www.car.cz
 

Po pěti soutěžích MMČR : O titul se perou hlavně Roman Kresta a Václav Pech.
     18.6.2008 11:16 - tisková zpráva


Kresta a Pech svádí boj o český titul

 

Mediasport Mezinárodní mistrovství České republiky 2008 v rally má v kalendáři celkem devět soutěží a dva velké favority. O titul českého šampióna se perou Roman Kresta a Václav Pech. Oba jezdci disponují shodnou technikou v podobě vozu Mitsubishi Lancer EVO IX z dílen Charouz Racing System. Zatímco Pech se stal českým šampionem celkem pětkrát, Kresta se radoval z domácího titulu zatím dvakrát.

 

Po pěti odjetých soutěžích má dvaatřicetiletý Kresta, jezdec stáje Mogul Racing Team náskok 27 bodů. Rodák z Trnavy na Zlínsku vyhrál tři soutěže za sebou, když triumfoval na Valašské rally, Šumavě a v Českém Krumlově. Plzeňský Pech pro změnu nenašel přemožitele v Rakousku a v Hustopečích. Oba jezdci  jsou zatím jedinými piloty v letošním českém šampionátu, kteří poznali slast vítězství. Oba kohouty od sebe dělily na poslední soutěži v Hustopečích, která se odbývala na klikatých cestách ve vinohradech, pouhé tři vteřiny.

 

Do závěru šampionátu zbývá odjet čtyři podniky včetně největších českých soutěží Bohemia rally a Barum rally Zlín. Diváci viděli na předcházející soutěži v Hustopečích největší drama sezony, které vygradovalo v posledních dvou rychlostních zkouškách. Kresta stahoval svého soupeře po desetinách vteřiny, ale vítězství nakonec nezískal.

 

Souboj Kresty s Pechem nabral nejvyšší obrátky v závěru rally, když pro poruchu svého Peugeotu 207 S2000 musel odstoupit vedoucí jezdec soutěže Jan Kopecký. Rozhodnutí přinesla až poslední rychlostní zkouška a v ní Pech svůj těsný náskok uhájil.

 

„Rozhodla jedna moje chyba. V první zkoušce soutěže jsem byl na chvíli mimo trať a ztratil deset, patnáct vteřin. Po zbytek úvodní etapy jsem už nechtěl zbytečně riskovat.  Jakmile skončil Honza Kopecký a my s Vencou Pechem rázem bojovali o výhru, přišly na řadu poslední dvě zkoušky. To byl určitě vrchol soutěže, fanoušci měli o zábavu postaráno.

 

Samozřejmě, že bych bral raději výhru, nicméně druhé místo nás drží v čele šampionátu, a to není vůbec špatná pozice pro další souboje. Tím nejbližším bude soutěž v Třebíči,“ uvedl Roman Kresta, lídr českého šampionátu.

 

Třetí je po polovině šampionátu zatím otrokovický Pavel Valoušek, který měl velmi zdařilý vstup do sezony, neboť v Rakousku získal druhé místo a na dalších třech soutěžích si dojel pro bronz. Nedařilo se mu pouze v Hustopečích, kde byl nucen odstoupit pro technické problémy vozu Mitsubishi Lancer EVO IX. Karel Trojan má v držení čtvrtou příčku, když nejvíce bodů získal za druhé místo na Šumavě, ale na dalších soutěžích příliš nezářil.

 

Příbramský Josef Peták pilotuje nejrychlejší vůz kategorie Super 2000 Peugeot 207.  Do první desítky průběžného pořadí českého šampionátu se dostali po pěti soutěžích dále nadějný junior Jaroslav Orsák,  zkušení Vojtěch Štajf, Václav Arazim, Emil Triner a první desítku uzavírá Jan Jelínek.

 

V českém velkém šampionátu se sešla v letošním roce velmi kvalitní jezdecká konkurence a objevila se i nová technika. Jediným mínusem letošní mistrovské sezony není příliš početné startovní pole v nejslabších objemových třídách. Na nedávné soutěži v Hustopečích odstartovalo pouze 51 posádek a šachovnicový cíl spatřilo 25 vozů, což je žalostně málo.

 

 

Mediasport Mezinárodní mistrovství České republiky v rally 2008:   

 

Průběžné pořadí po pěti odjetých podnicích:

1. Roman Kresta – Petr Gross (Mitsubishi Lancer EVO IX) 183 bodů, 2. Václav Pech -  Petr Uhel (Mitsubishi Lancer EVO IX) 156, 3. Pavel Valoušek – Zdeněk Hrůza (Mitsubishi Lancer EVO IX) 114, 4. Karel Trojan – Petr Řihák (Mitsubishi Lancer EVO IX) 61, 5. Josef Peták – Alena Benešová (Peugeot 207 S2000) 45, 6. Jaroslav Orsák – Karel Vajík (Mitsubishi Lancer EVO IX) 40, 7. Vojtěch Štajf – Jiří Černoch (Subaru Impreza STi)  38, 8. Václav Arazim – Julius Gál (Mitsubishi Lancer EVO IX) 36, 9. Emil Triner – Kateřina Aschová (Subaru Impreza STi) 34, 10. Jan Jelínek – Miroslav Kotěna (Mitsubishi Lancer EVO IX) 25.

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Agrotec New Holland Rally Hustopeče 2008, foto Pavel Schamberger

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose