www.car.cz
 

Václav Pech obhájil loňské vítězství na Jänner Rallye v Rakousku
     7.1.2008 23:33 - tisková zpráva


Český rallye sport se ani nestačil uložit k zimnímu spánku a první soutěž  Mezinárodního Mistrovství České republiky v rallye je za námi. Uplynulý víkend bojovala česká a rakouská špička v okolí města Freistadt o první mistrovské body. Tradičně technicky náročná trať byla v letošním roce ztížena nestálým povrchem rychlostních zkoušek, kde povrch tvořil jednak asfalt, ale ve větší míře hlavně led a sníh.

 

Na první soutěž sezóny 2008 se patřičně připravovala i posádka Euro Oil-Čepro rallye týmu Václav Pech jun. a Petr Uhel, která má za sebou mistrovský rok 2007, a již dvě absolutní prvenství na IQ. Jänner rally. „Máme už s Jänner rallye zkušenosti, ale přesto jsme ani letos neponechali nic náhodě a velmi pečlivě se připravovali. Velkou péči věnovali mechanici Charouz Racing Systemu našemu Mitsubishi Lancer EVO 9, u kterého jsme kvůli kluzkému povrchu rychlostních zkoušek a častému prokluzu kol předpokládali velké namáhání.

 

V Čechách se jinde na sněhu nesoutěží, a tak je pro nás Jänner vždy soutěží se zcela rozdílným charakterem oproti českým soutěžím. Na videu jsem studoval záběry z předchozích let a v předstihu několika měsíců jsem zajistil i dostatečné množství pneumatik s hroty, což se nakonec ukázalo jako velmi důležité“, komentuje Václav Pech jun.

 

Václav Pech jun. s Petrem Uhlem vstupovali do IQ. Jänner rallye v roli jednoho z favoritů, jinak to ani s jejich dvěma vítězstvími v minulých letech být nemohlo. Poučeni z chyb z předchozích let vstoupila v pátek ráno posádka Euro Oil Čepro rallye týmu do soutěže s nasazením, ale současně s otázkou, jak rychle pojedou na zledovatělých rychlostních zkouškách jejich největší soupeři.

 

„Po dlouhé době kdy jsem nezávodil na sněhu jsem do soutěže vstoupil opatrně a čekal, jak rychle pojedou naši největší soupeři. První den jsme startovali jako první, což je na sněhu drobná nevýhoda. Ostatním jsem tak trochu zametali stopu a brzy zjistili, že tato soutěž pro nás bude velmi náročná a že naše konkurence rozhodně nespí. Velmi rychle jel Valoušek a daleko od nás nebyli ani naši další soupeři“, doplňuje Václav Pech jun.

 

V průběhu první etapy se na rakouské zimní soutěži od špičky lehce odpoutala právě česká dvojice Václav Pech jun. a Pavel Valoušek. Modrožluté Mistubishi mohla posádka Euro Oil Čepro rallye týmu odevzdat do uzavřeného parkoviště v cíli první etapy na druhém místě se ztrátou méně než sedmi vteřin na první místo.

 

Více než sto tisíc diváků s napětím očekávalo vyústění souboje, který byl pravým kořením IQ. Jänner rallye. Již první sobotní rychlostní zkouška ale znamenala zásadní obrat v soutěži a Václav Pech jun. nadělil svému největšímu soupeři 17 vteřin a dostal se do čela soutěže.

 

„V sobotu ráno jsme zaútočili na první místo a povedlo se nám obrátit vývoj soutěže v náš prospěch. Trvalo mi chvíli než jsem si opět zvykl na jízdu na pneumatikách s hroty, ale v sobotu už jsem jim plně věřil a nebál se do nich pořádně opřít. Velmi nám opět pomohl táta v roli ledového špiona, se kterým jsme konzultovali použití pneumatik a aktuální podmínky na trati.

 

Odstup soupeřů nebyl ale tak velký, abychom mohli polevit a museli jsme jet s maximálním nasazením až do konce soutěže“, dodává Václav Pech jun.

 

S náskokem více než 52 vteřin tak do cíle ve veletržním areálu v rakouském Freistadtu dorazilo v sobotu v podvečer jako první Mistubishi Lancer Evo IX  Euro Oil Čepro rallye teamu a všichni tak mohli oslavovat třetí vítězství posádky Václav Pech jun. – Petr Uhel, která se tak stala druhou nejúspěšnější posádkou v historii této soutěže. Na konto posádky tak putoval nejen plný bodový zisk z Mezinárodního Mistrovství České republiky, ale i body z Mistrovství Evropy – Central.

 

„Rakouská Jänner rallye se nám každoročně velmi líbí. Náročné rychlostní zkoušky jsou krásné se sněhem i bez sněhu a toto vítězství pro mě bylo asi nejtěžší z našich zdejších startů. Na rychlostních zkouškách i v servisu jsem měl pocit, že jedu domácí soutěž, protože českých fanoušků bylo snad více než domácích. Jejich podporu jsme cítili i v autě.

 

Charouz Racing Systém nám opět přichystal bezvadně fungující auto, kterému jsme až na pár drobných kontaktů s dřevěnými tyčkami vymezujícími silnici, nijak neublížili. Máme za sebou ten nejlepší možný vstup do nové sezóny a můžeme se v klidu připravovat na další soutěž, kterou bude Valašská rallye“, shrnuje Václav Pech jun.

 

 

Petr Eliáš

 

 

 

Konečné výsledky 26. IQ Jänner-Rallye 2008

 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Pech-Uhel

Valoušek-Hrůza

Baumschlager-Zeltner

Paasonen-Maaranen

Wittmann-Ettel

Rosenberger-Monego

Trojan-Řihák

Gavlák-Hůlka

Arazim-Gál

Gassner-Thannhäuser

Mitsubishi Lancer EVO IX

Mitsubishi Lancer EVO IX

Mitsubishi Lancer EVO IX

Mitsubishi Lancer EVO IX

Mitsubishi Lancer EVO IX

Volkswagen Polo S2000

Mitsubishi Lancer EVO IX

Mitsubishi Lancer EVO IX

Mitsubishi Lancer EVO IX

Mitsubishi Lancer EVO IX

3h17'46"

+52"

+2'37"

+4'11"

+4'17"

+5'55"

+6'15"

+6'51"

+6'58"

+7'13"

 

Tisková informace Václava Pecha jun., Plzeň, 7.1.2008

 


 
 
Fotogalerie:   Janner rallye 2008- Pechova sobota objektivem Martina Straky, BPA

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose