www.car.cz
 

Michael Vorba plánuje letos starty ve FIA GT s Pagani Zonda
     8.3.2008 19:48 - tisková zpráva


MICHAEL VORBA POJEDE MISTROVSTVÍ FIA GT 2008

Choceň / Až bude poslední dubnový den slavit narozeniny automobilový závodník Michael Vorba (* 1987). Bude mít již za s sebou úvodní závod seriálu mistrovství FIA GT 2008. Ten se pojede 20.4. na okruhu Silverstone. A bude to premiéra hned z několika pohledů. Jednak se Michael sveze v seriálu, který nikdy předtím nejel a pojede s vozem, který je vzácností vidět jak na okruzích, tak i v běžném provozu.

Tím vozem je klenot na kolech Zonda Pagani GT 1. Luxusní vůz již měl premiéru v loňském roce, při brněnském epilogu 2007 a do svého odstoupení pro spálenou spojku si mladý jezdec z Vysokého Mýta vůbec nevedl špatně. Po 50 minutách ostré závodní jízdy odstupoval ze třetího místa, což je jistým příslibem, že z vozu Zonda může stát solidní závodní nářadí.

V posádce s Michaelem Vorbou pojede pražský podnikatel, ředitel vydavatelství  Stratosféra Antonín Herberck (* 1963). Ten již dvanáctým rokem stojí v čele jednoho z největších vydavatelství s exkluzivními časopisy v ČR. Namátkou vybírám z titulů Esquire, Cosmopolitan, Harper´s Bazar, Style, Redhot, CosmoGirl a další. V roce letošním uvede novinku - ryze mužský časopis FHM, který vychází ve více než 30-ti verzích po celém světě. Na závodních okruzích se již představil na scéně „gé téček“ zejména v roce 2005. Tehdy jezdil s vozem Ferrari 575 GTC Maranello s ex pilotem Formule 1 Andreou Monterminim z Itálie.

Mezi Michalovi největší sportovní úspěchy patří mnoho vynikajících výsledků v motokárových závodech. Svoji motokárovou kariéru završil ziskem evropského stříbra v roce 2001. Tehdy až ve finálovém závodě v Dánsku podlehl v boji o titul mistra Evropy Sebastianu Vettelovi o pouhé dva bodíky, když předtím dokázal ve dvou závodech zvítězit.

Následný přechod do formulového závodění zvládl nad očekávání dobře. Se svým černo-zlatým monopostem Formule BMW dokázal držet krok se soupeři nezřídka pozdějšími piloty Formule 1 (zejména již zmíněný Vettel, Adrian Sutil a další) Vrchol přišel na nizozemském okruhu Zandvoort, když zvítězil a kompletní elita zkušenějších soupeřů znovu musela klonit hlavu a tleskat našemu jezdci.

Následně se představil ve Formuli 3000 a také se poprvé svezl i v super silném Mercedesu Benz specifikace DTM a hned při své premiéře zvítězil na obou našich autodromech v Mostě i Brně v rámci mistrovství ČR.

Poslední dvě sezóny se představoval zejména v nejprestižnějším okruhovém seriálu u nás, kterým je Česká Pojišťovna Škoda Octavia Cup. V teamu ACA Autocentrála obsadil v roce 2007 celkově 5. místo, když čtyřikrát stál na „bedně“ a přispěl tak k vítězství v soutěži teamů.

Michaela Vorbu a Antonína Herbecka čeká nyní bližší seznámení s vozem, specifikacemi a změnami. Vůz, stejně jako agregát Mercedes Benz AMG o objemu 6 300 cm³ prošel speciální kůrou, aby se z luxusního klenotu stalo plnohodnotné sportovní náčiní... Jak se změny na voze osvědčí, prověří až ostrý test v půlce března v Monze. Posádka Rock Media racing teamu se poprvé oficiálně představí na severoitalském závodním okruhu, stejně jako ostatní posádky do letošního seriálu přihlášené.

O konkrétním složení posádek lze v těchto dnech pouze spekulovat, ale mezi přihlášenými najdeme ex-piloty Formule 1 (Karl Wendlinger, Bas Leinders, Gianmaria Bruni a další) nebo úspěšné jezdce šampionátu FIA GT z minulých ročníků (Christian Montanari, Toni Vilander, Enrico Toccatello a další). Ryze český team Rock Media racing je podporován výhradně z vlastních zdrojů (vydavatelství Stratosféra)

Co jisté je, že letošní seriál se skládá z 10-ti závodů (viz kalendář) a zajímavostí je noční závod, který se jede v sobotu 21. června 2008 na okruhu Adria Italy, 24-ti hodinový závod ve Spa. Tradičně jeden z dílů seriálu uvidí i brněnský Masarykův okruh v polovině září.

Pro Michala Vorbu v těchto dnech vznikají také oficiální webové stránky na kterých se budete pravidelně dozvídat faktické informace a ostatní zajímavosti ze sportovního i osobního života talentovaného závodníka.                          -mnk-


   FIA GT Kalendář 2008

  1) 20. duben   Silverstone   (GBR)
  2) 18. duben   Monza   (ITA)
  3) 21. červen  Adria       (ITA)   noční závod
  4)   6. červenec Oschersleben  (GER)
  5)   3 - 4. srpen  Spa   (BEL)   24 hodinový závod
  6) 31. srpen  Bukurešť  (ROM)
  7) 14. září  Brno   (CZE)
  8) 28. září  Nogaro  (FRA)
  9) 18. říjen   Zolder  (BEL)
10) 23. listopad   Sant Luis  (ARG)
 


PR


 
 
Fotogalerie:   Formulová Champ Car Zolder 2007, foto Karel Kubeš

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose