www.car.cz
 

Autotec: Ministerstvo vnitra chystá „past“ na neukázněné řidiče
     6.6.2008 13:00 - tisková zpráva


Lidé, kteří často porušují předpisy, budou mít dražší povinné ručení. A po těch nejhorších dokonce začnou pojišťovny vymáhat škodu, kterou při havárii způsobili. Smyslem akce, připravované ministerstvem vnitra spolu s pojišťovnami, je oddělit slušné řidiče od těch špatných.

Nový plán obou subjektů poskytne firmám ověřovací nástroj pro zjištění, jak jejich zaměstnanci jezdí. To proto, že za přestupky svých lidí mají nově platit víc na povinném ručení. V budoucnu by tak mohl zaměstnance mnoha podniků čekat nepříjemný pohovor s vedoucím podnikové dopravy: kvůli vám platíme vyšší pojistky za služební auta, dozvěděli by se při něm.

Avizovaný záměr vychází z Langerova tlaku na společnosti, aby začaly postihovat své řidiče, kteří jezdí riskantně. Vše souvisí s připravovaným zákonem, podle něhož pojišťovny dostanou právo zjišťovat si v úředních databázích, kolik už řidič nasbíral bodů a za jaké přestupky.

Řidiče za volantem by sledovaly tři roky, a pak mu podle výsledků napočítaly povinné ručení. Zároveň by také pojišťovny zavedly »katalog« těch nejzávažnějších přestupků - například překročení rychlosti o víc než 50 kilometrů. Pojišťovny budou mít přístup do úředních registrů: uvidí, koho policie potrestala, a když řidič způsobí nehodu kvůli stejnému přestupku, škodu si zaplatí sám.

Rodiče se dozvědí o dětech

Novinka by se vztahovala jak na soukromé řidiče, tak i ty firemní. Systém nemá být složitý: firma prostě pošle na pojišťovnu dotaz, kolik bodů se služebními auty už její zaměstnanci nasbírali.

Podle návrhu připravovaného ministerstvem vnitra budou pojišťovny povinny takovým společnostem potřebné informace poskytnout. To ale není vše: stejně tak by si mohli třeba rodiče zjišťovat, jak se na silnici s půjčeným autem chovají jejich děti.

V zákoně má totiž být, že pojišťovny budou údaje o přestupcích poskytovat provozovateli vozu. A ten bude platit vyšší pojistku, i když přestupek s jeho autem spáchal někdo jiný.

Vznikne velká databáze

K tomu ovšem bude muset nejprve stát propojit své databáze o přestupcích s pojišťovnami. Jinak by se zákon dal hravě obcházet. Tak například mladý řidič, který své auto nemá, ale půjčuje si ho od otce a kamarádů. Když ho policisté hned několikrát chytí, jak jede stovkou přes město, dostane body.

Pojišťovna by ovšem nevěděla, koho potrestat – dnes totiž v záznamech o bodech chybějí údaje o tom, s jakým autem řidič předpisy porušil. A stejně těžké by bylo dohledat zaměstnance, který se služebním autem jezdí bezohledně.

Má to vyřešit změna v centrální evidenci řidičů: napříště se bude do přestupkové karty řidiče zaznamenávat i značka a typ auta. Z této databáze si budou moci pojišťovny „vytahovat“ své řidiče. Danou službu bude pro pojišťovny zajišťovat Česká kancelář pojistitelů.

Ministr vnitra chce změny prosadit už od příštího roku, pojišťovny by ale začaly trestat řidiče až později – dají si dvouletou lhůtu na sledování, kolik a za jak vážné prohřešky nasbíral člověk bodů. Teprve pak by mu případně pojistku zvýšily. Langer přitom slibuje, že pojišťovny budou smět vymáhat úhradu škody jen u skutečně nebezpečných a opakovaných přestupků.
 
 
www.autotec.cz


 
 
Fotogalerie:   Krasavci z 24H Series, foto promotéra

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose