www.car.cz
 

Další soutěží dobře rozjetého seriálu sprintů bude Eurostroj rally Tišnov,
     23.5.2008 16:52 - tisková zpráva


Sprintový „boom“

 

Nečekaně početné startovní pole, nebývalá značková pestrost, spousta nových tváří za volantem a obrovská vyrovnanost na špici výsledkových listin – to jsou hlavní atributy, jež z letošního Mio GPS Mistrovství ČR ve sprintrally dělají divácky nejatraktivnější šampionát na území České republiky.

 

Jen málokdo zřejmě na konci loňské sezóny tušil, že budou sprintové podniky ještě atraktivnější než dosud. Spousta předních posádek ohlásila účast pouze v mezinárodním českém šampionátu a chvíli se zdálo, že zájem o sprinty poklesne. S blížícím se startem prvního podniku ve Vyškově ale posádek přibývalo a přibývalo, až měli nakonec pořadatelé Böttcher rally problém, aby se jim početný peloton účastníků vešel do propustnosti tratě.

 

Sprintům prospělo i sloučení s Pohárem ČR v rally, jež přineslo další zvýšení pestrosti startovního pole a pro zkušené závodníky nabídlo i zajímavé srovnání s mladou krví. Pohár se letos jede paralelně s podnikem sprintového šampionátu celkem pětkrát (Vyškov, Lužické hory, Prachatice, Jeseníky, Vsetín) a ze zbylých čtyř sprintů se polovina dočkala zařazení do Mistrovství ČR v rally historických automobilů (Pelhřimov, Pačejov).

 

V nemilost u české federace bohužel upadly dva loni kladně hodnocené podniky v Tišnově a na Kopné, jež se nedočkaly zařazení ani do poháru, ani mezi historiky. Na obou soutěžích by však o zajímavé posádky a vozy přesto nouze být neměla. Eurostroj rally Tišnov je letos vedle sprintového šampionátu již potřetí také součástí rakouského seriálu Austrian Rallye Challenge, jehož účastníci hlásí nejpočetnější účast v dosavadní historii.

 

A na populární Rallysprint Kopná se jako každý rok chystá spousta domácích specialistů, kteří se v řadě případů postaví na start jen jednou v roce – právě na domácí Kopné.

 

A kdo z obou dosud odjetých soutěží vytěžil největší množství bodů? V nabitém startovním poli se příliš nedařilo papírovým favoritům a především úřadující sprintový mistr Karel Trněný prozatím zůstal za očekáváním. Do Vyškova přijel závodit se špičkovou Fabií WRC, ale od začátku jej provázely potíže s hydraulikou, díky čemuž jeho hanácký start skončil ziskem pouhých pěti bodů za jedenácté místo.

 

Na Thermica rally Lužické hory nastoupil se starší Octavií a v úvodu se zdálo, že mu reparát vyjde. Třebaže v průběhu závodu přišel o první místo, ani druhá pozice v obklíčení vozů značky Mitsubishi by vzhledem k vývoji šampionátu rozhodně nebyla špatným výsledkem. O zisk stříbrné medaile však meclovského pilota připravily dva ulité starty, jež znamenaly nemilosrdnou penalizaci jedné minuty a desíti sekund a s ní i pád na osmé místo konečných výsledků. Ještě hůře je na tom zatím černý kůň seriálu Igor Drotár ze Slovenska.

 

Na obou dosud odjetých soutěžích absolvoval dohromady pouze jednu kompletní rychlostní zkoušku a jeho jízdu dvakrát po sobě zastavila hned na začátku závodu technická závada. Smůla favorizovaných „wéercéček“ dovolila ve Vyškově zazářit Josefu Petákovi, jenž se stal prvním českým jezdcem v historii, který se do galerie vítězů zapsal s vozem ambiciózní kategorie Super 2000. V Lužických horách však pro změnu zafungovalo známé pravidlo o tom, že první vyhrání z kapsy vyhání a příbramský jezdec kvůli technické závadě vůbec nedojel na start.

 

Svého prvního vítězství v kariéře dosáhl mladý Jan Sýkora, který své Mitsubishi Lancer EVO IX nejrychleji provlékl všemi nástrahami tratě náročné Thermica rally. O pouhých osm sekund zpět zůstal předloňský mistr Josef Semerád, který si v okolí Hrádku nad Nisou připsal body za druhé místo. Těsnou prohrou však zklamán být nemusel, neboť i díky bronzu z Böttcher rally Vyškov má nyní na svém kontě už 43 bodů a po dvou soutěžích zaslouženě vévodí tabulce seriálu.

 

Druhé místo zatím patří Janu Sýkorovi a elitní čtveřici se shodným bodovým ziskem uzavírají Josef Peták a Karel Trojan.  

 

Další soutěží seriálu bude Eurostroj rally Tišnov, která je podobně jako loni třetím dílem mistrovství. Na loňské vítězství zde bude navazovat Karel Trněný, který by vzhledem k současnému vývoji tabulky potřeboval zopakování tohoto výsledku jako sůl. Po zkušenostech z obou předešlých podniků ve Vyškově a Hrádku nad Nisou však vůbec není vyloučené, že budeme jménem vítěze nakonec překvapeni.

 

 

           Jiří Dokulil, ftr-media

 

Eurostroj rally Tišnov 2008 – tisková informace č. 4

           


 
 
Fotogalerie:   Ve stopě Valašské zimy 2008 - foto Petr Bača

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose