www.car.cz
 

V Brně doplní MS - WTCC také tuzemský Octávia cup
     13.6.2008 22:31 - tisková zpráva


Nejlepší čas ve druhé kvalifikaci měl Michael Vorba
Druhý Jan Dostál zaostal o jedenáct setin vteřiny, třetí byl Polák Mateusz Lisowski

V kvalifikaci pro druhý podnik Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu, který se ko-ná na brněnském automotodromu při FIA mistrovství světa cestovních vozů WTCC, byl nejrychlejší Michael Vorba. První místo na startu v pořadí třetího letošního pohárového závodu si jednadvacetiletý jezdec zajistil s náskokem jedenácti setin vteřiny před svým týmovým spolubojovníkem Janem Dostálem. Třetí nejrychlejší čas zaznamenal Polák Mateusz Li-sowski.

Do druhého pohárového podniku vyjelo jednadvacet jezdců. Z avizovaných účastníků chy-běl pouze nováček Štěpán Dostál, který se omluvil z důvodu nemoci.
Nejrychlejší trojice ovládla už volný trénink. Sice ve stejném pořadí, ale s podstatně většími časovými rozdíly. Vorba na 5,403 kilometru dlouhém okruhu dosáhl času 2:22,887, Dostál zaostal o více než šest desetin vteřiny a více než vteřinová byla ztráta Lisowskeho. Čtvrtý Miloslav Kárný dokázal, že "domácí" brněnskou dráhu zná velice dobře a umí na nic zajet. Smolně skončili Petr Fulín s Jiřím Gottwaldem, kteří se po ujetí několika kol srazili a jejich mechanici tak měli práci na-víc. "Moc jsme se nesvezli. Na rozdíl od mosteckého okruhu mám prostě v Brně smůlu a nedaří se mi na téhle trati už dlouho," komentoval situaci Gottwald a rozhodně si pak nepolepšil ani v kvalifi-kaci, kde dosáhl až třináctého času.

Kvalifikace podobně jako předtím volný trénink se konaly na suché trati, ale za dost nízké venkovní teploty, což většina jezdců uvítala. "Že není teplo nevadí, gumy se aspoň nebudou pře-hřívat a déle vydrží," říkal Jan Dostál a oproti volnému tréninku o více než půl vteřiny zrychlil, při-čemž svůj nejlepší čas zaznamenal před závěrem kvalifikace. Za Michaelem Vorbou, jenž z času z volného tréninku ubral ještě dvě tisícíny vteřiny, přesto zaostal ještě o jedenáct setin sekundy.

"Poučil jsem se při prvních závodech, kde mě v kvalifikaci při zajíždění nejlepšího času vždy zbrz-dil někdo ze soupeřů a tak jsem se raději nachystal k výjezdu na dráhu o deset minut dříve, počkal si a v nejvýhodnější době měl čistou trať. Jsem rád, že se mi to takhle povedlo," komentoval spo-kojeně svoji cestu za kvalifikačním triumfem jednadvacetiletý Vorba. Spokojen byl s třetím místem také Mateusz Lisowski. "Potěšilo by ještě lepší umístění, ale nešlo to. Auto bylo super, v tom to nebylo," uvedl loňský polský okruhový šampion.

Překvapením bylo čtvrté místo Františka Doška, který se rozhodl startovat navzdory ještě nedoléčeným zraněním po havárii při cyklistické vyjížďce. "S ortézou na pravé ruce řadit jde, ale s pohmožděnými žebry v závodnické sedačce děsně trpím a kňučím. Hlavně v levých zatáčkách to bolí jako… Tak jsem si na zpevnění, aby ta bolest nebyla taková, vzal ještě pas co používají moto-káristé," prozradil zkušený jezdec, jenž za nejrychlejším Vorbou zaostal o sedm desetin vteřiny.

V týmové bitvě o páté kvalifikační místo Václav Brejla o jednu desetinu sekundy porazil Ivana Vršínského, který se ještě dostal do vteřinové ztráty na vítěze. Za něho se pak ve výsledcích zařadili Miloslav Kárný, Slovák Ivan Urban, Milan Vaňkát a Martin Zajíček. Až jedenáctý skončil vítěz prvního letošního pohárového závodu Petr Fulín. "Vůbec nevím, proč je ten výsledek takový. Jel jsem co dovolilo auto. Kde je chyba netuším," řekl zklamaně Fulín.


První víkendový závod je na programu v sobotu 14. června v 13.40 hodin. Druhý závod startuje v neděli v 10.45 hodin.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   WTCC Brno 2008, páteční rozehřívání objektivem Jany Michlové

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose