické převodovky a stálého pohonu všech kol quattro®. Robustní, dynamický podvozek má vepředu pětiprvkové zavěšení. Jeho ramena jsou, stejně jako horní ramena zadní nápravy, kovaná ze slitiny hliníku, což jim dodává vysokou tuhost při nízké hmotnosti. Dosažení vysokého komfortu při zachování vynikající dynamiky jízdy zajišťují adaptivní dvouplášťové hydraulicko-plynové tlumiče s elektromagnetickou regulací. Síle a dynamice vozu odpovídají i keramické brzdy na všech čtyřech kolech.

Zejména v offroadovém provozu poslouží elektrické ustavování světlosti podvozku v rozsahu 40 mm, iniciované jediným stiskem spínače. Pro přizpůsobení aktuálním podmínkám provozu slouží i Audi drive system, osvědčený v novém Audi A4. Ten umožní předvolit tři konfigurace individuálního nastavení charakteristik motoru, převodovky a adaptivních tlumičů pérování, které pak lze bleskově volit podle charakteru trati a přání řidiče.

Interiér je vybaven s pohodlím a kvalitou vlastní značce Audi. Dostatek prostoru pro hlavu i nohy na všech sedadlech, kožené potahy a další komfortní prvky jsou doplněny špičkovou technologií. Systém koncepce MMI s ovládáním centrálním kruhovým spínačem a šesti „hard keys“ využívá kromě centrálního barevného LCD displeje na střední konzole i výklopnou LCD obrazovkou a dotykovou destičku (touchpad) se schopností rozpoznávání příkazů zadaných psanými znaky. Díky touchpadu lze také elegantněji ovládat navigační systém spolupracující s technologií třírozměrného internetového interaktivního atlasu „Google Earth“. To přináší zcela novou dimenzi plastického vnímání detailního třírozměrného zobrazení terénu a vynikající možnost vyhledávání. Spojení s internetem umožňuje i zobrazení aktuálních dopravních a povětrnostních informací. Pohodu cestujících zvyšuje špičkový hi fi audiosystém značky Bang & Olufsen, odvozený od luxusního audiosystému vozu Audi A8.

Import Volkswagen Group, s. r. o., Divize Audi/Public Relations,
Tiskové informace, ceníky a technická data v elektronické podobě najdete na www.audi.cz

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Waldviertel Rally 2007 od Jirky Navrkala

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose