www.car.cz
 

Matějovský pojede v Brně závod WTCC se SEATem Leon
     11.6.2008 10:38 - tisková zpráva


FIA WORLD TOURING CAR CHAMPIONSHIP 2008

Matějovský  v Brně se SEATem Leon

 

 

Pátý závodní víkend Mistrovství světa cestovních vozů FIA WTCC zavítá na brněnský Masarykův okruh už 14. a 15. června 2008. SEAT, jako vedoucí značka průběžného pořadí poháru konstruktérů bude mít na startu nejen současnou špičku v čele s vedoucím jezdcem letošního šampionátu Gabrielem Tarquinim, ale také české želízko v ohni.

 

Brněnských závodů FIA WTCC se na divokou kartu zúčastní český jezdec Michal Matějovský. Královéhradecký pilot, jenž bude jediným českým zástupcem mezi světovou elitou, se představí s vozem SEAT Leon TFSI v barvách česko-španělského týmu SUNRED-BRT.  Se stejným vozem pojede také týmový kolega Tom Coronel, který již letos třikrát bodoval a nasbíral 10 pohárových bodů.

 

Tak vysoké ambice zatím Michal Matějovský nemá, za velký úspěch experti považují, kdyby nováček ve WTCC dojel někde uprostřed velmi vyrovnaného startovního pole. Závody bývají velmi dramatické a šance prosadit se na přední příčky je jen teoretická.

 

Michal Matějovský letos jede závody seriálu SEAT Eurocup. Pouze vítězové mají šanci předvést své umění v následujících závodech WTCC, takže i tohoto hlediska je účast českého závodníka ve WTCC na divokou kartu výjimečná.

 

Michal Matějovský má za sebou závodnické začátky na motokárách, jezdil také Škoda Octavia Cup a BMW 1 Challenge. Účast ve WTCC bude patřit spolu s loňským závodem FIA European Touring Car Cup, k vrcholům jeho dosavadní slibně se rozvíjející kariéry.

 

V Brně se dosud jelo deset závodů WTCC. Letos si na vítězství brousí zuby pochopitelně i SEAT, i když jeho jezdci to nebudou mít kvůli dodatečné zátěži ve vozech vůbec snadné. Pravidla šampionátu WTCC obsahují klíč, podle něhož jsou úspěšní jezdci v následujících závodech znevýhodněni, aby byla zachována dramatičnost závodů. A jak vidí své šance v Brně sami jezdci týmu SEAT Sport?

 

Jak říkají, Brno bude vzhledem ke svému charakteru obzvláště obtížné, zejména kvůli profilu trati a novému asfaltu. „Brno je okruh BMW, takže zátěž, nový asfalt a možná i počasí budou hlavními faktory hrající proti nám,“ říká Gabriele Tarquini. Yvan Mulller s ním souhlasí a dodává, že trať není pro vozy s předním pohonem ideální. Jordi Gené říká: „Brno je jedním z nejhezčích okruhů v šampionátu a mě se tady vždycky dařilo. Navzdory všem faktorům, které nás limitují, se nám zatím v šampionátu velmi daří a věřím, že Brno nebude výjimkou.“

 

 

Detaily závodů

 

Závod:          2008 FIA WTCC závody 9 a10

Místo:          Brno, Česká republika

Délka trati:             5403 m

14. června:          Volný trénink 1 – 9.00 h;

                 Volný trénink 2 – 11.30 h;

                 Kvalifikace–15.00

15. června:          Warm up – 9.00 h; Závod 1 – 12.20 h; Závod 2 – 15.30 h

Loňští vítězové:         Felix Porteiro a Jörg Müller

Televizní přenosy:     živě na Eurosportu

 

 

2008 FIA World Touring Car Championship – Pořadí po 8 závodech

 

Pořadí značek

1. SEAT              115 bodů

2. Chevrolet        85 bodů

3. BMW               81 bod

 

 

Pořadí jezdců

1. Gabriele Tarquini (SEAT)    45 bodů
2. Yvan Muller (SEAT)         38 bodů

3. Rickard Rydell (SEAT)  37 bodů

4. Andy Priaulx (BMW)          33 body

5. Jordi Gené (SEAT)      30 bodů

 

 PR


 
 
Fotogalerie:   WTCC v Pau 2008, foto Zdeněk Strnad

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose