www.car.cz
 

Michael Vorba přes penalizaci v parádním finiši v Brně vybojoval další vítězství
     15.6.2008 21:46 - tisková zpráva


V posledních metrech závodu Ivan Vršínský odsunul na třetí místo Václava Brejlu

 

            Neuvěřitelné drama až do posledních metrů. Takový byl čtvrtý závod ve dvanáctém ročníku pohárového seriálu Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cup, který se konal na brněnském automotodromu při FIA mistrovství světa cestovních vozů WTCC.

 

Po nádherném souboji v něm Michael Vorba v závěrečných zatáčkách vybojoval vítězné víkendové double. Ivan Vršínský potom v posledních metrech před cílovou čárou předjel Václava Brejlu a o dvě tisícíny vteřiny získal stříbro.

 

            Na startu čtvrté pohárové bitvy nechyběl Polák Mateusz Lisowski, kterému se sice v předchozím závodě porouchal motor, ale tým mu dal k dispozici nový. Startovní rošt naopak na druhé pozici postrádal Jana Dostála, jemuž v zahřívacím tréninku praskla lamela spojky a mechanici její výměnu nedokončili v takovém čase, aby se jezdec mohl zařadit na své místo. "Chyběly dvě minuty a vyšlo by to," říkal Dostál k situaci, kdy musel startovat z boxů až na chvost startovního pole.

 

Úvod závodu opanoval Michael Vorba, když bezchybně odstartoval a rychle se vzdaloval Václavu Brejlovi, za kterého se nejprve zařadil Petr Fulín a posléze Ivan Vršínský. Na další místa se pak v prvních zatáčkách seřadili Ivan Urban, Martin Zajíček, František Došek a Mateusz Lisowski.

 

Slovák Urban ovšem ještě v prvním kole skončil mimo trať, hodiny zpomalily Chorvata Tiki Ivoševiče a po strkanici ve třetím kole odstoupili Došek a Zajíček, přičemž druhý jmenovaný vyletěl mimo závodní dráhu. Podobně dopadl také Tomáš Kučera, jenž následně zajel do boxů stejně jako Radek Bareš a Tadeáš Martínek.

 

Michael Vorba na vedoucí pozici stále zvyšoval svůj náskok, ale za práci mechanika po limitu na startovním roštu byl penalizován povinným projetím boxů. Když tak učinil, znamenalo to pro něho ztrátu dvanácti vteřin a propadnutí na šesté místo. Z něho se ovšem vydal na neuvěřitelnou stíhací jízdu, ve které zajížděl jedno rychlejší kolo za druhým a postupně zdolal Michaelu Peškovou, pak Petra Fulína, Mateusze Lisowskeho a před závěrem se dotáhl na druhého Ivana Vršínského, jenž byl v těsném závěsu za Václavem Brejlou.

 

V polovině posledního kola Vorba v dramatické bitvě úspěšně zaútočil na Vršínského a v předposlední zatáčce podobně atakoval Brejlu. Cílem pak projel první s náskokem 0,301 vteřiny. "Projetí boxy jsem oddaloval, abych měl předtím co největší náskok. Co se dělo potom sám nechápu. Snad všechny zatáčky jsem projížděl smykem všech kol. Byla to nádhera," komentoval radostně Vorba svůj neuvěřitelný finiš.

 

Václavu Brejlovi jedoucímu tři čtvrtiny závodu na čele v posledním okamžiku sebral stříbro jeho týmový partner Ivan Vršínský. "To jsem fakt nechtěl. Myslel jsem, že Michaela vyblokujeme a nedostane se přes nás," říkal k závěrečnému předjetí Vršínský. "Od začátku jsem měl problémy s teplotou motoru. Je zázrak, že to vydržel. Teplota oleje byla 170ºC, voda měla 120 ºC. Do posledních zatáček už auto nechtělo jet," sdělil Brejla.

 

Čtvrtý projel cílem Lisowski. Pátou příčkou Slovenka Michaela Pešková korunovala svůj  vydařený závodní den, který začala už v zahřívacím tréninku, kde zaznamenala druhý nejlepší čas. "Dneska to bylo vážně povedené. Chtěla jsem ještě využít, když mě předjel Vorba, měla jsem snahu se ho udržet, že by mě jako povytáhl s sebou, ale to už nešlo," uvedla blonďatá Slovenka.

 

Za šestým Petrem Fulínem dojeli Slovák Peter Pál a Jiří Gottwald bojující s dalším Slovákem Peterem Nemcem. Jan Dostál se po startu z boxů vyšplhal na desáté místo. Na jedenácté se pak z poslední řady na startovním roštu po několika pěkných soubojích dostala Laura Hájková. "Zdá se, že se nám podařilo lépe vyladit auto. Bylo rychlejší," konstatovala Hájková.

 

            Třetí podnik Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu se koná ve dnech 8.- 10. srpna na Autodromu Most při mezinárodním okruhovém mistrovství České republiky.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   ČP - Škoda Octavia Cup při FIA WTCC Brno 2008, foto Phen

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose