www.car.cz
 

WTCC : Zanardi i bez nohou ovládl brněnský podnik MS - zlatý a stříbrný !!
     15.6.2008 22:00 - tisková zpráva


Zanardi ovládl brněnský podnik Mistrovství světa cestovních vozů

 

 

Brno – Mistrovství světa cestovních vozů na brněnském Automotodromu o tomto víkendu ovládl bývalý pilot Formule 1 Alessandro Zanardi. V obou sprintových závodech FIA WTCC bojoval o vítězství a nakonec bral jedno první a jedno druhé místo. Jeho triumfu přihlíželo téměř 60 000 diváků.

 

Zanardi naznačil svoji skvělou formu již v sobotní kvalifikaci, ve které s časem 2:08,913 vybojoval pole position. V dnešním prvním závodě si sice nechal vedoucí pozici na chvíli vzít týmovým kolegou Félixem Porteirem, nakonec se však do vedení vrátil a bral plný počet bodů.

 

„Moje BMW bylo velmi dobře nastavené, máme totiž dobrá data z loňského roku, kdy jsem zde v jednom závodě dojel třetí. Po startu jsme jeli všichni pohromadě a do první zatáčky jsme najížděli ve velkém chumlu, až jsem se v autě krčil, protože z jedné strany jsem měl Félixe a z druhé strany zase Alaina Menuho. Nechtěl jsem do Alaina vrazit, protože bych ho vytlačil z dráhy. Nakonec se mi ho podařilo předjet. Asi došlo k nějakému menšímu kontaktu, ale Alain je zkušený jezdec a vše ustál,“ pochválil svého soupeře Zanardi.

 

Za Italem projeli pod šachovnicovou vlajkou Félix Porteiro (BMW) a Alain Menu (Chevrolet). Vedoucí jezdec šampionátu Gabriele Tarquini se dostal do kolize s Tiagem Monteirou (oba Seat TDI), což pro oba jezdce znamenalo propad ve startovním poli. Výborně se naopak držel James Thopson s Hondou, kterému se podařilo předjet Roberta Huffa (Chevrolet) a závod dokončil na sedmém místě. Převahu vozů BMW na brněnské trati potvrdili také Augusto Farfus a Jörg Müller, kteří se z osmé a patnácté pozice postupně propracovali na čtvrté, respektive páté místo. Český jezdec Michal Matějovský si po výletu do kačírku v prvním kole připsal dvaadvacátou pozici.

 

Alessandro Zanardi, jenž v roce 2001 přišel o obě nohy při havárii na německém Lausitzringu, se nevzdal ani ve druhém závodě, do kterého odstartoval z osmé pozice. Hned po startu se vedení ujal Yvan Muller před Tarquinim a Thompsonem. Muller však nedokázal udržet tempo a postupně se propadl až na konečnou šestou pozici. Toho využil především Tarquini, který si okamžitě vytvořil náskok. Za ním se v boji o mistrovské body střetl Zanardi s Huffem a Jörgem Müllerem, z čehož těžil Menu. Zanardi se ale brzy otřepal a postupoval vpřed přes Thompsona a Yvana Mullera na druhé místo za Tarquiniho.

 

„Jakmile jsem se dostal na druhé místo, nezbylo mi nic jiného než dál bojovat. Tak trochu jsem doufal, že Gabriele udělá chybu, což se mu málem povedlo v první zatáčce, ale nakonec to zvládl. Menu byl nebezpečně blízko za mnou, i přesto jsem si řekl, že zkusím bojovat o vítězství, a opravdu se mi málem podařil vítězný double. Na začátku jsem bohužel ve skrumáži ztratil pár míst, což mi asi v závěru při stíhání Tarquiniho chybělo,“ hodnotil Zanardi, který zaznamenal svůj vůbec nejúspěšnější víkend v seriálu FIA WTCC.

 

Třetí místo ve druhém závodě nakonec vybojoval Brit Huff, který byl překvapen četností soubojů na závodní dráze: „Na trati bylo tentokrát hodně husto, vždy jsem někoho předjel a za chvíli zase někdo předjel mne. Viděl jsem souboj Porteira s Thompsonem, pak zase bojoval Thompson se Zanardim a pak zase Thompson s někým jiným…. Takže jsem se raději snažil soustředit jen na svoji jízdu.“  Na tvrdé souboje doplatil i český jezdec Michal Matějovský, pro kterého závod skončil kolizí krátce po startu.

 

Huff se ze třetího místa nakonec neradoval dlouho. Ředitelství závodu společně s technickým delegátem FIA shledalo jeho vůz v rozporu s technickými předpisy a Huff byl ze druhého závodu dodatečně vyloučen. Body za třetí místo tedy budou připsány Augusto Farfusovi.  

 

V čele šampionátu FIA WTCC i nadále zůstává Gabriele Tarquini s osmapadesáti body před Yvanem Mullerem (42 bodů) a Rickardem Rydellem (37 bodů). Úspěšný Zanardi je s osmnácti brněnskými body na celkovém dvanáctém místě. Vedoucí Tarquini nastoupí do příštího závodu v Estorilu s maximální zátěží 70kg.

 

Napínavým soubojům na novém povrchu závodní dráhy brněnského Automotodromu přihlíželo během víkendu téměř 60 000 diváků. V pátek se i přes nepříznivé počasí vydalo na okruh na tři tisíce fanoušků, sobotní program sledovalo třináct tisíc návštěvníků a nedělní závody přilákaly čtyřicet tisíc diváků. 

 

PR

MO

 


 
 
Fotogalerie:   WTCC v Brně 2008 , neděle objektivem Jany Michlové

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose