www.car.cz
 

Ministerstvo dopravy chystá drastickou televizní kampaň
     5.6.2008 22:26 - tisková zpráva


Šokující záběry z dopravních nehod by se v českých televizích měly objevit na podzim letošního roku. Na konferenci BRNOSAFETY 2008 to oznámil tiskový mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Kampaň s náklady ve výši přibližně 150 milionů korun je inspirovaná zkušenostmi z anglosaských zemí. „V těchto dnech probíhá výběrové řízení na reklamní agenturu, která připraví netradiční reklamní šoty. Chceme divákům u televizorů předvést opravdu emotivní záběry z dopravních nehod s cílem ovlivnit jejich chování za volantem,“ vysvětlil Karel Hanzelka, podle kterého je bezpečnost silničního provozu pro ministerstvo dopravy největší prioritou. „Náš úkol je ovšem velmi těžký. Roste počet vozidel, počet řidičů i intenzita provozu. Přesto chceme snižovat počet dopravních nehod, počet zraněných a usmrcených,“ zdůraznil mluvčí.

Další preventivní aktivitou zaměřenou především na mladé řidiče je projekt proti alkoholu za volantem „DOMLUVME SE!“. Během loňského roku zavinili mladí řidiči do 25 let pod vlivem alkoholu 2 115 dopravních nehod, což představuje 28 % nehod způsobených pod vlivem alkoholu. Při těchto nehodách zemřelo 15 osob, 107 bylo zraněno těžce a 830 lehce. Patnáct mrtvých představuje 43 % všech usmrcených při nehodách zaviněných pod vlivem alkoholu. Podle policejních statistik se nejvíce vážných dopravních nehod zaviněných mladými řidiči pod vlivem alkoholu odehrává o víkendech v pozdních večerních a nočních hodinách. K řešení by měla pomoci v dubnu zahájená celorepubliková road show „DOMLUVME SE!“. Cílem je apelovat na mladé lidi odjíždějící automobilem za zábavou, aby se mezi sebou domluvili, kdo z nich ten večer nebude pít alkohol a bezpečně odveze ostatní domů.

Vedle preventivních akcí cílených především na rizikové skupiny mladých řidičů Hanzelka připomněl také další aktivity zaměřené na zvýšení bezpečnosti v dopravě. Pracuje se na zkvalitnění pozemních komunikací a Státní fond dopravní infrastruktury má pro letošní rok k dispozici rekordní rozpočet devadesát miliard korun. Zlepšit by se měly také dopravní informace pro řidiče. „V červenci bude zahájeno rozšiřování tzv. telematických aplikací na dálnici D1 a k šesti současným světelným informačním panelům přibude do konce léta dalších dvacet,“ oznámil tiskový mluvčí. V srpnu bude v Ostravě otevřena nová budova Národního informačního dopravního centra, která umožní dále zkvalitnit současný monitorovací a informační systém. Dodavatelem autorizovaných a ověřených informací o dopravní situaci jsou složky Integrovaného záchranného systému – Policie ČR, Hasičský záchranný sbor, zdravotnická záchranná služba, správci komunikací a dalšími subjekty. Současně s otevřením nové budovy bude ze zkušebního do ostrého provozu převedena dynamická navigace RDS- TMC, která přináší přes síť rozhlasových přijímačů data o aktuálních uzavírkách a jiných komplikacích přímo do vozidla a řidiči pomáhá, aby se jim vyhnul. „Systém již funguje, ale jsme přesvědčeni, že od konce srpna bude fungovat ještě lépe,“ ujistil Karel Hanzelka. Jak dodal, v přípravě jednotného systému dopravních informací jde o náročný a dlouhodobý proces, který postupně nabíhá již tři roky. Letos a příští rok do této oblasti ministerstvo dopravy ze své rozpočtové kapitoly investuje tři miliardy korun.

BVV


 
 
Fotogalerie:   Škoda Tuning Doksy 31.5.2008

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose