www.car.cz
 

Předběžná závěrečná zpráva AUTOTEC 2004
     tisková zpráva


9. 6. 2004 (Tiskové středisko BVV) - AUTOTEC 2004 potvrdil svou pozici jediného specializovaného veletrhu užitkových vozidel v zemích střední a východní Evropy a jednoho z pěti světových oborových veletrhů zařazených do kalendáře Mezinárodní asociace výrobců automobilů O.I.C.A. Jako první automobilový veletrh v nové členské zemi Evropské unie se těšil zvýšené pozornosti zahraničí: rozšířil se počet zastoupených zemí a podíl zahraničních návštěvníků ve srovnání s posledním ročníkem vzrost ze 4,6 % na 7,8 %. Současně se ztrojnásobil počet oficiálních zahraničních hostů a o čtvrtinu zvýšil počet zahraničních novinářů.

Veletrh novinek

Zásluhou pokračujících investic do infrastruktury výstaviště se významně zvýšila úroveň prezentace. Všech sedm evropských výrobců těžkých nákladních automobilů poprvé vystavilo své produkty pod střechou hal. V expozicích veletrhu se představilo přes pět desítek novinek z oboru užitkových vozidel, příslušenství i servisní techniky. Pozornost návštěvníků poutala například nová řada R společnosti Scania, nejsilnější nákladní vůz na trhu Volvo FH 16, „lehkotonážní“ tahače DAF LF, české premiéry vozů Mascott a Premium v expozici Renaultu, nový typ lehkého návěsu Paragan nebo nová generace kontejnerových šasi firmy Renders, z menších vozů pak třeba nový Volkswagen Caddy nebo koncept užitkového vozu Škoda Roomster. Oproti minulým ročníkům se výrazně rozšířila nabídka v kategorii autobusů, vystavovaly tu zcela nové značky a z novinek nechyběl ani autobus roku Scania Irizar. Odborníci kladně hodnotili rozšiřující se nabídku autobusů na alternativní paliva, mezi nimi i premiéru českého městského autobusu s plynovým pohonem TEDOM.



Vysoký zájem VIP

Význam veletrhu i celého automobilového průmyslu dokumentovala početná účast předních osobností světa politiky a ekonomiky. Veletrh zahájil předseda Vlády ČR Vladimír Špidla, návštěvníky byli také ministr dopravy Milan Šimonovský, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková, prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek, vedoucí kabinetu evropského komisaře Pavla Teličky Alexander Italianer a další. Mezi hosty nechyběli zahraniční velvyslanci, obchodní radové, představitelé obchodních komor ani významnějších oborových sdružení. Celkový počet tuzemských oficiálních hostů se zdvojnásobil a zahraničních dokonce ztrojnásobil



Veletrh odborníků

Jedinečným zdrojem oborových informací a platformou k odborným diskusím se stal program konferencí a seminářů. Špičkovou účast měla mezinárodní konference Evropská unie měsíc po rozšíření. Další akce se zabývaly například problematikou Fleet managementu, bezpečností silničního provozu, výhledy petrolejářského průmyslu, novinkami v oblasti aftermarketu, pravidly bezpečného upínání nákladů nebo likvidací autovraků. Stranou pozornosti nezůstaly ani nové vývojové trendy v automobilovém průmyslu a dopady evropské legislativy.

U příležitosti veletrhu byly vyhlášeny výsledky prestižních anket Truck of the Year, Van of the Year, Coach of the Year a Trailer of the Year v České i Slovenské republice. Nejlepším exponátům veletrhu byl uděleno šest cen Autotec Prix 2004. Premiéru měla nová soutěž AURA – Efektivní veletržní účast, v níž získalo nominaci osm expozic ve dvou velikostních kategoriích.



Výsledky automobilového průmyslu

Sdružení automobilového průmyslu, které na veletrhu AUTOTEC oslavilo 15 let od svého založení, prezentovalo odborné veřejnosti výsledky odvětví za rok 2003. Na průmyslové výrobě ČR se automobilový průmysl podílel bezmála 20 %, přičemž většinového objemu produkce dosáhli dodavatelé. Export odvětví meziročně vzrostl o 7,73 %. Celková výroba silničních vozidel sice meziročně poklesla o 2,1 %, ale výjimku tvořily právě komodity prezentované na veletrhu AUTOTEC. Nárůst výroby i prodeje nákladních automobilů a lehkých užitkových vozidel je pokládán za důležitý signál oživení ekonomiky.

Údaje z předběžné statistiky

Základní statistické údaje
AUTOTEC 2004
1
Počet vystavovatelů
562
2
Počet zúčastněných států
22
3
Čistá výstavní plocha v m2
60 500
4
Počet návštěvníků
65 000 *)
5
Počet akreditovaných novinářů
687
 
*) kvalifikovaný odhad (za prvních 5 dnů přišlo 53 000 návštěvníků)
 

Návštěvníci

Během prvních pěti veletržních dnů se na pokladnách zaregistrovalo 4119 zahraničních návštěvníků ze 32 států (7,8 % z celkového počtu). Nejvíce zahraničních odborníků přijelo ze Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Itálie a Maďarska.

Z průzkumu vyplývá, že se 79,7 % návštěvníků zajímalo o novinky a trendy. 85,2 % respondentů bylo spokojeno s odbornou úrovní veletrhu a 75 % s uzavřenými obchody. Z ekonomicky aktivních návštěvníků se na rozhodování o investicích svých firem podílí 59,7 %. Podle 60,9 % návštěvníků význam veletrhu v nejbližší budoucnosti poroste, podle 25,4 % zůstane stejný a pouze 3,8 % předpokládá jeho pokles. Svým obchodním partnerům, kolegům a známým by jeho návštěvu doporučilo 95,9 % dotázaných. Plných 80,8 % návštěvníků je již dnes rozhodnuto přijet na příští ročník.



Vystavovatelé

Dosažení cílů své veletržní účasti předběžně potvrdilo 80,1 % vystavovatelů, celková spokojenost s veletrhem dosáhla ve stobodové škále průměrné hodnoty 70,6. O účasti na příštím ročníku je již dnes přesvědčeno 73,6 % firem.



Novináři

V prvních pěti dnech se na veletrhu AUTOTEC akreditovalo 687 zástupců médií ze 13 zemí, mezi nimi 119 zahraničních. Přibližně polovina zahraničních novinářů přijela ze Slovenska, ostatní z Dánska, Finska, Chorvatska, Itálie, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Ruska, Švýcarska a USA.



Příští ročník veletrhu AUTOTEC se uskuteční v červnu 2006, v termínu 2. – 9. 6. 2005 na brněnském výstavišti proběhne Mezinárodní veletrh osobních automobilů AUTOSALON.



Zveřejněné informace jsou předběžné. Konečná závěrečná zpráva bude akciovou společností Veletrhy Brno vydána po vyhodnocení všech statistických údajů.

Uváděné statistické hodnoty vycházejí ze zásad zveřejňování statistických dat veletrhů a výstav sdružených v UFI (Union des Foires Internationales) Paris.

 

BVV


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose