www.car.cz
 

Volkswagen v Los Angeles ve světové premiéře - nový koncept space up!
     15.11.2007 18:31 - tisková zpráva


space up! blue
·         Volkswagen představuje první vůz na světe poháněný vysokoteplotním palivovým článkem
·         Na jízdu po městě postačí pouhý klasický akumulátor
 
Praha, 15. listopadu 2007 – Volkswagen představuje na autosalonu v Los Angeles ve světové premiéře nový koncept space up! blue. Kompaktní, sebevědomí vůz s nulovými emisemi ve stylu legendárního Samba Busu.
 
Představovaný koncept premiérově pohání vysokoteplotní palivový článek a sada dvanácti lithium-iontových akumulátorů. Pokud motor space up! blue o výkonu 45 kW (61 k) funguje pouze na akumulátorový pohon, dokáže vůz dojet do vzdálenosti 100 km. Při pohledu do budoucnosti tak čtyřmístný Volkswagen představuje ideální vůz pro kohokoliv – do práce, na rekreaci, do školy nebo jen na nákup – a to zcela bez emisí.
 
Energie konceptu může být doplňována buď prostřednictvím klasické elektrické zástrčky, nebo vysokoteplotního palivového článku. V druhém případě se tak dojezd vozu prodlouží o dalších 250 km. Celkově je možné se space up! blue ujet 350 kilometrů na jedno nabití. Kromě toho dokáže vůz využívat i další zdroj energie: slunce. Velký solární panel na střeše dodává dodatečných 150 Wattů energie.
 
S novými vysokoteplotními palivovými články (HTFC) představuje Volkswagen systém, který přináší zlom ve výzkumu palivových článků pro masovou výrobu. HTFC nabízí zásadní výhody v porovnání s dalšími podobnými systémy: významně nižší hmotnost, znatelně vyšší užitečnost, podstatně nižší cenu a díky tomu také lepší vyhlídky na to, aby se tato technologie stala v budoucnosti běžně využívanou. Vysokoteplotní palivový článek byl vyroben ve výzkumném centru v Německu založeném automobilkou Volkswagen.
 
Koncept space up! blue představovaný v Los Angeles je třetí variantou „Nové malé rodiny“ Volkswagen . Po showcarech up! a space up!, které byly představeny na autosalonech ve Frankfurtu, resp. v Tokiu, je space up! blue třetím prostorovým zázrakem automobilky. Při délce 3,69 m, šířce 1,61 m a výšce 1,57 m nabízí vnitřek konceptu prostor mnohem většího vozu. Chytrý návrh 1090 kg vážícího vozu (a to včetně akumulátoru a palivového článku) umožňuje umístění motoru v zadní části vozu. Pod zadními sedadly pak lze nalézt lithium-iontové akumulátory, vysokoteplotní palivový článek je umístěn v přední části vozu.
 
Import VOLKSWAGEN Group, s.r.o.
AC&C Public Relations

 
 
Fotogalerie:   Tamas Juhasz - SST1000 - Brno 2007 - foto Luboš Novosád

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose