www.car.cz
 

Martin Rada bilancuje před víkendovou Bohemií
     4.7.2008 10:41 - Pavel Jelínek


Posádka Martin Rada a Roman Petr s vozem Alfa Romeo 147 získala vloni ve třídě N3 titul vítěze třídy. Cesta za obhajbou ale zdaleka není snadná, naopak.

 

Agrotec racing team a uvedená posádka (navigátora ale nyní přechodně vystřídal Karel Žáček) má také letos v programu účast v kompletním Mediasport mezinárodním mistrovství České republiky v rally 2008 a před sezónou si jistě všichni v týmu přáli titul obhájit. Jeden z podniků tým navíc také uspořádal a za zmínku a připomenutí jistě stojí, že AGROTEC New Holland rally Hustopeče sklidila od posádek velkou chválu.

 

Ale podívejme se za dosavadním průběhem sezóny, která se právě v Hustopečích  přehoupla do druhé poloviny, z pohledu Martina Rady. Prvním závodem pro tým byla lednová Janner rallye v Rakousku. „Zajímavá a pěkná soutěž, na sněhu a s hezkou tratí okolo Freistadtu. Bohužel jsme museli po 7 RZ odstoupit pro technickou poruch, nevydžela převodovka. Z třetího místa ve skupině N3 a vstup do sezony se nám tedy  vůbec nevydařil,“ vzpomíná  hustopečský jezdec.

 

Další závod rudá alfa absolvovala na sklonku března na Valašsku. „Valašská rally ve Valašském Meziříčí byla náročnou soutěží po valaškých kotárech a dopadla pro nás úspěšně a to druhým místem ve skupině N3 a ziskem potřebných 15 bodů. Stříbro bylo asi maximem, co šlo tentokrát zajet. Honda Type R v kombinaci s Petrem Křížkem je velmi dobrá kombinace a je těžké je porážet naší křehkou kráskou jménem Alfa Romeo,“  přiznal Martin Rada.

 

Třetím závodem "velkého mistráku" byla Rallye Šumava, na kterou bohužel posádka vůbec neodjela. Krátce po návratu z Valašska totiž skončil jezdec s vysokými horečkami v posteli a start tedy musel zrušit. „Bohužel vyšší moc zasáhla a nemohli jsme bojovat další body,“ komentuje onemocnění Martin. Jinak řečeno to znamenalo po třech soutěžích zisk pouze 15 bodů za jedno stříbro, takže další body ze čtvrtého podniku šampionátu se jistě hodily na vylepšení bilance.

 

Tím dalším závodem byl Český Krumlov na počátku května. „Velmi dobře rozjetá soutěž, kde se nám dařilo zajíždět dobré časy a spát jsme šli na druhém místě v N3. Bohužel přišel první průjezd sobotním Kohoutem a také defekt předního kola, které jsme museli vyměnit přímo na erzetě. Následná ztráta 2,5 min. byla velká a tak jsme se pokusili zabrat a vyhráli jsme následující tři RZ. Bohužel, rozdíl v časech vůči našim soupeřům byl pouze 20 sekund, které se podařilo smáznout, a dohnat ztrátu bylo tedy za normálních okolností nemožné. Výsledné třetí místo a 12 bodů bylo pro nás nejlepším možným výsledkem v Krumlově,“ hodnotil Rada, pro kterého v následujících dnech vrcholily přípravy „jeho“ domácí soutěže.

 

V Českém Krumlově se také mimochodem v posádce představil Karel Žáček, který dočasně nahradil stálého navigátora Romana Petra, který očekával příchod nového potomka a soutěž tedy vynechal.

 

Pro tým domácí soutěží AGROTEC New Holland Hustopeče 2008 pokračovalo mistrovství na konci května a Martin to ani tentokrát neměl jednoduché, i když trati jistě zná mnohem lépe, než při jiných soutěžích. „Být pořadatelem a zároveň závodit je velice těžké a myslím, že se to také projevuje na úspěšnosti našich dokončení soutěže na domácím poli. Zatím se nám nikdy nepodařilo naši rudou krásku dovést do cíle Hustopečské soutěže. I letos nás hned dvakrát (v pátek a po opravení závady i v sobotu) vyřadila technická porucha, takže jsme doma nebodovali.I v Hustopečích se mnou jel opět Karel Žáček a pozitivní bylo, že Roman skutečně odhadl termín porodu a 31. května se mu (tedy jeho  ženě) narodil syn Sebastien. Karlovi děkuji za pomoc a výborný výkon v kabině alfy a Romanovi blahopřeji k pěknému synkovi,“ usmívá se Martin.

 

„Zatím poslední letošní, šestý závod, jsme absolvovali v půlce června v Třebíči, na Horácké rally. Nakonec jsme skončili druzí v N3 a jsme rádi za dalších 15 bodů do klasifikace. Byl to velmi rychlý závod na opakujících se rychlostních zkouškách, který byl bohužel postižen tragickou událostí posádky č.47 Levora -Třebínová. Úmrtí obou a hlavně Pavly mě velice zasáhlo. Pavla v loňském roce jezdila za náš AGROTEC racing team s vozem Fiat Bravo a velmi dobře jsme se znali. Není mě moc do řeči, pořád ještě jsem to nerozdýchal….“ říká smutně jezdec.

 

Tento víkend se i hustopečská posádka spolu s téměř kompletní českou špičkou zúčastní prvního z vrcholů tuzemské sezóny, Rally Bohemia. A Martin doufá, že se jim podaří zde opět zajet dobrý výsledek. Včera se krátce ozval po odtrénování prvních erzet. „Dnes jsme trénovali pouze RZ 1., 2., 3. a 4. Jednička a dvojka nabízejí pěkné a technické tratě se zajímavými pasážemi. Trojka je Sosnová a čtyřka městská zkouška v ulicích Mladé Boleslavi, jako vloni,“ zhodnotil krátce Martin Rada.

 

Martin Rada pojede opět s Romanem Petrem a rudá Alfa Romeo 147 2,0TS bude mít  číslo 67. Soutěž startuje ve 13,30 z Mladé Boleslavi, ale první RZ Vinec Skalsko začíná v 15,38 hod. Atraktivní speciální  RZ na Autodromu Sosnová je v plánu od 17,15 hod.

 

Tisková informace AGROTEC racing teamu 2008_02.

 

 

 

Pavel Jelínek

media servis

 

Oficiální stránky týmu:      http://www.AGROTECautoklub.cz/

Oficiální stránky XXXV. RALLY BOHEMIA: www.rallybohemia.cz 

V Brně 3. července 2008


 
 
Fotogalerie:   Martin Rada stříbrný v N3 na Horácké rallye 2008

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose